Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



SIRUPY, KAM SE PODÍVÁŠ



V našich obchodech jsme si pomalu zvykli na javorový sirup, tradiční kanadský produkt z mízy kanadského javoru. Surová míza obsahuje až 97 % vody, která se následně odpařuje, až vznikne sirup. Před stáčením se sirup ještě filtruje. Tušíte ale, z čeho se ještě dají připravit chutné sirupy? Může se pro jejich výrobu použít i něco jiného, než jsou bylinky nebo ovoce?

Podle chuti lze „netradiční" sirupy rozdělit do dvou skupin.

Sirupy neutrální chuti:

Agávový - nejsladší ze všech sirupů

Pšeničný - světlý, tekutý

Kukuřičný - jemný, slaďoučce voní

Rýžový - sladí nejméně, je neutrální

Sirupy charakteristické chuti:

Datlový - velmi oblíbený u dětí

Švestkový - chutná jako švestková povidla

Špaldový - má medovou chuť i konzistenci

Sirup z ječného sladu - výrazná sladová chuť i vůně

Kokosový - lehce karamelová chuť

AGÁVOVÝ SIRUP

Při jeho výrobě je pomleta dužina agáve a smíchána s vodou. Takto zahuštěná šťáva z kaktusů má jemnou a neutrální chuť i barvu. Sirup je velmi sladký, dokonce sladší než med a cukr, má ale oproti nim nízký glykemický index. Pomletá dužina obsahuje zbytkové množství inulinu, proto je sirup z agáve dobrým pomocníkem pro naše střeva a zdravý mikrobiom.

ČEKANKOVÝ SIRUP

Má velký obsah vlákniny a nízký glykemický index. Vyrábí se z kořene čekanky, který se do povědomí zapsal spíš jako zdroj zdravé náhrady kávy, tzv. melty. Sirup obsahuje až 45 % méně kalorií ve srovnání s jinými přírodními sladidly (med, javorový sirup aj.), proto je vhodný při redukční dietě. 

DATLOVÝ SIRUP

Má výbornou sladivost a plnou chuť, vyrábí se mixováním sušených datlí s vodou. Vzniklá šťáva se pak koncentruje do hustého sirupu, který je charakteristický svou tmavou barvou a sytou vůní. K ochucení jídel stačí jen malé množství. Datlový sirup je tradičním sladidlem na Středním východě.

RÝŽOVÝ SIRUP

Rýžový sirup je oblíbený pro svou neutrální chuť a všestranné použití. Je světlý, tekutější, má poměrně nízkou sladivost. Vyrábí se pomletím rýžových zrn na mouku, která se smísí s vodou a enzymy ze sladu. Při hydrolýze se díky enzymům ze škrobu štěpí jednoduché sacharidy. Dalším krokem je filtrace, kdy se oddělí tekutina od nerozpustných látek. Přebytečná voda se pak odstraní odpařením. Rýžový sirup díky nízkému glykemickému indexu nezatěžuje slinivku a díky vyššímu pH nepřekyseluje žaludek. Často se přidává do sušenek.

PŠENIČNÝ SIRUP

Sladí tak „optimálně" a dá se nejlépe využít na pečení. Při přidávání do těsta ale pozor, aby díky jeho tekutosti nedošlo k řídnutí těsta. Doporučuje se proto krátce sirup před použitím povařit, aby zhoustl. Jinak pšeničný sirup, stejně jako rýžový, nezatíží ani slinivku, ani žaludek, protože má nízký glykemický index a vyšší pH.

-red-

Zdroje: fzv.cz, countrylife.cz

Zpět

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie