Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PRVNÍ VOLBA LÉKÁRNÍKA 2024: BOLEST V KRKU



Nezávislý průzkum První volba lékárníka odstartoval na e-learningovém portálu Educomm již v roce 2018 a hned v prvním ročníku se ho zúčastnilo téměř 600 zaměstnanců českých lékáren, kteří uváděli své preference u přípravků k samoléčbě v 62 kategoriích. Každý další ročník byl stejně oblíbený a vždy zaujal zaměstnance lékáren napříč všemi kraji ČR. Letos se organizační tým rozhodl vyjít vstříc časové vytíženosti zaměstnanců lékáren, a tak První volba lékárníka 2024 prošla inovací - probíhá ve čtyřech dílčích etapách, přičemž každý účastník může volit v rámci tematických celků i v jejich podkategoriích. První etapy ankety, která probíhala od 1. 3. do 15. 5. 2024, se zúčastnilo celkem 515 lékárníků působících v lékárnách různého typu a formy vlastnictví - nezávislých, řetězcových i nemocničních lékáren celé ČR.

Účastníci z řad registrovaných lékárníků a farmaceutických asistentů na portálu Educomm uváděli z volně prodejných léčivých přípravků (LP), doplňků stravy (DS), kosmetických produktů (K) či potraviny pro zvláštní lékařské účely (PZLÚ) ten, který je pro ně z vlastních zkušeností produktem první volby. Kterému důvěřují a jsou přesvědčeni o jeho benefitech, pro které ho mohou pacientům doporučit. Po kterém sahají i sami, když se necítí ve své kůži. Vždy uváděli produkty své volby na prvním až třetím místě v každé kategorii.

Tyto hlasy slouží zaměstnancům lékáren jako cenné informace o preferencích a zkušenostech svých kolegů.

První etapa letošního průzkumu nabídla 4 kategorie volně prodejných přípravků lékárenského sortimentu:

  • Alergie
  • Prevence kardiovaskulárních chorob
  • Nemoci z nachlazení včetně chřipky
  • Veterinaria

PRVNÍ VOLBA LÉKÁRNÍKA 2024: BOLEST V KRKU

S nepříjemnými pocity v oblasti dutiny ústní a krku, jako jsou zarudnutí, pálení, škrábání nebo bolest při polykání, přicházejí pacienti většinou nejprve do lékáren, aby po konzultaci s lékárníkem ulevili postižené sliznici samoléčbou, nebo se s ním poradili o vhodnosti návštěvy lékaře. Častěji se objevují tyto potíže sezonně, když počasí nahrává nemocím z nachlazení s rýmou, kašlem a bolestí v krku. Vyšší incidence je tedy typická pro podzimní a jarní měsíce. A právě bolest v krku je často prvním příznakem začínajícího onemocnění horních cest dýchacích.

Symptomatická léčba bolesti v krku je indikována jako samostatná léčba u zánětlivých onemocnění primárně virové etiologie, ale lze ji doporučit i jako doplňkovou při infekcích bakteriálního původu, kdy je nasazena léčba antibiotiky.1 Lékárník může nabídnout pacientovi lokální protizánětlivá léčiva nebo antiseptika. Dostupné lékové formy symptomatické léčby bolesti v krku zahrnují rozpustné pastilky, kloktadla, ústní roztoky a spreje. V případě včasného zásahu a doporučení vhodné symptomatologické léčby bolesti v krku se ale může odvrátit závažnější průběh onemocnění.

Vítězem První volby lékárníka 2024 v kategorii BOLEST V KRKU se stala ucelená řada (pastilky, kloktadlo, spray) přípravků TANTUM VERDE® s účinnou látkou benzydamin hydrochlorid, která se ve své kategorii umístila v anketě na špici již pošesté v řadě! 

Doporučených postupech ČLnK pro farmakoterapii bolesti v krku je doporučován benzydamin (Tantum Verde) jako lokální protizánětlivé léčivo v oblasti ORL s analgetickým účinkem a antiseptickou aktivitou.1

TIP: Podívejte se na komplexní mechanismus účinku molekuly benzydamin hydrochloridu v ORL indikacích:

ORIGINÁLNÍ MOLEKULA S KOMPLEXNÍM ÚČINKEM

Benzydamin ve formě hydrohloridu je topicky podávané protizánětlivé léčivo odvozené od indolu, připravené v první polovině 60. let minulého století v laboratořích společnosti Angelini. Pod obchodním názvem TANTUM VERDE® se začal v Itálii prodávat již v roce 1972. Využívá se s úspěchem dodnes k léčbě v oblasti sliznice ústní dutiny a krku. Molekula benzydamin hydrochlorid se dále využívá také v gynekologických indikacích.

Benzydamin hydrochlorid řadíme mezi nesteroidní antiflogistika. Při lokální aplikaci má benzydamin hydrochlorid analgetický, antiflogistický, antiexsudativní, mírně lokálně anestetický a desinfekční účinek.2 Po lokální aplikaci dobře penetruje epiteliální bariérou a dosahuje vysokých koncentrací v tkáni postižené zánětem, tím je zajištěna jeho vysoká účinnost po lokální aplikaci.2

I když účinná látka v léčivém přípravku TANTUM VERDE® patří mezi nesteroidní antiflogistika, účinky na gastrointestinální trakt byly pozorovány jen vzácně, až velmi vzácně.2 Na rozdíl od ostatních nesteroidních antiflogistik je totiž benzydamin slabá báze (ostatní zástupci skupiny jsou po chemické stránce kyseliny). Jen velmi slabě ovlivňuje činnost cyklooxygenázy, lipooxygenázy a žaludeční prostaglandinsyntetázy, tím nezvyšuje riziko GIT ulcerací, což je navíc podpořeno jeho topickou aplikací pouze do oblasti zánětem postižené sliznice.3

Léčivý přípravek TANTUM VERDE® je dostupný ve 3 lékových formách ve 4 produktech (pastilky, roztok, spray a spray forte) pro symptomatickou léčbu bolesti v krku včetně projevů zánětu sliznice v ústní dutině a krku.

Použití benzydaminu v topické léčbě onemocnění sliznic dutiny ústní a krku

  • Stomatitida
  • Glositida
  • Gingivitida
  • Faryngitida
  • Tonzilitida
  • Afty
  • Otlaky a zánět dásní od zubní protézy a rovnátek
  • Podpůrná léčba po chirurgických a stomatologických zákrocích při růstu zubů, extrakci zubů, dentální hygieně, úpravě podjazykové uzdičky či mechanických poraněních v dutině ústní
  • Mukositida4,5

Benzydamin svým protizánětlivým účinkem snižuje otok v krku a pacientům usnadňuje polykání. V místě aplikace znecitlivuje sliznici a přináší citelnou úlevu od bolesti.2

Lokálně anestetický účinek vychází ze strukturální podobnosti s lokálními anestetiky, které blokují sodíkové kanály, a tím účinně snižují bolest spojenou se zánětem.2,6

Bohatý výběr příchutí pastilkové formy podpoří adherenci pacienta během léčby jeho potíží.

-red-

Literatura:
1. Kotolová H., Kollár P. Bolest v krku - Doporučený postup, ČLnK 2018, https://lekarnici.cz/doporuceny-postup-bolest-v-krku/
2. Aktuální SPC přípravku Tantum Verde
3. Quane, P. A.; Graham, G. G.; Ziegler, J. B. Pharmacology of benzydamine. Inflammopharmacology, 1998, 6.2: 95­107.
4. Roopashri G et al: Efficacy of Benzydamine hydrochloride, chlorhexidine, and povidone iodine in the treatment of oral mucositis among patients undergoing radiotherapy in head and neck malignancies: A drug trail. Contemporary Clinical Dentistry 2011, 2(1), 8-12.
5. Elad S. et al.: MASCC/ISOO clinical practice guidelines for the management of mucositis secondary to cancer therapy. Cancer. 2020; 126(19):4423-4431.
6. Mathivanan S. et al.: Effect of econazole and benzydamine on sensory neurons in culture. J Physiol Pharmacol. 2016;67(6):851-858.

........................

ZKRÁCENÁ INFORMACE O LÉČIVÝCH PŘÍPRAVCÍCH
TANTUM VERDE, TANTUM VERDE SPRAY, SPRAY FORTE, TANTUM VERDE LEMON, MINT, EUCALYPTUS, ORANGE AND HONEY

S: Benzydamini hydrochloridum 3 mg (Spray forte), 1,5 mg (Spray, kloktadlo) v 1 ml roztoku, 3 mg v 1 pastilce. I: Symptomatická léčba zánětlivých projevů v ústní dutině a hltanu (gingivitida, stomatitida, faryngitida, afty), podpůrná léčba po chirurgických a stomatologických zákrocích v orofaryngeální oblasti. KI: Hypersenzitivita na účinnou látku nebo pomocné látky. Laktace. ZU: Dojde-li ke vzniku přecitlivělosti, je nutné léčbu přerušit. Pacientům s bronchiálním astmatem je třeba věnovat zvýšenou pozornost. Tantum Verde Lemon a Mint obsahují aspartam. : Kloktadlo, spray, spray forte: Velmi vzácně pocit pálení nebo snížená citlivost v ústech. Výjimečně nevolnost a nauzea. Pastilky: Méně často fotosenzitivita, vzácně pálení nebo sucho v ústech. IT: Nejsou známy TL: Kloktadlo, spray, spray forte: V těhotenství pouze po zvážení rizika pro plod, při kojení by neměl být používán. Pastilky: Přípravky by neměly být užívány v období těhotenství a kojení D: Spray forte: Dospělí: 2-4 dávky 2-6x denně. Přípravek v této koncentraci není určen k aplikaci dětem. Spray: Děti od 6 do 12 let: 1-3 dávky 2-6x denně. Dospělí a děti od 12 let: 4-8 dávek 2-6x denně. Kloktadlo: Dospělí a děti od 6 let: kloktat nebo vyplachovat ústa až 6x denně, po dobu 30 sekund v množství 10-15 ml. Děti od 4 let vytírat ústa tamponem s neředěným roztokem. Pastilky: Dospělí a děti od 6 let: až 3x denně 1 pastilka. DRR: Angelini Pharma Česká republika s.r.o., Palachovo náměstí 799/5, 625 00 Brno, Česká republika. Reg.č.: Spray forte 69/294/02-C, Spray 69/293/02-C, Kloktadlo 69/358/98-C, Pastilky Lemon 69/084/04-C, Mint: 69/147/99-C, Eucalyptus: 69/430/13-C, Orange and Honey: 69/431/13-C Uchovávání: Pastilky: Uchovávejte při teplotě do 30 °C v původním obalu, aby byl přípravek chráněn před vlhkostí. Datum poslední revize textu SPC: Spray, Spray Forte: 26. 8. 2021, Kloktadlo: 6.8.2021, Pastilky Lemon, Mint, Orange and Honey: 4.10.2022, Eucalyptus: 23.2.2023 Přípravky nejsou vázány na lékařský předpis a nejsou hrazeny ZP.  Seznamte se se Souhrnem údajů o přípravku (SPC).

Zpět

PHARMACY EVENT 10. 10. V PRAZE

Healthcomm Professional zve na prezenční kongres, který se uskuteční 10. října v pražském hotelu DUO. Potkejte se osobně s přednášejícími, kolegy i týmem organizátora na dopoledním nebo odpoledním odborném kongresu v hlavním městě. Dopolední a odpolední části akce jsou akreditovány samostatně: ČLnK ohodnotila Pharmacy event 7 body za dopolední blok a 4 body za odpolední blok. Absolvovat můžete také obě části programu. Těšit se můžete například na PharmDr. Josefa Suchopára (Když na lékové formě záleží), na RNDr. Pavla Suchánka (Možné přístupy k podpoře imunity) a další skvělé lektory. Přihlášení je na stránkách www.healthcomm.cz.

DNY OTEVŘENÝCH CENTER PRO MIGRENIKY

Dny otevřených center pro léčbu migrény se letos odehrají v dalších regionech. Již třetí ročník této úspěšné akce letos odstartoval v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, následovat budou centra v Uherskohradišťské nemocnici, nemocnici Havlíčkův Brod a plzeňské nemocnici Privamed. Zdarma budou probíhat individuální konzultace s odborníky, a to bez žádanky a bez předchozí rezervace přímo na místě. Nemocnice Havlíčkův Brod otevře své dveře migrenikům 10. října 2024 v 16.00. Aktuality lze sledovat na www.omigrene.cz

SVĚTOVÝ DEN ARTRITIDY, OSTEOPORÓZY, MYOZITIDY A PSORIÁZY

Na 12. říjen připadá Světový den artritidy. Během osvětových akcí mají pacienti i veřejnost možnost zdarma promluvit si o svých potížích s revmatology, osteology, dermatology nebo fyzioterapeuty aj. Mottem letošního ročníku je „Včasná péče - silnější obrana.“ Osvětový den startuje v pražské Spojce Karlín 6. října v 10 hodin. Jeho součástí bude i křest prvního komiksu pro teenagery s revmatem. Právě možnost osobních konzultací přilákala loni na obdobnou akci stovky pacientů. Odborníci na ní poskytli přibližně 120 konzultací. Organizátorem je pacientská organizace Revma Liga ČR.

ZPRÁVA O ČERNÉM KAŠLI

K poslednímu zářijovému dni bylo letos nahlášeno celkem 32 090 případů pertuse. Naštěstí počty nakažených klesají. Nejvíce případů bylo u nás mezi 14. a 18. týdnem roku, tedy v dubnu a v květnu 2024. V posledních 4 týdnech bylo evidováno průměrně 673 nových případů za týden. Nejvíce případů pertuse v roce 2024 zatím hlásí kraje: Moravskoslezský (3 766x), Středočeský (3 665x), Ústecký (3 353x) a hl. m. Praha (3 011x). Státní zdravotní ústav (SZÚ) připomíná, že po období pandemie COVIDu-19, kdy se vzhledem k opatřením snížil výskyt respiračních infekcí včetně pertuse, byl v ČR od září 2023 postupně registrován nárůst potvrzených onemocnění černého kašle ve všech věkových skupinách. Podle aktuálně dostupných dat a studií SZÚ předpokládá, že se budou vyskytovat epidemie černého kašle v intervalech 3 až 6 let.

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který odstartoval 11. září a potrvá do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres je spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah je akreditován u ČLnK (až 14 bodů), ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete na webu Healthcomm.cz

DOPORUČUJEME