Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



REVMATOIDNÍ ARTRITIDA NEJSOU JEN BOLESTIVÉ KLOUBY



Revmatoidní artritida (RA) není jen onemocněním kloubů. Jedná se o onemocnění imunitního systému, který napadá klouby, nezvratně je poškozuje a vyvolává v nich chronickou bolest. Navíc může mít RA i celou řadu mimo kloubních manifestací, postihujících i vnitřní orgány. Nejen bolesti kloubů, ale i vyšší riziko zlomenin, plicní embolie nebo infekcí - to vše v Česku každý rok hrozí přibližně 3 000 nových pacientů, kteří se od lékařů dozví, že RA trpí.

Pacientská organizace Revma Liga ČR na chronickou nemoc upozorňuje u příležitosti Světového dne artritidy. Pro nové i zkušenější pacienty, jejich příbuzné a známé pořádá akci, jejíž motto zní: „Včasná péče - silnější obrana". Pacienti na ní mohou probrat své potíže s lékaři mnoha specializací a zjistit tak, zda je kromě artritidy neohrožují i další choroby. Osvětový den startuje 6. října. Jeho součástí bude například i křest prvního komiksu pro teenagery s revmatem.

„Boj s revmatoidní artritidou není jednoduchý, a proto se pacientům snažíme usnadnit život s touto nemocí. Slouží k tomu mimo jiné osvětové dny, které pořádáme řadu let. Pacienti na nich mohou probrat své problémy s řadou specialistů," vysvětluje David Kříž, koordinátor a a fundraiser pacientské organizace Revma Liga ČR.

V Česku se s RA potýká přibližně 158 000 pacientů. Mezi její první příznaky většinou patří bolestivé otoky kloubů na rukou nebo nohou. Bývají spojené se ztuhlostí.

„Pacienti mají například problém sevřít ruku v pěst nebo udělat prvních pár kroků. Bolesti mívají zpočátku hlavně ráno," popisuje předseda České revmatologické společnosti ČLS JEP prof. MUDr. Ladislav Šenolt, Ph.D., z Revmatologického ústavu v Praze.

Revma, jak se nemoc často nepřesně označuje, provází mnohdy i jiné choroby, například řídnutí kostí, lupénka nebo plicní onemocnění. Do pražského Karlína proto 6. 10. dorazí kromě revmatologů také osteolog, dermatolog, pneumolog, ortoped a fyzioterapeuti.

„Pacienti bohužel čekají na vyšetření u těchto specialistů neúměrně dlouhou dobu. Teď budou mít příležitost setkat se s nimi na jednom místě v jeden den - a zjistit od nich, co potřebují," doplňuje David Kříž.

...............

Osvětový den se koná pod záštitou první dámy České republiky Evy Pavlové a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka.

Uskuteční se 6. října od 10 do 14 hodin v pražské Spojce Karlín.

Kromě Světového dne artritidy upozorní i na Světový den osteoporózy, myozitidy a psoriázy.

...............

Stanovení diagnózy RA může trvat i několik měsíců

V případě obtíží by podle prof. Šenolta měli nemocní nejprve navštívit svého praktického lékaře, který je při podezření na revmatoidní artritidu odešle ke specialistovi.

„Ideální je, když praktický lékař revmatologa rovnou kontaktuje sám. Jinak se totiž může stát, že bude nemocný čekat na vyšetření i několik měsíců," zdůrazňuje prof. Šenolt a dodává, že kromě včasné léčby je potřeba myslet i na ostatní přidružené choroby.

„Pacienti mohou mít i jiné orgánové projevy, například postižení plic, jež se projevuje kašlem nebo dušností. V případě aktivního onemocnění mohou nastat i další komplikace - pacienti mají zvýšené riziko infekcí nebo závažných kardiovaskulárních onemocnění, jakými jsou mozková příhoda, srdeční infarkt nebo žilní trombózy a plicní embolie. Předejít tomu lze včasnou terapií a komplexní péčí," říká prof. Šenolt.

Psoriáza

Prof. Šenolt upozorňuje i na jiný typ artritidy, která souvisí s lupénkou: „Jedná se o tzv. psoriatickou artritidu. Může způsobit destruktivní postižení periferních kloubů, ale i na páteři. Ve většině případů jí lupénka předchází. Také u pacientů s tímto onemocněním platí, že pokud zahájíme léčbu včas, lze závažným kloubním problémům zabránit."

Osteoporóza

Nemocní, kteří se potýkají s revmatoidní artritidou, jsou náchylnější k řídnutí kostí. Tzv. osteoporóza se projevuje zlomeninami, ke kterým dochází i bez úrazu.

„Této chorobě se říká ‚tichý zloděj kostí' - mnozí pacienti totiž neví, že ji mají. O to vážnější pak má následky," popisuje prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., dr. h. c., předseda Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu ČLS JEP.

„Každé chronické zánětlivé onemocnění ovlivňuje kvalitu kostí. Pokud lidé s revmatoidní artritidou užívají dlouhodobě glukokortikoidy, riziko vzniku osteoporózy zvyšují," vysvětluje prof. Palička.

Na akci konané ke Světovému dni artritidy proto mohou pacienti vyplnit speciální dotazník, s jehož pomocí lékaři zhodnotí riziko vzniku zlomenin. „Osobně jim pak vysvětlíme, jaké komplikace jim hrozí a jak jim předejít," doplňuje osteolog.

Právě možnost osobních konzultací přilákala loni na obdobnou akci stovky pacientů. Odborníci na ní poskytli přibližně 120 konzultací.

Pacienti chtěli často znát i druhý lékařský názor na svou léčbu. Velký zájem byl také o vyšetření plic pomocí spirometru, které ukáže, v jakém stavu plíce jsou. Měření spirometrem nabídneme příchozím i letos," říká David Kříž z Revma Ligy ČR.

Pro návštěvníky je připraven doprovodný program, přednášky a křest prvního komiksu pro teenagery s revmatickým onemocněním.

„Vstup je zdarma a zúčastnit se jí může kdokoli, nejenom pacienti. Pro prvních 50 příchozích připravujeme speciální dárek od společnosti Notino," uzavírá David Kříž.

Více informací o osvětovém dnu je k dispozici na: www.denartritidy.cz.

Organizaci Revma Liga ČR je možné podpořit i prostřednictvím sbírky Darujme.cz.

Zdroj: MaVe PR

Zpět

PHARMACY EVENT 10. 10. V PRAZE

Healthcomm Professional zve na prezenční kongres, který se uskuteční 10. října v pražském hotelu DUO. Potkejte se osobně s přednášejícími, kolegy i týmem organizátora na dopoledním nebo odpoledním odborném kongresu v hlavním městě. Dopolední a odpolední části akce jsou akreditovány samostatně: ČLnK ohodnotila Pharmacy event 7 body za dopolední blok a 4 body za odpolední blok. Absolvovat můžete také obě části programu. Těšit se můžete například na PharmDr. Josefa Suchopára (Když na lékové formě záleží), na RNDr. Pavla Suchánka (Možné přístupy k podpoře imunity) a další skvělé lektory. Přihlášení je na stránkách www.healthcomm.cz.

DNY OTEVŘENÝCH CENTER PRO MIGRENIKY

Dny otevřených center pro léčbu migrény se letos odehrají v dalších regionech. Již třetí ročník této úspěšné akce letos odstartoval v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, následovat budou centra v Uherskohradišťské nemocnici, nemocnici Havlíčkův Brod a plzeňské nemocnici Privamed. Zdarma budou probíhat individuální konzultace s odborníky, a to bez žádanky a bez předchozí rezervace přímo na místě. Nemocnice Havlíčkův Brod otevře své dveře migrenikům 10. října 2024 v 16.00. Aktuality lze sledovat na www.omigrene.cz

SVĚTOVÝ DEN ARTRITIDY, OSTEOPORÓZY, MYOZITIDY A PSORIÁZY

Na 12. říjen připadá Světový den artritidy. Během osvětových akcí mají pacienti i veřejnost možnost zdarma promluvit si o svých potížích s revmatology, osteology, dermatology nebo fyzioterapeuty aj. Mottem letošního ročníku je „Včasná péče - silnější obrana.“ Osvětový den startuje v pražské Spojce Karlín 6. října v 10 hodin. Jeho součástí bude i křest prvního komiksu pro teenagery s revmatem. Právě možnost osobních konzultací přilákala loni na obdobnou akci stovky pacientů. Odborníci na ní poskytli přibližně 120 konzultací. Organizátorem je pacientská organizace Revma Liga ČR.

ZPRÁVA O ČERNÉM KAŠLI

K poslednímu zářijovému dni bylo letos nahlášeno celkem 32 090 případů pertuse. Naštěstí počty nakažených klesají. Nejvíce případů bylo u nás mezi 14. a 18. týdnem roku, tedy v dubnu a v květnu 2024. V posledních 4 týdnech bylo evidováno průměrně 673 nových případů za týden. Nejvíce případů pertuse v roce 2024 zatím hlásí kraje: Moravskoslezský (3 766x), Středočeský (3 665x), Ústecký (3 353x) a hl. m. Praha (3 011x). Státní zdravotní ústav (SZÚ) připomíná, že po období pandemie COVIDu-19, kdy se vzhledem k opatřením snížil výskyt respiračních infekcí včetně pertuse, byl v ČR od září 2023 postupně registrován nárůst potvrzených onemocnění černého kašle ve všech věkových skupinách. Podle aktuálně dostupných dat a studií SZÚ předpokládá, že se budou vyskytovat epidemie černého kašle v intervalech 3 až 6 let.

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který odstartoval 11. září a potrvá do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres je spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah je akreditován u ČLnK (až 14 bodů), ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete na webu Healthcomm.cz

DOPORUČUJEME