
V našich obchodech jsme si pomalu zvykli na javorový sirup, tradiční kanadský produkt z mízy kanadského javoru. Surová míza obsahuje až 97 % vody, která se následně odpařuje, až vznikne sirup. Před stáčením se sirup ještě filtruje. Tušíte ale, z čeho se ještě dají připravit chutné sirupy? Může se pro jejich výrobu použít i něco jiného, než jsou bylinky nebo ovoce?
Podle chuti lze „netradiční" sirupy rozdělit do dvou skupin.
Sirupy neutrální chuti:
Agávový - nejsladší ze všech sirupů
Pšeničný - světlý, tekutý
Kukuřičný - jemný, slaďoučce voní
Rýžový - sladí nejméně, je neutrální
Sirupy charakteristické chuti:
Datlový - velmi oblíbený u dětí
Švestkový - chutná jako švestková povidla
Špaldový - má medovou chuť i konzistenci
Sirup z ječného sladu - výrazná sladová chuť i vůně
Kokosový - lehce karamelová chuť
AGÁVOVÝ SIRUP
Při jeho výrobě je pomleta dužina agáve a smíchána s vodou. Takto zahuštěná šťáva z kaktusů má jemnou a neutrální chuť i barvu. Sirup je velmi sladký, dokonce sladší než med a cukr, má ale oproti nim nízký glykemický index. Pomletá dužina obsahuje zbytkové množství inulinu, proto je sirup z agáve dobrým pomocníkem pro naše střeva a zdravý mikrobiom.
ČEKANKOVÝ SIRUP
Má velký obsah vlákniny a nízký glykemický index. Vyrábí se z kořene čekanky, který se do povědomí zapsal spíš jako zdroj zdravé náhrady kávy, tzv. melty. Sirup obsahuje až 45 % méně kalorií ve srovnání s jinými přírodními sladidly (med, javorový sirup aj.), proto je vhodný při redukční dietě.
DATLOVÝ SIRUP
Má výbornou sladivost a plnou chuť, vyrábí se mixováním sušených datlí s vodou. Vzniklá šťáva se pak koncentruje do hustého sirupu, který je charakteristický svou tmavou barvou a sytou vůní. K ochucení jídel stačí jen malé množství. Datlový sirup je tradičním sladidlem na Středním východě.
RÝŽOVÝ SIRUP
Rýžový sirup je oblíbený pro svou neutrální chuť a všestranné použití. Je světlý, tekutější, má poměrně nízkou sladivost. Vyrábí se pomletím rýžových zrn na mouku, která se smísí s vodou a enzymy ze sladu. Při hydrolýze se díky enzymům ze škrobu štěpí jednoduché sacharidy. Dalším krokem je filtrace, kdy se oddělí tekutina od nerozpustných látek. Přebytečná voda se pak odstraní odpařením. Rýžový sirup díky nízkému glykemickému indexu nezatěžuje slinivku a díky vyššímu pH nepřekyseluje žaludek. Často se přidává do sušenek.
PŠENIČNÝ SIRUP
Sladí tak „optimálně" a dá se nejlépe využít na pečení. Při přidávání do těsta ale pozor, aby díky jeho tekutosti nedošlo k řídnutí těsta. Doporučuje se proto krátce sirup před použitím povařit, aby zhoustl. Jinak pšeničný sirup, stejně jako rýžový, nezatíží ani slinivku, ani žaludek, protože má nízký glykemický index a vyšší pH.
-red-
Zdroje: fzv.cz, countrylife.cz
Unikátní snímky rozmnožovacích orgánů květin skryté očím mají možnost vidět návštěvníci Křížové chodby brněnské Nové radnice na Dominikánském náměstí. Až do 25. srpna 2025 zde probíhá výstava Tajemství květního vývoje pod drobnohledem. Autory jsou vědci z brněnských pracovišť Akademie věd ČR: z Ústavu přístrojové techniky a Biofyzikálního ústavu. Fotografie pořídili unikátní metodou pokročilé environmentální rastrovací elektronové mikroskopie, která rostliny při snímkování nepoškodí. Výstava, která je pro zájemce zdarma, přináší unikátní vizuální zážitek. Ukazuje krásu a komplexnost přírody ve zcela novém pohledu.
Druhý tematický on-line kongres tohoto roku spustí Healthcomm Professional 3. 9. 2025. Na webu www.healthcomm.cz poběží celých 30 dní. 2D tematický on-line kongres IMUNITA je určen všem lékárníkům, farmaceutickým asistentům a dalším nelékařským zdravotnickým profesionálům z celého Česka i Slovenska. Akreditováno u ČLnK, ČKFA, POUZP a SKMTP. Přihlašovat se můžete již nyní. Využijte kód pro přihlášení PHAR25IM a vstup v hodnotě 1000 Kč máte zcela zdarma.
Evropská komise schválila 21valentní pneumokokovou konjugovanou vakcínu CAPVAXIVE pro prevenci invazivního pneumokokového onemocnění (IPO) a pneumokokové pneumonie u dospělých. Obsahuje osm unikátních sérotypů a díky svému složení pokrývá sérotypy odpovědné za většinu případů IPO u dospělé populace. Na českém trhu bude vakcína dostupná od letošního srpna. V současnosti ještě není hrazena z veřejného zdravotního pojištění, ale lze využít příspěvků z preventivních programů jednotlivých zdravotních pojišťoven.