
Na teplé období léta se většina lidí celý rok těší. Prázdniny, dovolená, posezení s přáteli u grilu, poznávací a gastronomické zážitky, které během roku nestíháme. Právě to však může část léta přeměnit v nechtěný a nepříjemný zážitek v podobě závažných střevních problémů. Toto období totiž nejvíce svědčí bakteriím, které způsobují nemoci salmonelózu a kampylobakteriózu.
Jejich nejčastějším zdrojem je kontaminované či nedostatečně tepelně upravené maso, vejce a produkty z nich. Nepříjemné potíže však může v teplých dnech způsobit i smetanová zmrzlina, která může být z části vyrobena ze syrových vajec. Dospělí se s těmito nemocemi většinou relativně snadno poperou, až 70 % pacientů se salmonelózou však tvoří děti, a to včetně těch v kojeneckém věku, u kterých může způsobit i vážné zdravotní komplikace. Bakterie salmonelózy a kampylobakteriózy se za teplého počasí snáze množí. Nejčastěji jsou přítomny v syrových, špatně skladovaných či hygienicky nedostatečně ošetřených potravinách. V období léta je proto více než namístě dbát na důslednost v dodržování pravidel hygienického uchovávání a přípravy jídla.
„Léto je sezónou grilování, které může být v tomto ohledu velkým rizikem, a to obzvlášť pro děti. Pokud je maso místy nedopečené, k přenosu bakterií rodu Salmonella a Campylobacter může dojít velmi snadno. Dospělí by přitom měli myslet na to, že mají v tomto ohledu v rukou nejen blaho svoje, ale i svých potomků," varuje MUDr. Filip Prusík z laboratoře SYNLAB.
Dětem stačí k nákaze menší dávka bakterií
Nejsnáze nákaze infekčními letními nemocemi podléhají děti.
„Dětem, obzvlášť novorozencům a kojencům, stačí k nákaze mnohem menší množství bakterií než dospělému člověku. Jejich žaludek navíc obsahuje méně kyseliny chlorovodíkové, která pomáhá ničit choroboplodné zárodky. Hůře než na dospělých se tak na dětech podepisují také projevy onemocnění," vysvětluje MUDr. Prusík, specialista v oboru mikrobiologie.
Salmonelóza i kampylobakterióza se projevují podobně, a to bolestmi břicha, zvracením a průjmem, doprovázeny však mohou být i zvýšenými teplotami a zimnicí. Délka jejich trvání i intenzita obtíží závisí na celé řadě faktorů: na množství zkonzumovaného závadného jídla, tedy na počtu bakterií v něm, a samozřejmě i na imunitě každého jedince.
Z epidemiologického hlediska je nejvýznamnější Campylobacter jejuni, způsobující v Evropě více než 80 % humánních kampylobakterióz.
Campylobacter coli je diagnostikována v 8 % případů. Infekce ostatními druhy rodu Campylobacter spp. u lidí, jsou popisovány zcela ojediněle.
Onemocnění trvá obvykle 2-5 dnů, někdy však až 10 dnů.
V době zdánlivého ukončení může dojít k recidivě. Campylobacter jejuni je vylučována ve stolici ještě 6 týdnů po odeznění nemoci.
V České republice patří kampylobakterióza mezi povinně hlášená onemocnění.
https://www.svscr.cz/
Řešením je dieta, dostatek tekutin a trpělivost
U většiny dospělých potíže spojené s onemocněním salmonelózou či kampylobakteriózou obvykle po několika dnech samy odezní. Vždy je však vhodné dodržovat klidový režim, dietu a průběžně doplňovat tekutiny, aby nedošlo k dehydrataci organizmu.
„Právě dehydratace je to, co často přivede malé pacienty se salmonelózou či kampylobakteriózou k lékaři. Jejich tělo nese nedostatek vody o poznání hůře, než je tomu u dospělých, a může mít dokonce následky v podobě výrazného poklesu krevního tlaku a v nejhorších případech i selhání některých důležitých orgánů. Základem léčby však paradoxně není podání antibiotik, ale vhodná rehydratace. Laicky řečeno, salmonelózou či kampylobakteriózou postižený člověk by měl pít víc, než si myslí, že je dostačující," radí Filip Prusík.
Organizmus postižený salmonelózou či kampylobakteriózou potřebuje k zotavení i zvýšený přísun iontů a jednoduchých cukrů. Nejvhodnější tekutinou pro léčbu těchto nemocí jsou tak iontové a kolové nápoje. Ty obsahují prakticky nejvíce glukózy nutné ke vstřebání iontů a vody ze střeva do organismu a díky tomu, že jsou chutné, nemají obzvlášť děti problém je vypít. Pokud příznaky přetrvávají déle než týden nebo jsou velmi intenzivní, je vhodné vyhledat lékaře.
Jak potížím předcházet
Vejce a maso, zejména drůbeží, je nutné dostatečně tepelně upravit, případně se mu v létě vyhnout úplně. Vyvarujte se také vystavování potravin teplu, nebo dokonce přímému slunci, zvyšuje se v nich totiž infekční dávka bakterií. Dalšími rizikovými pochutinami jsou špatně omytá zelenina a ovoce, majonéza, ale i zmrzlina se smetanovou složkou. Tyto potraviny je v letních měsících vhodné omezit na minimum, nebo je nahradit méně rizikovými. Při pochutnání si na ovocné dřeni například dětem nic nehrozí.
Campylobacter jejuni se často vyskytuje v syrovém mase a drůbeži, v nepasterovaném mléce a ve vodě. Důkladné povaření masa nebo pasterace mléka tento mikroorganismus zničí. Může však dojít i k infikování tepelně zpracované potraviny, nastane-li křížová kontaminace při styku se znečištěným kuchyňským náčiním (kuchyňské prkénko apod.).
https://www.bezpecnostpotravin.cz/
Zdroj: EPIC Public relations s.r.o.
Fotografie od uživatele Bianca ze služby Pexels
Srdečně zveme lékárníky, farmaceutické asistenty a ostatní nelékařské profese z oboru zdravotnictví, z celé ČR i SK, na poslední on-line kongres z dílny Healthcomm Professional. V kulise Slovenska – sousední země s krásnou přírodou a s námi propojenou farmaceutickou historií se účastníci budou moci ponořit do virtuálního 3D prostředí a objevovat odborný i doprovodný program inspirovaný slovenskou farmaceutickou tradicí. Studujte tam, kde se moderní technologie potkává s kvalitním odborným obsahem. Kongres Bratislava startuje 12. listopadu a poběží do 11. prosince 2025. Odborný obsah on-line kongresu je akreditován na 30 dní u ČLnK, ČKFA, POUZP a SKMTP. Registrujte se jednoduše prostřednictvím tlačítka „Přihlášení“ na webu www.healthcomm.cz a s využitím kódu PHAR25SL získejte vstup zdarma. Registrovat se můžete také přes banner na Magazínu.
V souvislosti se zvýšeným výskytem virové hepatitidy A (VHA) požádala hlavní hygienička o pravidelné zprávy k epidemiologické situaci v ČR, které se následně zveřejňují na stránkách Státního zdravotního ústavu. Poslední zvýšené výskyty VHA v ČR byly zaznamenány na konci 90. let dvacátého století a od té doby se výskyt onemocnění neustále snižoval. Celkem bylo zatím letos od 1. 1. 2025 do 5. 10. 2025 hlášeno 1842 případů. Nahlášené případy v roce 2025 tak významně převyšují průměrné i maximální počty hlášených případů v letech 2018 - 2024. Nejvíce VHA hlásí hl. m. Praha (737), Středočeský kraj (302) a Moravskoslezský kraj (150 případů). Celkem 1491 osob bylo hospitalizováno na infekčním oddělení (80,9 %), dalších 106 osob v jiném zdravotnickém zařízení a 180 osob hospitalizováno nebylo. Do 5. 10. bylo hlášeno 21 úmrtí, většinou u osob s rizikovým chováním a již chronickým postižením jater. Vzhledem k tomu, že ČR patřila v posledních desetiletích mezi země s relativně nízkým výskytem VHA, je velká část populace k onemocnění vnímavá. Máme k dispozici bezpečné a účinné vakcíny pro děti i dospělé. Základní ochrany je dosaženo po jedné injekčně podané dávce. K získání dlouhodobé ochrany proti infekcím způsobeným virem hepatitidy A je nutné přeočkování druhou dávkou, které se provádí za 6 – 18 měsíců po podání první dávky.
5. listopadu 2025 uplyne 100 let od chvíle, kdy byl slavnostně otevřen Státní zdravotní ústav v Praze (SZÚ). Vznikl v čase, kdy bylo Československo poznamenáno následky první světové války a čelilo mimo jiné vysokému výskytu infekcí včetně tuberkulózy, která byla dlouhá léta hlavní příčinou úmrtí v populaci. Proto se již za prvního ministra zdravotnictví samostatného Československa, lékaře a politika Vavra Šrobára, zrodila myšlenka na vybudování instituce, která bude dbát o veřejné zdraví. Již od ledna 2025 se zájemci o historii i současnost SZÚ mohou podívat na speciální webové stránky: https://100let.szu.cz