Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



SPRÁVNÁ FINANČNÍ ROZHODNUTÍ PRO SPOKOJENÝ ŽIVOT



S Ing. Karlem Šulcem, místopředsedou představenstva společnosti Fincentrum&Swiss Life Select, jsme si povídali o vývoji na investičním trhu v posledních letech. Došlo i na otázky spojené s rentou na stáří nebo správnou investiční strategií.


Češi se stále moc nenaučili investovat a spravovat svoje finance. Zlepšilo se to za posledních deset let? V čem nejčastěji chybují? A kde vidíte investice v budoucnu, třeba za dalších deset let? 

Za poslední dobu došlo k dramatické změně. Před deseti lety bylo slovo investice téměř nebezpečné a balilo se do něčeho jako „úspory". Navíc, bylo krátce po krizi. Kdyby tehdy došlo k podobnému propadu jako během kovidu, došlo by patrně k výprodejům. Ale situace se změnila, naši klienti jsou poučenější, a proto k výprodejům, přes velký poklesu trhů, nedošlo. A my jsme také rychle zareagovali, protože naši poradci klienty v oblasti investic dlouhodobě vzdělávají a radí jim, kdy je příležitost k nákupu. Trhy se zákonitě po určité době vrátí, což se také rychle projevilo. Musím říct, že jsem byl mile překvapen. Prakticky nikdo z našich klientů během kovidové krize neprodával, naopak mnozí nakupovali a využili příležitost. Klienti už se dnes slova investice nebojí. Samozřejmě situace stále není ideální. Zejména, když se podíváme na objem peněz, které lidem leží na účtech. Ale přece jenom došlo k velkému posunu.

A co aktuální situace? Válečná krize, vysoká inflace...

Zní to asi cynicky, ale válečné konflikty zpravidla nemívají nějaký fatální dopad na finanční trhy. Propad v období hypotéční krize v roce 2008 nebo na začátku již zmíněné krize kovidové byl mnohem hlubší. Inflaci v současné výši standardními investičními nástroji prakticky nelze porazit, nicméně dvouciferná nebude věčně. Řešením mohou být dnes např. kvalitní dluhopisové tituly, u nichž předpokládáme velmi nadstandardní zhodnocení. Nabízíme také investice, jež jsou svým výnosem pevně vázány na základní reposazbu ČNB. Čím je sazba vyšší, tím vyšší je výnos. Naši klienti ani teď nepanikaří, a naopak využívají možností, které jim nabízíme, aby ochránili své úspory a zhodnotili je.

Co nejvíce pomáhá? Edukace lidí? 

Zcela jistě neustálé vysvětlování. Je to však dlouhý proces. Klienti například začínají od malých částek a postupně je zvyšují, když se přesvědčí, jak se s jejich prostředky pracuje. Nicméně pro řadu lidí jsou banky stále větší jistotou, i když to nemá s racionálním finančním chováním nic společného. Inflace je vysoká a lidé začínají chápat, že prodělávají, když mají peníze na účtech. Je to krásně vidět třeba na starých penzijních fondech. Mnozí už pochopili základní investiční principy a přesunují peníze do doplňkového penzijního spoření. Změna je pomalá, je to jako tanker na moři. Otočíte kormidlo a loď pluje dalších dvacet kilometrů, než změní směr.

Takže je šance, že za dalších deset let se to opravdu změní? 

Ano. Ale teď jsou největší módou kryptoměny a různé tokenizování, jemuž nikdo moc nerozumí. Ale zní to tak moderně... Vždycky tady budou lidé, kteří si myslí, že objevili zázrak. Určitá lidská chamtivost a emoce s ní spojené jen tak nezmizí. Podle mě však i do budoucna budou investice postavené na stejném fundamentu, jako dnes. Funguje to tak stovky let. Ale samozřejmě se změní forma, vše postupně přejde do digitálního světa. 

Když se klienti ptají na kryptoměny nebo třeba fenomén NFT, o němž se hodně mluví, co jim radíte? 

Naše společnost je v tomto ohledu zdravě konzervativní. Možná by někteří poradci chtěli investovat do bitcoinů apod., ale my si vážíme své reputace a nechceme ji ztratit třeba právě kvůli kryptoměnám. Naše pozice je v oblasti investic zaměřena na výběr nejkvalitnějších investičních nástrojů, ale určitě nejdeme do nadměrných rizik. Máme v nabídce třeba různé fondy kvalifikovaných investorů, kde najdete tituly s možností atraktivních výnosů. Ale vždy to bude spíše doplnění, ne hlavní část investic. 

Ing. Karel Šulc, místopředseda představenstva Fincentrum&Swiss Life Select a obchodní ředitel divize Swiss Life Select, úspěšně vedl největší poradenský tým v Praze a svojí invencí se zasloužil o vznik a prosperitu sekce Medical. 

 

..........

Swiss Life poskytuje individuální penzijní a finanční poradenství, které pomáhá společnostem a soukromým osobám identifikovat finanční rizika v rané fázi a přijmout odpovídající opatření.

Díky dlouhodobým a udržitelným investicím je Swiss Life schopna plnit závazky a plnit a dodržovat záruční sliby po několik desetiletí.

..........

Na trh jste uvedli vlastní fond Best Solution Fund SICAV. Jak se mu daří? A plánujete něco podobného i do budoucna?

Best Solution Fund SICAV začal fungovat prakticky až vloni, ale daří se mu skvěle! Musím připomenout, že jsme na investice specialisté a trh nás tak vnímá. Nyní spravujeme přes 25 miliard korun, což je někde na úrovni aktiv pod správou třeba Komerční banky. A pokud jde o aktiva pod správou na poradce, jsme zdaleka největší na trhu. I proto chceme klientům nabízet něco vlastního. Z toho vznikla myšlenka SICAV fondů. Máme dva podfondy a oba nám dělají velkou radost.

Kolik mají pod správou? 

Už přes miliardu korun, což je na české poměry podle mého názoru nebývalé. Rozhodně o mnoho překonáváme náš plán.

Asi před třemi lety jste uvedli na trh koncept ETF Constellation. Je také úspěšný? Přemýšlíte o něčem dalším? 

Samozřejmě. Máme určité obrysy a chceme připravit něco nového. Naše ETF fondy, které jsou jiné než SICAV, mají rovněž dobré výsledky a také zde jsme překonali miliardu. Jak vysvětlují naši poradci klientům - nejsou to dva protichůdné světy, ale naopak se doplňují. Někdy jsou na tom lépe indexové fondy, jindy ty aktivně řízené. Jsem rád, že můžeme nabídnout klientům něco našeho, resp. všechny pasivně řízené strategie od společnosti Black Rock, což je největší světový správce majetku. Jsme v tom, i díky naší mateřské společnosti Swiss Life Select, jediní v ČR a máme tak velmi dobrou vyjednávací pozici.

Máte ještě něco, čím se lze pochlubit?

Třeba naše tematické strategie. Každá je složená ze čtyř špičkových oborových fondů a naši analytici pečlivě sledují jejich výkonnost, aby je případně mohli nahradit. První je technologická, druhá Green Planet - tu považuji za trend budoucnosti. A třetí Medical je strategií zaměřenou na zdravotnictví a demografické trendy.

..........

Medical Services tvoří tým zkušených odborníků specializujících se na finanční služby lékařům a ostatním profesionálům v oboru zdravotnictví.

Jedná se o jedinou komplexní finanční službu pro lékaře a nelékařské profese ve zdravotnictví v České republice.

..........

A daří se vám i v investicích nejen u vlastních fondů? 

Nepochybně. Ve Swiss Life Select jsme specialisté na investice a ty tvoří zásadní část našeho portfolia. V nedávné minulosti nám také výrazně rostly hypotéky. Podíl investic na našem obratu se zvyšuje a blížíme se číslu 60 %, což je unikát na českém trhu. U poolových společností je to kolem 10 %, u strukturovaných asi 15 %. Takže jsme jinde, než je zbytek trhu a je to výsledek naší dlouhodobé práce s klienty. Obě naše divize jsou postavené komplementárně. Swiss Life Select se zaměřuje především na afluentní klientelu, Fincentrum spíše na klienty ze střední třídy a více se orientuje na nemovitosti, hypotéky a pojištění. Co je potěšitelné, i zde jsme v růstu nad trhem. A obě části naší společnosti nabízí komplexní poradenství, které vyžaduje neuvěřitelnou profesionalitu. Pro naše poradce to není snadné. Musí umět všechno, k tomu náročné zkoušky a průběžné vzdělávání. Z mého pohledu je to ale jediná cesta - mít komplexní službu s maximální podporou IT. Tímto směrem podle mě půjde další vývoj.

PENZE A FINANČNÍ ZAJIŠTĚNÍ NA STÁŘÍ BY MĚLY BÝT ZÁSADNÍ OTÁZKOU KAŽDÉHO Z NÁS


Jaká je podle vás nejlepší strategie pro důchodovou rentu? 

Renta je naše hlavní, nosné téma. Příprava na penzi je klíčová záležitost, protože mnoho lidí si neuvědomuje, že v ní strávíme třetinu života. Ale už nevyděláváte peníze, jenom spotřebováváte. Budete sice dostávat důchod od státu, ale je otázka, jak bude stát schopen pokrývat důchodový účet. Při dnešních deficitech je jasné, že takto to nemůže jít donekonečna. Takže penze a finanční zajištění na stáří by měly být zásadní otázkou pro každého z nás. Naším mottem ve Swiss Life Select je „Pomáháme lidem vést život podle jejich představ", v divizi Fincentrum „Umožňujeme našim klientům bohatnout". V podstatě se bavíme o tom, že dlouhodobě tvoříme majetek a ten by se pak měl, podle standardních přístupů, v čase spotřebovat. Jenže my preferujeme jinou možnost. Vytvořený majetek kvalitně zainvestovat, žít z jeho výnosů doplněných o státní penzi a vybudovaný kapitál pak ve stejném objemu předat do další generace. Chce to pečlivou analýzu klientovy aktuální situace, pak teprve můžeme tvořit strategii pro zabezpečení v penzi. A poté se logicky dostaneme k faktu, že zásadní je pravidelný „servis" těchto finančních plánů. Je to jako s auty nebo nemovitostmi. Pokud se neprovádí servis a údržba, časem se vše rozpadne. Mění se životní situace klientů i řada dalších proměnných, bez kvalitního servisu to opravdu nejde. A často se chybuje ještě v jedné věci. Řada lidí si nastaví finanční smlouvy jen do 65 let, což je málo. My nad tím vším intenzivně přemýšlíme a připravili jsme koncept s názvem Švýcarská renta. Zajištění na penzi je složité téma, navíc prakticky neřešené, protože se o penzisty nikdo starat nechce. Je to opomíjený segment, přitom velmi důležitý. My se chceme na budoucnost dobře připravit a nabídnout klientům něco trvalého, celoživotní péči. Tady je však třeba i změna v hlavách poradců. I oni si musí uvědomit, že lidé nekončí svůj finanční život v pětašedesáti. Otvírá se zde obrovský prostor, vždyť penzistů je okolo 2,5 milionu. Neříkám, že většina z nich je bohatých, ale mnoho jich disponuje slušným majetkem. A o ten je třeba pečovat.

Jsou podle vás bezpečnou investicí třeba nemovitosti, když jejich ceny rostou? Nebo vidíte příležitost spíše v nemovitostních fondech?

Investice do nemovitostí jsou u nás dlouhodobý trend. Všichni si myslí, že jde o bezpečnou investici, ale i tady existují hrozby. Propad cen nemovitostí z období hypotéční krize si ještě mnozí pamatují, mohou to být vyšší majetkové daně, pokles zájmu o krátkodobé pronájmy, jak jsme to viděli v době pandemie, politické preference apod. Například v Německu, pokud vlastníte více než jeden byt, začíná se diskutovat, zda by se volné byty neměly obsadit. To je prostě realita. Takže říkáme ano, je to relativně bezpečná investice a má své místo v portfoliu, ale musíme se dívat i na velikost majetku klienta. Nemovitosti by měly zaujímat pouze určitou část - dlouhodobě se např. sleduje struktura majetku dolarových milionářů. Nemovitosti tvoří 20 - 25%. Takže nemovitosti mají v majetku určitě své místo a pokud není vhodné nebo možné do nich investovat přímo, jsou zde nemovitostní fondy. Těch je celá řada a my děláme pro klienty důkladnou selekci produktů, které jsou na českém trhu. To znamená, že provádíme konkrétní a detailní analýzu všech nabídek. Podle mě jsou nemovitostní fondy smysluplnější, než fyzické vlastnictví. Lidé si totiž málo uvědomují, že se o majetek musí starat, protože jako vlastníci za něj přebírají odpovědnost. Nemovitostní fondy, které máme v nabídce, vlastní široké a diverzifikované spektrum různých nemovitostí a tím významně snižují potenciální riziko pro investory.

A co alternativní a udržitelné investice?

Vždy se díváme na investiční profil klienta a stejně jako nemovitosti, i tento typ investic má v portfoliích našich klientů své místo. Malou část může tvořit například zlato. A ESG, tedy sociálně a ekologicky odpovědné investování, se stalo běžnou a široce využívanou záležitostí. A na závěr - vždy je důležité se řídit také likviditou. Například u cenných papírů je vysoká. Takže jedno hledisko je struktura majetku, druhé potom likvidita.

Děkujeme za rozhovor

Zpět

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie