RADĚJI TŘI DNY BEZ SOLI NEŽ JEDINÝ DEN BEZ ČAJE



Nejrozšířenějším zdrojem životně nezbytných tekutin je pro rostliny i živočichy voda. U člověka to není jiné, ale hned v závěsu za vodou je to čaj - kulturní a kultovní nápoj připravený louhováním lístků čajovníku v horké vodě. Druh, kvalita a obřady přípravy i konzumace totiž závisejí na „čajové kultuře" konkrétní země a místních tradicích a zvyklostech.

Čaj o páté

Označení „čaj" se ale běžně u nás užívá i pro výluhy, nálevy či odvary z jiných rostlin, než je čajovník. Tak známe šípkový, bezový, kopřivový, kontryhelový nebo cibulový „čaj". Už budoucí farmaceuti dobře ví, že léčivé bylinky mohou mít blahodárný vliv na nejrůznější neduhy a je důležité je znát. Proto k tradičním akcím studentů Farmaceutické fakulty v Hradci patří i soutěže v poznávání jednodruhových čajů - tzv. Čaj o páté. V přednáškách z farmaceutické botaniky či farmakognosie se připravují na svoji práci v lékárně, kde je sortiment tradičních, bylinných a speciálních čajů nedílnou součástí. Čaj o páté je vždy jeden večer v roce, kdy koridor Farmaceutické fakulty provoní nálevy léčivek. K pojmenování této voňavé soutěže inspiroval Spolek českých studentů farmacie anglický zvyk Five o´Clock, který dodržuje i královna Alžběta II. Jejími oblíbenými druhy čaje jsou daarjeling a Earl Grey s kapkou mléka.

Rituály kolem popíjení čaje najdeme i ve Francii, Rusku a ostatních evropských státech, originál bychom ovšem beze sporu měli hledat ve východní Asii, v tradičních pěstitelských oblastech jako je Čína, Japonsko a Taiwan, kde čaj zůstává pro místní obyvatelstvo stále nejoblíbenějším nápojem.

Věděli jste, že...

  • v Číně se popíjí zelený čaj zejména mezi jídly, a to v kteroukoli denní hodinu?
  • v tibetských klášterech je čaj součástí náboženských rituálů a slouží zároveň jako jeden z obětních darů?
  • z pití čaje se v Japonsku stalo umění a současně spirituální cesta?

A víte, že i v Turecku spotřeba černého čaje převyšuje spotřebu tradiční kávy?  Na šálku dobré kávy si pochutná řada z nás, nejen na té „turecké", a někteří si bez kafíčka nedovedou svůj život představit. Ne pro každého je ale káva vhodná. Zdrojem kofeinu, stimulantu centrální nervové soustavy, pak může být například zelený a černý čaj.

„Někomu jednoduše káva nechutná, někdo ji nesnáší dobře na žaludek. Tuto nesnášenlivost však nezpůsobuje kofein, nýbrž produkty vznikající při pražení kávy," vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová, odborný konzultant lékáren Benu. 


Dostali jste chuť na dobrý čaj nebo kávu?

Zapojte se do studijní soutěže na portálu www.educomm.cz.

Stačí v období 20. 1. až 31. 1. vystudovat dvě libovolné přednášky a zařadíme vás do slosování o 5 poukázek v hodnotě 1 000 Kč do e-shopu s čajem a kávou.

-red-

Zajímavé odkazy: https://oxalis.cz/cs/

Zpět
Ochrana osobních údajů
©2015-20 Health communication s.r.o., magazin@hcom.cz