Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ZPĚT DO KONDICE



PharmDr. Jana Strieglerová


Vstup do nového roku byl pro některé náročný a neradostný. Mnoho lidí jej prožívalo ve strachu a obavách o své blízké v nemocnici, náročnou péčí o nemocné, smutkem ze ztráty nebo z odloučení od rodiny.

U někoho naopak ještě doznívají důsledky nadbytku a nevhodných kombinací jídla, cukroví a alkoholu z Vánoc a oslav Silvestra.

Psychickou a fyzickou složku organismu nelze oddělit, jsou jako spojené nádoby a problém v jedné z nich se projeví na obou úrovních, psychickými i fyzickými příznaky, jako například únava, poruchy spánku, bolesti hlavy, bolesti v oblasti žaludku, nechutenství, strachy, nezájem o okolí, pasivita,...

Mezi možnosti, které lze pacientovi v lékárně nabídnout, patří i homeopatie, Schűsslerovy soli, Bachovy květové esence, které se navzájem mohou kombinovat a doplňovat.

Vždy také doporučuji pobyt na čerstvém vzduchu, dlouhé svižné vycházky a teplou, odlehčenou stravu bez smaženého, uzenin a polotovarů, méně soli (např. dlouho tažené hovězí, slepičí a zeleninové vývary posílí dráhu ledvin, která je nejen v zimním období, ale i při stresu a strachu oslabená).

Sůl č. 5 Kalium phosphoricum D6 má vliv na nervový systém. Je vhodná při psychickém vyčerpání a pocitu tělesné i duševní slabosti, při nespavosti a stavech mentálního vyčerpání.

Sůl č. 7 Magnesium phosphoricum D6 přináší relaxaci jak po fyzické, tak psychické stránce. Podání formou horkého nápoje večer před spaním podporuje lepší usínání a celkové uvolnění.

Užívání: dlouhodobě 3x denně 2 tablety volně rozpustit v ústech nebo při větší míře tělesného nebo duševního vyčerpání 5 tablet do 2 dcl teplé vody a pomalu popíjet 2-3x denně po dobu dvou týdnů.

Na podporu trávení a očistu těla po období přejídání je vhodná kombinace soli č. 9 Natrium phosphoricum D6 + soli č. 10 Natrium sulfuricum D6. Tato kombinace působí detoxikačně, posiluje činnost jater, tvorbu trávicích enzymů, vylučování odpadních látek z těla, úpravu acidobazické rovnováhy a vyloučení nadměrného množství tekutin. Sůl č. 9 je také vhodná při zvýšené fyzické zátěži např. po cvičení, běžkování, běhu.....Podporuje odbourávání kyseliny mléčné ve svalech, a tím snižuje bolestivost svalů po zátěži.

Užívání: tablety se rozpouští v ústech nebo ve vodě, dávkování 3x denně 2 tablety. Tuto kombinaci lze užívat i jako kúru po dobu 4-6 týdnů.

Bachovy květové esence podpoří harmonizaci vnitřního napětí, psychické zátěže a strachu.

Mimulus - strachy z konkrétních situací, o své blízké, strach z nemoci

Aspen - nedefinovatelné strachy, starosti a úzkosti, neodbytné myšlenky ,,Co by bylo, kdyby...''

Gentian - stavy hlubokého smutku ze ztráty

Honeysuckle - nostalgie, pocit osamělosti a neschopnost žít v přítomném čase, velký smutek ze ztráty blízkého

Olive - velká fyzická únava, vyčerpání energetických rezerv až úplné vyhoření, často spojené s dlouhodobou péčí o nemocného

Elm - fyzická i psychická vyčerpanost a pocit selhání, výčitky svědomí

Oak - přepracovanost, vysoké nároky na sebe sama, pocit velké zodpovědnosti

Vervain - velké vnitřní napětí, neschopnost uvolnit se, podrážděnost a nervozita


Firemní prezentace

Název léčivého přípravku: Magnesium phosphoricum/Kalium phosphoricum DHU D6/D5 - D30, tablety. Složení: 1 tableta obsahuje magnesium phosphoricum D6 250 mg/Kalium phosphoricum, monohydrát laktózy, bramborový škrob, magnesium-stearát. Dávkování: 3x2 tablety. Perorální podání. Upozornění: Uchovávejte mimo dohled a dosah dětí. Homeopatický léčivý přípravek bez schválených léčebných indikací. Biochemické tablety podle Dr. Schüsslera No. 7/No. 5. Nepoužívejte po uplynutí doby použitelnosti. Používejte podle rady odborníka na homeopatii. Pokud si nejste jistý(á), poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem. Držitel rozhodnutí o registraci: Deutsche Homöopathie-Union DHU -Arzneimittel GmbH & Co. KG, Ottostraße 24, 76227 Karlsruhe, Německo.Výrobce: Schwabe Austria GmbH, Richard Strauss-Straße 13, 1230 Vídeň, Rakousko. Datum revize textu: 26.5.2020/29.8.2019.

Úvodní ilustrační foto: Fotografie od uživatele cottonbro ze služby Pexels

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie