
Společnost pro výživu (SPV), nezávislé mezioborové sdružení odborníků na výživu, slaví 80 let od svého založení. Jubileum připomněla výroční konference „Výživa napříč obory", která se uskutečnila 25. září a zaměřila se na historii a současnost výživy, globální trendy, problematiku obezity i vzdělávání dětí v oblasti stravování.
Společnost vznikla již po 2. světové válce, v roce 1945, jako Společnost pro racionální výživu a začala vydávat časopis Výživa lidu. Postupně se její původní zaměření na potravinářství rozšířilo o výzkum ve výživě, společné stravování, dietologii, hygienu výživy a další aspekty stravování doma i v zahraničí. Po roce 1989 se přejmenovala na Společnost pro výživu a od té doby vydává časopis Výživa a potraviny, který se od roku 2025 nově jmenuje Výživa, potraviny a zdraví.
SPV pořádá odborné konference, vydává publikace a je členem mezinárodních organizací FENS (Federace evropských nutričních společností) a IUNS (Mezinárodní organizace nutričních společností). Společnost není státní institucí a není financována ze státního rozpočtu. Své prostředky si zajišťuje vlastní činností a cílenými projekty. Zároveň však úzce spolupracuje se státními institucemi, zejména v oblasti školství, zemědělství a zdravotnictví.
Den plný odborných přednášek, nových poznatků a aktuálních trendů
Na výroční konferenci vystoupily 25. září významné osobnosti z různých oblastí souvisejících s výživou, od zemědělství, zdravotnictví a potravinářství, přes školní stravování až po pedagogiku. Přednášející se zároveň podílejí na vzdělávání studentů, odborné i laické veřejnosti a tím přispívají k celkovému povědomí o významu výživy pro lidské zdraví.
„Jsme přesvědčeni, že pouze otevřený dialog mezi státními institucemi a odbornými společnostmi může přinášet doporučení, která budou dlouhodobě přínosná pro zdraví celé populace," uvedl předseda SPV, pediatr a ústavní nutriční lékař FN Motol, MUDr. Petr Tláskal, CSc.
Přednášku na téma „Proměny zemědělské výroby pro zdravou a udržitelnou výživu" přednesl prof. Ing. J. Soukup, CSc., děkan Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU v Praze.
Významná část programu se zaměřila na vztah potravin, jejich kvalitu a způsob získávání, výživy a zdraví, také na problematiku obezity, roli klasické, středomořské a alternativní stravy, mezinárodní doporučení a aktuální dezinformace v oblasti potravin a výživy.
Odpolední blok otevřel prim. MUDr. J. Boženský, místopředseda SPV, pediatr a obezitolog z Nemocnice AGEL Ostrava - Vítkovice svojí přednáškou „Výzvou současnosti je obezita dětí a dospělých". Program umožnil prostor pro diskusi o tradici výroby potravin, vzdělávání a šíření osvěty v oblasti výživy, zazněly příspěvky k výuce dětí i roli SPV jako partnera školního stravování. Závěr konference patřil prezentaci etického kodexu Společnosti pro výživu a úvahám o perspektivách její další činnosti.
Konference se uskutečnila v prostorách poskytnutých Nadačním fondem Albert, který navíc zajistil občerstvení pro všechny zúčastněné. Nadační fond Albert s SPV dlouhodobě spolupracuje, a to především v oblasti podpory zdravého životního stylu a edukace veřejnosti.
„Výživa je jednou ze základních podmínek života, a proto se její problematikou zabývá celá společnost. Od produkce jejich zdrojů, přes zpracování po distribuci. Výživa umožňuje život, ale také ho může při nesprávných aplikacích ohrozit. Výživa je i vědeckým oborem, který má svá pravidla a vyžaduje předávání informací. Výživa vyžaduje i celospolečenská rozhodnutí, a tak se dostává i do politických diskusí," uvedl MUDr. Tláskal.
Zdroj: Tisková zpráva SPV
Na stránkách SPV můžete také nalézt Poradnu, nejčastější Mýty, dezinformace a polopravdy o výživě, které je třeba uvádět odborníky na pravou míru, nebo Výživová doporučení. Vše řazeno v přehledných záložkách webových stránek.
Srdečně zveme všechny profesionály z lékáren na říjnový prezenční kongres PHARMACY EVENT PRAHA, který se uskuteční 16. října v Comfort Hotelu Prague City East. Kongres je rozdělen na dopolední a odpolední, vždy samostatně akreditovanou část. Můžete ale absolvovat celý den a získat tak 14 bodů od ČLnK. Přihlásit se můžete na stránkách https://www.healthcomm.cz/, nebo k registraci můžete použít vstup přes banner na Magazínu. Těší se na vás pořadatelé, lektoři i moderátor Vojtěch Bernatský. Nenechte si ujít kongres, kde společně oslavíme 15 let působení společnosti Health communication na poli edukace.
Speciální centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy v říjnu opět otevřou dveře veřejnosti, a to bez objednání a bez žádanky. Běžně se do těchto center pacient dostane pouze na doporučení neurologa a často po dlouhém čekání. V říjnu se uskuteční čtvrtý ročník Dnů otevřených center pro léčbu migrény. Odborníci na migrénu, zástupci pacientské organizace Migréna-help, kariérová poradkyně i další lidé, kteří sami migrénou procházejí, budou připraveni pomoci. První letošní akce proběhla na začátku října v Městské poliklinice Praha. Druhá se uskuteční ve čtvrtek 16. října 2025 od 16 do 19 hodin v Nemocnici AGEL Prostějov. Více na migrena-help.cz
Pilotní projekt preventivního očkování proti chřipce proběhne v oddělených konzultačních místnostech Center prevence s poradenstvím v rámci vybraných lékáren BENU v Praze, Brně a Ostravě. Očkování bude provádět vždy praktický lékař, a to během říjnových víkendů od 4. do 26. 10. 2025 v čase 10-18 hodin. Cena za očkovací látku a její aplikaci bude 629 Kč. Pacient bude hradit platbu na místě v lékárně. Očkování proti chřipce mají z veřejného zdravotního pojištění plně hrazeno pouze pojištěnci nad 65 let a zákonem stanovené skupiny. Od 1. září 2025 si mohou dospělí samoplátci ve věku 18–65 let rezervovat termín očkování proti chřipce prostřednictvím webových stránek benuprevence.cz