
V našich obchodech jsme si pomalu zvykli na javorový sirup, tradiční kanadský produkt z mízy kanadského javoru. Surová míza obsahuje až 97 % vody, která se následně odpařuje, až vznikne sirup. Před stáčením se sirup ještě filtruje. Tušíte ale, z čeho se ještě dají připravit chutné sirupy? Může se pro jejich výrobu použít i něco jiného, než jsou bylinky nebo ovoce?
Podle chuti lze „netradiční" sirupy rozdělit do dvou skupin.
Sirupy neutrální chuti:
Agávový - nejsladší ze všech sirupů
Pšeničný - světlý, tekutý
Kukuřičný - jemný, slaďoučce voní
Rýžový - sladí nejméně, je neutrální
Sirupy charakteristické chuti:
Datlový - velmi oblíbený u dětí
Švestkový - chutná jako švestková povidla
Špaldový - má medovou chuť i konzistenci
Sirup z ječného sladu - výrazná sladová chuť i vůně
Kokosový - lehce karamelová chuť
AGÁVOVÝ SIRUP
Při jeho výrobě je pomleta dužina agáve a smíchána s vodou. Takto zahuštěná šťáva z kaktusů má jemnou a neutrální chuť i barvu. Sirup je velmi sladký, dokonce sladší než med a cukr, má ale oproti nim nízký glykemický index. Pomletá dužina obsahuje zbytkové množství inulinu, proto je sirup z agáve dobrým pomocníkem pro naše střeva a zdravý mikrobiom.
ČEKANKOVÝ SIRUP
Má velký obsah vlákniny a nízký glykemický index. Vyrábí se z kořene čekanky, který se do povědomí zapsal spíš jako zdroj zdravé náhrady kávy, tzv. melty. Sirup obsahuje až 45 % méně kalorií ve srovnání s jinými přírodními sladidly (med, javorový sirup aj.), proto je vhodný při redukční dietě.
DATLOVÝ SIRUP
Má výbornou sladivost a plnou chuť, vyrábí se mixováním sušených datlí s vodou. Vzniklá šťáva se pak koncentruje do hustého sirupu, který je charakteristický svou tmavou barvou a sytou vůní. K ochucení jídel stačí jen malé množství. Datlový sirup je tradičním sladidlem na Středním východě.
RÝŽOVÝ SIRUP
Rýžový sirup je oblíbený pro svou neutrální chuť a všestranné použití. Je světlý, tekutější, má poměrně nízkou sladivost. Vyrábí se pomletím rýžových zrn na mouku, která se smísí s vodou a enzymy ze sladu. Při hydrolýze se díky enzymům ze škrobu štěpí jednoduché sacharidy. Dalším krokem je filtrace, kdy se oddělí tekutina od nerozpustných látek. Přebytečná voda se pak odstraní odpařením. Rýžový sirup díky nízkému glykemickému indexu nezatěžuje slinivku a díky vyššímu pH nepřekyseluje žaludek. Často se přidává do sušenek.
PŠENIČNÝ SIRUP
Sladí tak „optimálně" a dá se nejlépe využít na pečení. Při přidávání do těsta ale pozor, aby díky jeho tekutosti nedošlo k řídnutí těsta. Doporučuje se proto krátce sirup před použitím povařit, aby zhoustl. Jinak pšeničný sirup, stejně jako rýžový, nezatíží ani slinivku, ani žaludek, protože má nízký glykemický index a vyšší pH.
-red-
Zdroje: fzv.cz, countrylife.cz
Srdečně zveme lékárníky, farmaceutické asistenty a ostatní nelékařské profese z oboru zdravotnictví, z celé ČR i SK, na poslední on-line kongres z dílny Healthcomm Professional. V kulise Slovenska – sousední země s krásnou přírodou a s námi propojenou farmaceutickou historií se účastníci budou moci ponořit do virtuálního 3D prostředí a objevovat odborný i doprovodný program inspirovaný slovenskou farmaceutickou tradicí. Studujte tam, kde se moderní technologie potkává s kvalitním odborným obsahem. Kongres Bratislava startuje 12. listopadu a poběží do 11. prosince 2025. Odborný obsah on-line kongresu je akreditován na 30 dní u ČLnK, ČKFA, POUZP a SKMTP. Registrujte se jednoduše prostřednictvím tlačítka „Přihlášení“ na webu www.healthcomm.cz a s využitím kódu PHAR25SL získejte vstup zdarma. Registrovat se můžete také přes banner na Magazínu.
5. listopadu 2025 uplyne 100 let od chvíle, kdy byl slavnostně otevřen Státní zdravotní ústav v Praze (SZÚ). Vznikl v čase, kdy bylo Československo poznamenáno následky první světové války a čelilo mimo jiné vysokému výskytu infekcí včetně tuberkulózy, která byla dlouhá léta hlavní příčinou úmrtí v populaci. Proto se již za prvního ministra zdravotnictví samostatného Československa, lékaře a politika Vavra Šrobára, zrodila myšlenka na vybudování instituce, která bude dbát o veřejné zdraví. Již od ledna 2025 se zájemci o historii i současnost SZÚ mohou podívat na speciální webové stránky: https://100let.szu.cz