
Léty osvědčené tradiční recepty na cukroví jsou bezesporu výtečné, avšak ne vždy jdou ruku v ruce s různými alternativními způsoby stravování či naší snahou upravit si jídelníček tak, aby nám bylo co nejlépe. Možná proto vás tento rok osloví ‚cukRAWví'. Za vyzkoušení určitě stojí!
Základem raw cukroví jsou především oříšky, semínka, ovoce - nejčastěji sušené, kakaové máslo, kokosový olej a koření. Vyloučeny jsou všechny živočišné produkty. Pro přípravu cukroví tedy nebudeme sahat po mléku, másle ani vajíčkách. Suroviny budeme nejčastěji upravovat mixováním, odšťavňováním a speciální technologií sušení. Navíc ušetříme čas, pravidelná kontrola plechu v troubě nám u většiny receptů odpadá. Hlavní zásadou a myšlenkou živé stravy je totiž tepelná úprava do 42 °C, abychom během přípravy nepřišli o všechny důležité živiny.
Uždibování povoleno!
Příprava raw cukroví je rychlovka, čas zabere maximálně namáčení a sušení oříšků a semínek. Plán je ale jednoduchý: ráno zalít hrnek oříšků vodou, večer scedit a dát přes noc usušit. Při přípravě tradičního cukroví bývá časté i uždibování syrového těsta, které je později pro naše tělo spíše zátěží. „I v tomto je výhoda raw cukroví. Při přípravě raw cukroví můžete i v mezifázích uždibovat neustále, protože veškeré vstupující potraviny jsou již od počátku jedlé a stravitelné na rozdíl od mouky, másla a syrových vajec," říká Stanislav Petříček z bistRAWveg,
Raw cukroví obsahuje pouze tělu prospěšné tuky, nebudete se po něm cítit přeslazení a nemusíte mít strach z přebytečných kil navíc. Naopak! Suroviny, které pro cukroví budete potřebovat, jsou jedině zdraví prospěšné. Díky nim vás kousky cukroví i více zasytí a nesníte jich ani tolik.
Oříšky - nejčastěji kešu, mandle, vlašské ořechy, lískové oříšky, kokos. Ořechy jsou zdrojem bílkovin, esenciálních zdravých tuků, minerálů a vitamínů.
Semínka - chia, lněná, slunečnicová, sezamová či maková. Jsou zdrojem omega 3,6 a 9 mastných kyselin, minerálů, vitamínů, bílkovin a antioxidantů.
Obiloviny - například pohanka. Je skvělý zdroj bílkovin, minerálů a vitamínů. Takové cukroví i zasytí.
Kakao z nepražených kakaových bobů. Zdroj antioxidantů, minerálů a zdravých tuků.
Zdravé tuky - panenský kokosový olej, kakaové máslo, který se skvěle hodí do sladkých jídel. Nejen, že nádherně voní, ale tuky v oleji obsažené se rychle mění na energii a neukládají se do tukových zásob těla.
Sušené plody - rozinky, datle, meruňky, švestky. Poslouží jako zdroj přírodního cukru a zdravé energie, ale i jako zdroj minerálů a vitamínů.
Směs koření a bylinek pro tu správnou vánoční chuť a vůni.
RECEPT NA RAW BEZLEPKOVÉ MAROKÁNKY
SPOTŘEBIČE: mixér, sušička
SUROVINY na cca 32 ks:
POLEVA:
POSTUP:
Nožem nasekejte lískové oříšky a mandle, dejte do mísy. Suché meruňky nakrájejte nožem na drobné kostičky a přidejte do mísy. Dále přidejte slunečnici, rozinky a kokosový cukr a vše promíchejte dohromady. Rozmixujte banán na kaši a smíchejte s obsahem v míse. Lžičkou tvořte placičky na nepřilnavou vložku sušícího plátu a dejte sušit na 12 hodin při 42°C. Všechny suroviny na čokoládovou polevu rozmixujte a následně s ní marokánky ozdobte. Následně uchovejte v lednici.
RAW MARCIPÁNOVÉ HVĚZDIČKY
SPOTŘEBIČE: mixér nebo kuchyňský robot
SUROVINY na cca 32 ks:
POSTUP:
V míse smíchejte suché suroviny. Přidejte sladidlo a máslo a vytvořte těsto. Vtlačte ho do silikonových formiček libovolných tvarů a dejte do lednice ztuhnout. Servírujte na sváteční stůl před konzumací.
TIP: CukRAWví - raw bezlepkové cukroví až k vám domů
Pokud si s přípravou cukroví nechcete dělat starosti, můžete si ho objednat. Pestrá kolekce 10 druhů raw vegan bezlepkového cukroví plná živin a zdravých tuků nejen na Váš vánoční sváteční stůl. CukRAWví je výživné, plné bílkovin, minerálů, vitamínů a zdravých tuků, a navíc dostatečně zasytí. Zároveň je bez lepku, rafinovaného cukru, bílé mouky, trans tuků, laktózy a „éček".
K objednání osobně bistRAWveg v OC Plaza Liberec
nebo online liberec.bistrawveg.cz či www.scuk.cz/rawveg.
Zdroj receptů a fotografií: bistRAWveg, www.bistrawveg.cz/
Srdečně zveme lékárníky, farmaceutické asistenty a ostatní nelékařské profese z oboru zdravotnictví, z celé ČR i SK, na poslední on-line kongres z dílny Healthcomm Professional. V kulise Slovenska – sousední země s krásnou přírodou a s námi propojenou farmaceutickou historií se účastníci budou moci ponořit do virtuálního 3D prostředí a objevovat odborný i doprovodný program inspirovaný slovenskou farmaceutickou tradicí. Studujte tam, kde se moderní technologie potkává s kvalitním odborným obsahem. Kongres Bratislava startuje 12. listopadu a poběží do 11. prosince 2025. Odborný obsah on-line kongresu je akreditován na 30 dní u ČLnK, ČKFA, POUZP a SKMTP. Registrujte se jednoduše prostřednictvím tlačítka „Přihlášení“ na webu www.healthcomm.cz a s využitím kódu PHAR25SL získejte vstup zdarma. Registrovat se můžete také přes banner na Magazínu.
Vysoký počet nakažených hepatitidou A (VHA) zvedl zájem o očkování. V ČR se tak „vyočkovaly“ zásoby pro standardní sezónu. V letošním roce bylo první dávkou naočkováno již téměř 150 tisíc osob, což je trojnásobek oproti předchozímu roku. A nejsme jedinou evropskou zemí potýkající se s vyšším výskytem VHA, což vedlo k celoevropskému nárůstu poptávky po vakcínách. Podle ministra Válka zajistilo proto Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s partnery mimořádně přes 200 tisíc očkovacích dávek proti VHA, a to i díky funkční koordinační lékové skupině se zástupci SÚKLu, lékárníků a distributorů. Během pěti týdnů dorazí do ČR dalších 125 tisíc vakcín proti hepatitidě A.
4. listopadu 1982 se zásluhou týmu vedeného prof. MUDr. Ladislavem Pilkou ve FN Brno narodilo první československé „dítě ze zkumavky. Práce prof. Pilky znamenala průlom nejen pro českou medicínu, ale i pro celý tehdejší východní blok. Dnes se díky metodám asistované reprodukce narodí v ČR přibližně pět tisíc dětí ročně, což je přibližně 5 % všech narozených dětí. Zatímco v době prvního úspěchu se asistovaná reprodukce prováděla v improvizovaných podmínkách, současná medicína využívá špičkové technologie a nové vědecké přístupy. V laboratořích se postupně objevuje i umělá inteligence, která pomáhá embryologům hodnotit kvalitu spermií a embryí.
5. listopadu 2025 uplyne 100 let od chvíle, kdy byl slavnostně otevřen Státní zdravotní ústav v Praze (SZÚ). Vznikl v čase, kdy bylo Československo poznamenáno následky první světové války a čelilo mimo jiné vysokému výskytu infekcí včetně tuberkulózy, která byla dlouhá léta hlavní příčinou úmrtí v populaci. Proto se již za prvního ministra zdravotnictví samostatného Československa, lékaře a politika Vavra Šrobára, zrodila myšlenka na vybudování instituce, která bude dbát o veřejné zdraví. Již od ledna 2025 se zájemci o historii i současnost SZÚ mohou podívat na speciální webové stránky: https://100let.szu.cz