Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ROZHOVOR SE ZDEŇKEM BŘENĚM



Magazín Healthcomm se v roli tradičního mediálního partnera zúčastnil dlouho očekávaného startu kongresové sezóny 2021 Healthcomm Professional, který připadl na první říjnový víkend, a to hned v hlavním městě. Vše bylo na svém místě: technika, připravené sály i foyer, oblíbený moderátor, přednášející i účastníci. Také expozice partnerů byly vyšperkované. Dlouho avizovaný návrat „do normálnosti" byl najednou tu! Něco bylo ale přeci jen jiné. Atmosféra přísné kontroly bezinfekčnosti hned u registrace (vyžadovaná jak hotelem, tak i organizátory dle platných pravidel protiepidemických nařízení), povinnost mít zakryté obličeje respirátorem, desinfekce u vstupů do místností apod. - to vše měnilo obraz dříve zaběhlých přátelských setkání během akcí Healthcommu.

Nebylo mnoho času vyzpovídat si přímo během kongresu ředitele společnosti Health communication s.r.o., Zdeňka Břeně, proto jsme si rozhovor naplánovali až po akci. V čase, kdy přichází její zhodnocení.

Zdeňku, dostáváme se k rozhovoru ve chvíli, kdy padlo rozhodnutí o změně plánu edukačních projektů Health communication pro letošní rok. Konkrétně jde o přesun fyzických kongresů Healthcomm Professional do online prostředí. Co Vás k tomu vedlo?

K rozhodnutí nás vedla celá řada skutečností a globální (realistický) pohled na ně. Hned na začátku října jsme realizovali již zmíněný první podzimní kongres v Praze. Už samotný fakt, nad kterým jsme se podivili, byl počet přihlášených účastníků na kongres, který v roce 2019 navštívily více než dvě stovky účastníků. Letošních 80 účastníků v hlavním městě je pro nás opravdu málo! Náš tým (v počtu 15 mých kolegů) již tradičně podniká na kongresu aktivity, které jsou pro nás a naši vizi zcela zásadní: kvalitní odborný program, 3D kino v sále, virtuální realitu s návštěvou lidského těla a s ukázkami možných patologických projevů, interaktivní expozice, expozice Educomm a Edumedic a také Váš HC magazín jako mediální partner. A to všechno potřebuje především ty, pro které je to určeno - účastníky z řad odborníků z lékáren.

Máte nějakou analýzu, proč se v reálu nepotvrdila ona ohlašovaná „chuť se znovu potkat osobně"? 

Ano, určitě. Především je tu několik zásadních skutečností, které jsou pro nás všechny, bohužel, faktem. Na kongresu musím mít celý den respirátor. Nemůžu pořád jíst nebo pít, abych ho mohl sejmout z obličeje. 

  • Jedna skupina lékárníků nám řekla, že už chce být jen online, což chápeme. Vidíme to na růstu účasti v portálu Educomm.cz, Online konferencích a 3D 360° kongresech. Tahle skupina se už na kontaktní kongresy bude vracet velmi výjimečně.
  • Další skupina lékárníků má od zaměstnavatelů doporučení studovat online a neúčastnit se nyní, v této stále nepřehledné až rizikové situaci, kontaktní formy studia a předávání informací. Od managementu i národních a lokálních řetězců takové doporučení zaznívá. Lékárny chtějí mít plný stav při podzimním nárůstu pacientů v lékárně (ať s nachlazením, chřipkou nebo angínou), který může kdykoliv přijít.
  • Další skupina je ta, která má prostě stále obavu. Nechce jít ničemu „naproti" a/nebo má vplánu jinou aktivitu. A nechce být celý den v přednáškovém sále z jakýchkoliv důvodů.
  • Ta poslední skupina - co přišla na kongres v Praze v říjnu - je ta, co už opravdu touží po osobním setkání, vidět a potkat se, diskutovat nebo si prohlédnout expozice firem. Bylo jich 80 (možná 90), to ale nestačí pro splnění závazku, který jsme dali účastníkům i partnerům kongresu. Nejsme tak s jistotou schopni propojit obě skupiny k předání informací o nových produktech a diskuzi o nich v počtu, který je toho hoden.

Kam se tedy přesune naplánovaný obsah z podzimních kongresů? 

My odborný program v žádném případě nerušíme. Jen ho po dobré zkušenosti z loňska přesouváme do prostředí Online konference Healthcomm, kterou i na jaře (stejně jako vloni) navštívilo přes 1000 účastníku z řad lékárníků a farmaceutických asistentů z České republiky a Slovenska. 

 

Bude to tedy již známá forma Online konference? Přednáškový sál a expozice firem...? 

Ano i ne. Nikdy nemáme nic jako předtím. (smích)

Prostředí online konference nenabízí ten krásných vizuální dojem, projev a možnosti jako 3D 360° kongres, ale zase je skvělá tím, že předkládá intuitivní prostředí pro více uživatelů nepatrně jednodušší. Ale hlavně nám umožňuje v něm realizovat nové prvky, které vyvíjí náš skvělý IT tým programátorů a grafiků. Jde o naše dílo, které jsme sami naprogramovali a vyvinuli, proto jsme schopni ho rychle měnit a vylepšovat na základě poptávek uživatelů.

To zní jako naděje, že další Online konference nabídne i něco nového? 

No snad toho bude dost, ale nebudu prozrazovat vše. Rozhodnutí o přesunu do online formy je čerstvé, proto nevím, co všechno z novelizovaných „parádiček" stihneme. Měli jsme 70 % času rozplánovaný na fyzické kongresy, teď se změnou se vrhneme do víru Online konference.

Ale něco snad přiblížit mohu: 

  • nové studio konference, tady bude změna velká! Víc neprozradím...
  • po celou dobu měsíční konference i živé rozhovory s odborníky s HEALTHCOMM TV
  • reportáž z projektu Lékárny v pohybu, který také v říjnu odstartoval

Máte již nyní vizi na rok 2022? Pokud lze po tom všem být vizionářem...

Vizi musíte mít vždy. Bez vize to nejde. I když na ni nemáte prostor kvůli rychlým změnám a reakcím na ně. Tak i přesto musíte hledat cestu. Příští rok bude čekat naše klienty, partnery, účastníky a uživatele celá řada novinek. Prozradím, že kongresy samozřejmě plánujeme i na rok 2022, protože i my se určitě chceme potkávat. Uděláme vše pro to, aby to byla zase ta úžasná a příjemná kongresová setkání jako vždy. 

Kromě toho budeme připravovat několik nových tematických projektů: 

  • velmi zajímavý projekt pro vedoucí lékáren
  • přijdou velké změny a úpravy na oblíbené e-learningové platformě Educomm
  • Chystáme projekt pro propojení lékáren a partnerů s pacienty a lidmi, kteří chtějí udělat pro své zdraví víc

Víc zatím nemohu prozradit. 

Co byste vzkázal do lékáren?

Mějte klidný podzim. Pokud chcete být s námi a studovat, rádi Vás uvidíme na online konferenci nebo portálu Educomm. A těšíme se na Vás kdekoli a kdykoli se budeme moci v klidu potkat. Věříme, že brzy uvidíme nejen oči nad respirátorem, ale i úsměvy na Vašich tvářích.

Děkuji za rozhovor

Chramst

Zpět

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie