Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



SLADKÉ RAW VÁNOCE



Léty osvědčené tradiční recepty na cukroví jsou bezesporu výtečné, avšak ne vždy jdou ruku v ruce s různými alternativními způsoby stravování či naší snahou upravit si jídelníček tak, aby nám bylo co nejlépe. Možná proto vás tento rok osloví ‚cukRAWví'. Za vyzkoušení určitě stojí!

Základem raw cukroví jsou především oříšky, semínka, ovoce - nejčastěji sušené, kakaové máslo, kokosový olej a koření. Vyloučeny jsou všechny živočišné produkty. Pro přípravu cukroví tedy nebudeme sahat po mléku, másle ani vajíčkách. Suroviny budeme nejčastěji upravovat mixováním, odšťavňováním a speciální technologií sušení. Navíc ušetříme čas, pravidelná kontrola plechu v troubě nám u většiny receptů odpadá. Hlavní zásadou a myšlenkou živé stravy je totiž tepelná úprava do 42 °C, abychom během přípravy nepřišli o všechny důležité živiny. 

Uždibování povoleno!

Příprava raw cukroví je rychlovka, čas zabere maximálně namáčení a sušení oříšků a semínek. Plán je ale jednoduchý: ráno zalít hrnek oříšků vodou, večer scedit a dát přes noc usušit. Při přípravě tradičního cukroví bývá časté i uždibování syrového těsta, které je později pro naše tělo spíše zátěží. „I v tomto je výhoda raw cukroví. Při přípravě raw cukroví můžete i v mezifázích uždibovat neustále, protože veškeré vstupující potraviny jsou již od počátku jedlé a stravitelné na rozdíl od mouky, másla a syrových vajec," říká Stanislav Petříček z bistRAWveg,

Raw cukroví obsahuje pouze tělu prospěšné tuky, nebudete se po něm cítit přeslazení a nemusíte mít strach z přebytečných kil navíc. Naopak! Suroviny, které pro cukroví budete potřebovat, jsou jedině zdraví prospěšné. Díky nim vás kousky cukroví i více zasytí a nesníte jich ani tolik.

Oříšky - nejčastěji kešu, mandle, vlašské ořechy, lískové oříšky, kokos. Ořechy jsou zdrojem bílkovin, esenciálních zdravých tuků, minerálů a vitamínů.

Semínka - chia, lněná, slunečnicová, sezamová či maková. Jsou zdrojem omega 3,6 a 9 mastných kyselin, minerálů, vitamínů, bílkovin a antioxidantů.

Obiloviny - například pohanka. Je skvělý zdroj bílkovin, minerálů a vitamínů. Takové cukroví i zasytí.

Kakao z nepražených kakaových bobů. Zdroj antioxidantů, minerálů a zdravých tuků.

Zdravé tuky - panenský kokosový olej, kakaové máslo, který se skvěle hodí do sladkých jídel. Nejen, že nádherně voní, ale tuky v oleji obsažené se rychle mění na energii a neukládají se do tukových zásob těla.

Sušené plody - rozinky, datle, meruňky, švestky. Poslouží jako zdroj přírodního cukru a zdravé energie, ale i jako zdroj minerálů a vitamínů.

Směs koření a bylinek pro tu správnou vánoční chuť a vůni.

RECEPT NA RAW BEZLEPKOVÉ MAROKÁNKY
SPOTŘEBIČE: mixér, sušička

SUROVINY na cca 32 ks:

  • lískový oříšek předem namočený a usušený (16 g)
  • mandle předem namočené a usušené (56 g)
  • slunečnice předem namočená a usušená (8 g)
  • sušená meruňka nesířená (40 g)
  • rozinka nesířená (40 g)
  • kokosový cukr (1,5 lžíce = 22,5 ml)
  • banán (160 g oloupaný)

POLEVA:

  • kakaové máslo (52 g)
  • agáve sirup tmavé (necelá 1 lžička)
  • kakao (20 g)


POSTUP

Nožem nasekejte lískové oříšky a mandle, dejte do mísy. Suché meruňky nakrájejte nožem na drobné kostičky a přidejte do mísy. Dále přidejte slunečnici, rozinky a kokosový cukr a vše promíchejte dohromady. Rozmixujte banán na kaši a smíchejte s obsahem v míse. Lžičkou tvořte placičky na nepřilnavou vložku sušícího plátu a dejte sušit na 12 hodin při 42°C. Všechny suroviny na čokoládovou polevu rozmixujte a následně s ní marokánky ozdobte. Následně uchovejte v lednici.

RAW MARCIPÁNOVÉ HVĚZDIČKY
SPOTŘEBIČE: mixér nebo kuchyňský robot

SUROVINY na cca 32 ks:

  • kešu rozmixované na mouku (95 g)
  • mandle předem namočené, oloupané, usušené a rozmixované na mouku (95 g)
  • bio agáve sirup nebo javorový sirup či kokosový sirup (3,5 lžíce)
  • kakaové máslo roztavené (4 lžičky)
  • kokosový cukr rozmixovaný na moučku (2 lžíce)
  • mořská sůl (špetička)

POSTUP:
V míse smíchejte suché suroviny. Přidejte sladidlo a máslo a vytvořte těsto. Vtlačte ho do silikonových formiček libovolných tvarů a dejte do lednice ztuhnout. Servírujte na sváteční stůl před konzumací.

TIP: CukRAWví - raw bezlepkové cukroví až k vám domů

Pokud si s přípravou cukroví nechcete dělat starosti, můžete si ho objednat. Pestrá kolekce 10 druhů raw vegan bezlepkového cukroví plná živin a zdravých tuků nejen na Váš vánoční sváteční stůl. CukRAWví je výživné, plné bílkovin, minerálů, vitamínů a zdravých tuků, a navíc dostatečně zasytí. Zároveň je bez lepku, rafinovaného cukru, bílé mouky, trans tuků, laktózy a „éček".

K objednání osobně bistRAWveg v OC Plaza Liberec

nebo online  liberec.bistrawveg.cz či www.scuk.cz/rawveg.

Zdroj receptů a fotografií: bistRAWveg, www.bistrawveg.cz/

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie