Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PRVNÍ VOLBA LÉKÁRNÍKA: KATEGORIE SUCHÝ KAŠEL



Kategorií SUCHÝ KAŠEL z průzkumu První volba lékárníka uzavíráme sérii komentovaných článků k vítězství v jednotlivých indikačních skupinách, které jsme vám na Magazínu letos přinášeli. Již nyní se můžete na educomm.cz zapojit do nového průzkumu První volba lékárníka 2020. Bude úspěšný jako ten letošní? V roce 2019 se do První volby lékárníka zapojilo 659 respondentů (65 % lékárníků, 35 % farmac. asistentů), což byl 17% nárůst oproti ročníku 2018. 

Účastníci z řad registrovaných lékárníků a farmaceutických asistentů na portálu uváděli z volně prodejných léčivých přípravků (LP), doplňků stravy (DS), kosmetických produktů (K) či potravin pro zvláštní lékařské účely (PZLÚ) ten, který je pro ně z vlastních zkušeností produktem první volby. Celkem bylo v průzkumu zařazeno 62 kategorií a v té, která nesla název SUCHÝ KAŠEL, zvítězil léčivý přípravek Levopront®.

Zaměřit se v listopadovém vydání na kašel je logické. Na konci října se nám poprvé dostaly noční teploty pod bod mrazu, přes den ale občas vystoupaly i těsně pod dvacítku. Podzimní vlhké počasí s výkyvem teplot, s inverzemi a špatnými rozptylovými podmínkami nahrává rozvoji akutních i chronických onemocnění dýchacího ústrojí, které se projevují právě kašlem. Suchý kašel je typem obranného reflexu organismu bez produkce hlenu, je reakcí na tepelné nebo chemické podráždění a způsobuje ho otok a překrvení sliznice. Provází většinou počátek zánětu průdušek (bronchitidy), v průběhu několika dnů pak přechází v produktivní vlhký kašel. Suchý dráždivý kašel je obtěžující, vysilující a omezuje aktivity pacienta. Navíc noční záchvaty kašle mohou způsobit nespavost, a snížit tak kvalitu života.

K útlumu suchého dráždivého kašle se používají antitusika - centrální nebo periferní. Periferní antitusika, mezi které patří levodropropizin - účinná látka všech 3 forem léčivého přípravku Levopront® (sirup, kapky a tablety), působí periferně na receptory ve sliznici bronchů, kde snižují citlivost na dráždivé podněty. Periferní antitusika nezpůsobují díky svému mechanismu účinku útlum dechového centra a neovlivňují peristaltiku střev (nezpůsobují zácpu).

LEVOPRONT® PŘINÁŠÍ RYCHLOU ÚLEVU OD SUCHÉHO KAŠLE 1,2

Levodropropizin je po perorálním podání rychle absorbován a rychle distribuován v celém organismu. Biologický poločas je přibližně 1-2 hodiny. Farmakokinetika a biologická dostupnost kapkové lékové formy je stejná jako u lékové formy v podobě sirupu.

Levopront je periferní antitusikum1,3

Antitusický účinek levodropropizinu, nekodeinového periferního antitusika, je srovnatelný s účinkem centrálně působících léčivých přípravků, na rozdíl od nich však levodropropizin vykazuje lepší snášenlivost zejména s ohledem na centrální sedativní účinky. Levopront je lépe tolerovaný než centrální antitusika 1,5

 

Levopront blokuje senzitivní recepční místa v průdušnici a bronších 1,3

  • inhibuje uvolňování neuropeptidů a aferentní C-vlákna
  • inhibuje bronchospasmus vyvolaný histaminem, serotoninem či bradykininem, má antialergický a antibronchospastický účinek

 

Levopront snižuje četnost a závažnost kašle u dětí a dospělých 4,5

Metaanalýza klinických studií s levodropropizinem sledující účinnost levodropropizinu u dětské a dospělé populace v porovnání s ostatními antitusiky ukazuje, že účinnost levodropropizinu je srovnatelná, nebo i mírně lepší než u ostatních antitusik jak kodeinového, tak i nekodeinového typu.


Periferní antitusikum účinné jako centrální. 1,2,5

Méně sedace než centrální antitusika. 1,5

Neovlivňuje respirační funkce a zachovává mukociliární clearance. 1,6

 

PRO LÉČBU SUCHÉHO KAŠLE CELÉ RODINY VČETNĚ DĚTÍ OD 2 LET

Kapky s příchutí lesního ovoce k léčbě dospělých a dětí od 2 let.

Sirup s příchutí třešně k léčbě dospělých a dětí od 2 let.

Tablety k léčbě dospělých a dospívajících starších 12 let.

-red-

Úvodní ilustrační foto: Designed by Freepik

Literatura:

1. Aktuální SPC přípravku Levopront.

2. Dicpinigaitis PV et al.: Antitussive drugs - past, present, and future. Pharmacological Reviews 2014;66:468-512.

3. Bolser DC: Mechanisms of action of central and peripheral antitussive drugs, Pulomonary Pharmacology 1996;9:357-364.

4. Zanasi A et al.: Levodropropizine for treating cough in adult and children: a meta-analysis of published studies. Multidisciplinary Respiratory Medicine 2015;10:19.

5. Catena E., Daffonchio L.: Effi cacy and tolerability of levodropropizine in adult patients with non-productive cough. Comparison with dextromethorfan. Pulmonary Pharmacology & Therapeutics 1997;10:89-96.

6. Bossi R. et al.: Antitussive Activity and Respiratory System Effects of Levodropropizine in Man. Arzneimittel-Forschung/Drug Research 1988;38-2:1152-1162.


Levopront, Levopront kapky, Levopront sirup
S: Levodropropizinum 60 mg v  1 tabletě, v  1 ml roztoku, v 10 ml sirupu. IS: Antitusikum. CH: Levodropropizin je syntetické periferní antitusikum nekodeinového typu s účinky antialergickými a  antibronchospastickými. Nepotlačuje respirační funkce ani mukociliární clearance. I: Bronchopulmonální afekce doprovázené dráždivým suchým kašlem. KI: Přecitlivělost na léčivou látku nebo na kteroukoliv pomocnou látku. Nemocní s  bronchiální hypersekrecí nebo sníženou mukociliární funkcí. Výrazné snížení funkce jater. ZU: Používat pouze po důkladném zvážení rizika u pacientů s těžkou insficiencí ledvin. Sirup obsahuje sacharózu, kapky alkohol, tablety laktózu. : Velmi vzácně alergické reakce, točení hlavy, somnolence, palpitace, nauzea, malátnost. IT: Používat s opatrností při podávání benzodiazepinů. TL: Přípravky jsou v době těhotenství a kojení kontraindikovány. D: Kapky, Sirup: Dospělí a děti od 12 let 1 ml (20 kapek) roztoku nebo 10 ml sirupu až 3× denně. Děti 2-12 let 1 mg levodropropizinu/kg až 3× denně Tablety: Dospělí a dospívající starší 12 let: jedna tableta až 3× denně s intervalem mezi dávkami alespoň 6 hodin. B: Tablety 10 × 60 mg, kapky 15 ml, sirup 120 ml. Držitel registračního rozhodnutí: Dompé Farmaceutici S.p.A., Itálie. Datum poslední revize textu SPC: Tablety: 20. 12. 2017. Kapky, Sirup: 26. 2. 2015.

Přípravky nejsou vázány na lékařský předpis a nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Seznamte se prosím se Souhrnem údajů o přípravku (SPC).

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie