Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ROSTLINNÉ PŘÍPRAVKY V PREVENCI A KOMPLEMENTÁRNÍ LÉČBĚ RESPIRAČNÍCH INFEKCÍ



Mgr. Michaela Dobrá
Lékárna U Červeného kostela, Olomouc

S respiračními onemocněními se v lékárně setkáváme v podstatě celoročně, ale podzimní a zimní měsíce jsou obdobím, kdy výrazně narůstá jejich počet. Nejedná se jen o chřipku jako takovou, ale i o celou škálu dalších onemocnění horních i dolních dýchacích cest. Jde přitom o onemocnění s velmi podobnými příznaky, podobnou léčbou, ale průběh onemocnění může být od zcela nezávažného nachlazení až po těžký stav s komplikacemi.

Na vzniku chřipkových epidemií se v zimních měsících také podílí to, že se lidé více shromažďují v uzavřených prostorách s méně častým větráním. Nákaza se přenáší mezi lidmi kapénkovou infekcí, nepřímý přenos kontaminovanými předměty je méně častý, ale je možný. Virus chřipky může však také přežívat v suchu při pokojové teplotě až několik dní, v prachu i 2 týdny. Je tedy snadné se nakazit - nehledě na velice častý přenos infekce mezi jednotlivými členy rodiny, kteří jsou v úzkém kontaktu.

Cílem a přáním každého pacienta, který přichází do lékárny s respiračním onemocněním v různé fázi, je samozřejmě co nejrychlejší uzdravení. Případně snaha o následnou prevenci, ať už pro sebe, tak případně pro své okolí či rodinné příslušníky.

Při expedici je nutné se zaměřit na komplexní stav pacienta - teplota, zchvácenost, ale neméně důležité je řešit i konkrétní příznaky, jako je kašel, rýma, škrábání v krku a podobně.

Často se ovšem setkáváme se situací, kdy pacient žádá (nebo lépe řečeno - žádá si to i jeho aktuální zdravotní stav) navíc přípravek, který průběh onemocnění celkově zmírní, zkrátí a současně je schopen působit preventivně v rámci předcházení komplikací respiračních onemocnění. 

 

Organismu oslabenému respirační chorobou je samozřejmě nutné dodat zvýšený příjem vitamínů, dalších minerálních živin a zvýšit i příjem tekutin. Nicméně v poslední době se nejen odborný směr, ale i sám pacientův zájem a poptávka často obrací do oblasti rostlinné, tedy mezi fytofarmaka a ostatní rostlinné přípravky. 

Několik studií zaměřených na možnosti adjuvantní léčby infekcí horních dýchacích cest prokázalo, že nativní léčivá rostlina Cistus creticus obsahuje vysokou koncentraci polyfenolů. Polyfenoly z Cistus creticus jsou schopny vázat se na polybazickou oblast proteinů, čímž inhibují oblast zodpovědnou za fúzní aktivitu hemaglutininu viru chřipky a SPIKE proteinu viru SARS CoV-2. Tato vazba pak zabraňuje vstupu viru do hostitelských buněk čehož výsledkem je jednak lokalizace daného virového onemocnění a také zabránění rozšíření infekcí.

Uvedené polyfenoly jsou obsaženy v přípravcích Virostop. Všechny varianty přípravku - tedy nosní sprej, orální sprej i pastilky působí lokálně na sliznicích, kde vytváří specifický filtr, který aktivně viry neutralizuje a zabraňuje jejich množení. V rámci klinických studií pak bylo zjištěno, že při užití přípravků Virostop došlo k významnému snížení výskytu komplikací při respiračních onemocněních a současně ke snížení závažnosti respiračních symptomů. Další studie pak prokazují efektivitu přípravků i v rámci prevence, kdy pacienti sdílející domácnosti s Covid - pozitivní osobou při používání přípravků Virostop nebyli nakaženi.

Při řešení problematiky respiračních onemocnění v lékárně je tedy vhodné po vyřešení a pokrytí konkrétních symptomů rozhodně doporučit některý z přípravků Virostop pro celkově snadnější zvládnutí aktuální situace. Také nezapomínejme na doporučení preventivní pro další členy rodiny a okolí pacienta. Přípravky jsou vhodné pro pacienty už od tří let, je tedy možné je použít i u dětských pacientů.

Aplikace je snadná a četnost dávkování pro pacienta pohodlná - u nosního spreje je to v akutní fázi 4-5 aplikací denně, v rámci prevence pak stačí 3-4 vstřiky u dospělého pacienta. Nosní sprej je vhodný použít i u alergické rýmy a benefitem je i fakt, že čistí nosní dutiny, zvlhčuje, hojí a regeneruje nosní sliznici. Pro komplexní ochranu horních dýchacích cest je ideální kombinace s ústním sprejem Virostop či Virostop pastilkami. Oba přípravky tvoří ochranu sliznice dutiny ústní. Ústní sprej aplikuje dospělý pacient 3x denně v počtu pěti vstřiků při akutní fázi choroby a 2x denně stejný počet aplikací preventivně. Pokud pacient upřednostňuje pastilky Virostop, používá 3 pastilky denně preventivně a v případě většího rizika nákazy či přímo při onemocnění pak pastilek 5. Důležité je, že pastilky jsou zcela bez cukru.

Článek je firemním sdělením společnosti Herb Pharma Ag

Reference:

1. JANKOVICS I, BORSOS M, MIRANI S, DÉNES B (2021) Early use of polyphenol-rich Cistus creticus extract containing nasopharyngeal spray is associated with significantly shorter duration of symptoms in mild COVID-19 patients: A retrospective case-control study. J Comm Med and Pub Health Rep 2(9): https://doi.org/10.38207/JCMPHR/2021/0208155.

2. https://sk.virostop.info/sub/sk.virostop.info/images/studie-pdf/ENG_Virostop-In-Vitrostudy4.pdf?16341290

3. Mezinárodní klinická studie organizovaná švýcarskou společností Herb-pharma AG se 189 účastníky. Pdf ZDE


Inzerce


Bonusovou přednášku Mgr. Dobré: Virostop - rostlinné přípravky v prevenci a komplementární léčbě respiračních infekcí, jejíž obsah je určen lékárníkům a farmaceutickým asistentům, můžete zhlédnout aktuálně na Educommu.
Přednáška vznikla ve spolupráci se společností HERB PHARMA Czech, s. r. o. 
Absolvováním přednášky získáte 50 edubodů.

VSTOUPIT ZDE

 

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie