Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PRVNÍ VOLBA LÉKÁRNÍKA 2022: KAŠEL



Kašel je spolu s kýcháním asi nejznámějším i nejčastějším fyziologickým reflexem organismu, které mají za úkol udržovat horní (kýchání) i dolní (kašel) dýchací cesty volně průchozí a bránit je před poškozením dráždivými, toxickými nebo cizorodými látkami. Kašel je mnohdy velmi obtěžující symptom řady nemocí, mezi nejčastější patří akutní respirační onemocnění. Rozlišujeme několik typů kašle a správně je rozpoznat, je základem úspěšné léčby! Pro vhodně zvolenou terapii je nutné správné posouzení příčiny vzniku kašle, charakteru a délky trvání. Pokud kašel přetrvává déle než tři týdny, může se jednat o kašel chronický, signalizující závažnějších onemocnění. Lékárník by na základě zjištění informací od pacienta měl posoudit volbu samoléčby, nebo doporučit případně návštěvu lékaře. 

Akutní kašel provází pravidelně v prvních dnech akutní respirační infekční nemoci (ARI). Akutní kašel většinou do 2 týdnů vymizí. ARI jsou až z 90 % virové etiologie. Kašel při nich bývá, zejména zpočátku, ve 3/4 případů suchý (neproduktivní, bez vykašlávání hlenu) a je tak typický pro časnou fázi akutních respiračních infekcí.1 Suchý dráždivý kašel během několika dnů onemocnění ARI nebo chřipkou buď odezní, nebo přechází v produktivní vlhký kašel. K léčbě suchého dráždivého kašle se používají centrální nebo periferní antitusika. Léčba produktivního kašle zahrnuje mukoaktivní látky usnadňující expektoraci a zlepšující odchod sekretu z dýchacích cest

Terapie expektorancii nebo antitusiky je většinou pouze symptomatická. Lze k ní přistupovat samoléčbou. Důležitou součástí léčby kašle by vždy měla být i nefarmakologická doporučení. Jak uvádí Doporučený postup ČLnK: OTC - TERAPIE KAŠLE, látky usnadňující vykašlávání a tlumící kašel by se neměly kombinovat. Pokud je to ale nezbytné, lze podávat poslední dávku expektorancia odpoledne a v případě potřeby jen na noc antitusikum.3 Léčbu kašle můžeme tedy chápat jako komplexní, proto i v následujícím představení výsledků kategorií nezávislého průzkumu První volba lékárníka 2022 přinášíme společně kategorie SUCHÝ KAŠEL a VLHKÝ KAŠEL. 


V průzkumu První volba lékárníka 2022 uváděli již popáté lékárníci a farmaceutičtí asistenti, registrovaní v e-learningovém portálu Educomm.cz, z volně prodejných léčivých přípravků (LP), doplňků stravy (DS), kosmetických produktů (K) či potraviny pro zvláštní lékařské účely (PZLÚ) ten, který je pro ně z vlastních zkušeností produktem první volby. Přípravek, kterému důvěřují a jsou přesvědčeni o jeho benefitech, pro které ho mohou pacientům doporučit v tzv. samoléčbě. V průzkumu První volba lékárníka 2022 své preference produktů označilo v období 27. 12. 2021 až 30. 1. 2022 celkem 543 lékárníků a farmaceutických asistentů z celé České republiky a napříč spektrem typů lékáren - řetězcových, tak i nezávislých. Průzkum zahrnoval 56 kategorií.


Levopront s léčivou látkou levodropropizin patří mezi nekodeinová periferní antitusika.4 Obhájil své prvenství v kategorii SUCHÝ KAŠEL z předešlých dvou ročníků (2020 - 25,6 %, 2021 - 40 %), a to s ještě větším přehledem. Důvěru Levoprontu® v letošním ročníku průzkumu dalo 41,22 % respondentů! 

LEVOPRONT® PŘINÁŠÍ RYCHLOU ÚLEVU OD SUCHÉHO KAŠLE 4,5

Levodropropizin je po perorálním podání rychle absorbován a rychle distribuován v celém organismu. Biologický poločas je přibližně 1-2 hodiny. Farmakokinetika a biologická dostupnost kapkové lékové formy je stejná jako u lékové formy sirupu. 

ÚČINNÉ PERIFERNÍ ANTITUSIKUM 6

Antitusický účinek levodropropizinu, nekodeinového periferního antitusika, je srovnatelný s účinkem centrálně působících léčivých přípravků. Na rozdíl od nich však levodropropizin vykazuje lepší snášenlivost zejména s ohledem na centrální sedativní účinky.

  • Působí pouze na periferní receptory v dýchacích cestách
  • Netlumí dechové centrum a neovlivňuje respirační funkce a mukociliární clearance
  • Bez interakcí s beta-2 mimetiky, kortikosteroidy, antibiotiky a antihistaminiky
  • Je lépe tolerovaný než centrální antitusika 6,7,8

Levopront snižuje četnost a závažnost kašle u dětí a dospělých.7,8 Metaanalýza klinických studií s levodropropizinem7 sledující účinnost levodropropizinu u dětské a dospělé populace v porovnání s ostatními antitusiky ukazuje, že účinnost levodropropizinu je srovnatelná, nebo i mírně lepší než u ostatních antitusik jak kodeinového, tak i nekodeinového typu. 

3 FORMY PRO LÉČBU SUCHÉHO KAŠLE CELÉ RODINY 

Kapky s příchutí lesního ovoce k léčbě dospělých a dětí od 2 let.

Sirup s příchutí třešně k léčbě dospělých a dětí od 2 let.

Tablety k léčbě dospělých a dospívajících starších 12 let.

Levodropropizin doporučuje také American college of CHEST physicians. 

....................

KATEGORIE VLHKÝ KAŠEL

Vlhký kašel charakterizuje produkce hlenu. V terapii se užívají mukolytika ze skupiny expektorancií. Mukoaktivní látky obecně zlepšují viskoelastické vlastnosti hlenu, upravují jeho sekreci, snižují viskozitu sputa a zvyšují mukociliární transport. Většina mukoaktivních léčiv je schopna ovlivnit kvalitu hlenu, některá mají i další zajímavé účinky. Prvenství obhájil Mucosolvan s účinnou látkou ambroxoli hydrochloridum. Oproti předloňskému a loňskému ročníku průzkumu První volba lékárníka si v preferencích opět polepšil léčivý přípravek Erdomed prášek pro peror. suspenzi s účinnou látkou erdosteinum. (2020: 5.místo, 2021: 3. místo). 

Erdostein má zvláštní postavení mezi mukolytiky díky svému komplexnímu účinku s mukolytickým, imunomodulačním, antiflogistickým a antioxidačním efektem.2,9 Kromě mukolytického efektu snižuje i schopnost adheze bakterií na epitel dýchacích cest, má protizánětlivý účinek a zvyšuje koncentraci antibiotik v bronchiálním sekretu.3 Nové studie potvrzují, že erdostein zvyšuje účinek antibiotické léčby tím, že usnadní proniknutí antibiotik do bakteriálních biofilmů.10 Své místo má erdostein i v terapii onemocnění COVID - 19. ČPFS jej doporučuje spolu s acetylcysteinem a ambroxolem pro domácí symptomatickou léčbu kašle při COVID-19.11

Volbu pneumologů kopírují i výsledky letošního průzkumu mezi lékárníky.

Zpracovala -red- na základě výsledků nezávislého průzkumu První volba lékárníka 2022 na portálu educomm.cz

Literatura:
1. Kotolová H, Hammer T. Akutní respirační infekce - symptomatická samoléčba u dospělých, Prakt. lékáren. 2020; 16(4): 233-242.
2. Kotolová H. Doporučený postup SYMPTOMATICKÁ LÉČBA CHŘIPKY, NACHLAZENÍ A COVID-19, Česká lékárnická komora 2021.
3. Vranová V, Vašut K. Doporučený postup OTC - TERAPIE KAŠLE, Česká lékárnická komora 2018.
4. Aktuální SPC přípravku Levopront.
5. Dicpinigaitis PV et al.: Antitussive drugs - past, present, and future. Pharmacological Reviews 2014;66:468-512.
6. Aktuální SPC přípravku Levopront kapky
7. Zanasi A et al.: Levodropropizine for treating cough in adult and children: a meta-analysis of published studies. Multidisciplinary Respiratory Medicine 2015;10:19.
8. Catena E, Daffonchio L: Efficacy and tolerability of levodropropizine in adult patients with non-productive cough. Comparisonwith dextromethorfan. Pulmonary Pharmocology & Therapeutics 1997;10:89-96.
9. Aktuální SPC přípravku Erdomed
10. Pani A, Lucini V, Dugnani S, Scaglione F. Erdosteine zvyšuje antibiotickou aktivitu proti bakteriím v biofilmu. International Journal of Antimicrobial Agents. 2022;59(3):106529. DOI: 10.1016/j.ijantimicag.2022.106529. PMID: 35051561.
11. Chrdle Aleš , Dlouhý Pavel, Štefan Marek. Doporučený postup: Covid-19: diagnostika a léčba mimo nemocnice, http://www.pneumologie.cz/stranka/1579/covid-19/

LEVOPRONT
S: Levodropropizinum 60 mg v 1 tabletě, 60 mg v 1 ml roztoku (kapek), 6 mg v 1 ml sirupu I: Bronchopulmonální afekce doprovázené dráždivým suchým kašlem. KI: Hypersenzitivita na léčivou látku nebo pomocné látky. Pacienti s bronchiální hypersekrecí nebo sníženou mukociliární funkcí. Výrazné snížení funkce jater. ZU: Používat pouze po důkladném zvážení rizika u pacientů s těžkou insuficiencí ledvin. Sirup obsahuje sacharózu, propylenglykol., tablety laktózu. NÚ: Velmi vzácně alergické reakce, točení hlavy, somnolence, palpitace, nauzea, malátnost. IT: Používat s opatrností při podávání benzodiazepinů. TL: Během těhotenství a kojení kontraindikován. D: Kapky, Sirup: Dospělí a děti od 12 let 1 ml (20 kapek) roztoku nebo 10 ml sirupu až 3x denně. Děti 2-12 let 1 mg levodropropizinu/kg až 3x denně Tablety: Dospělí a dospívající starší 12 let: 1tableta až 3× denně s intervalem mezi dávkami alespoň 6 hodin. DRR: Dompé farmaceutici S.p.A., Via San Martino 12, 20122, Milán Itálie. Reg.č.: Tablety 36/586/16-C, kapky 36/555/99-C, sirup 36/556/99-C. Uchovávání: Žádné zvláštní podmínky uchovávání. Datum poslední revize textu SPC: Tablety: 30.10.2020 Kapky: 3.12.2020, Sirup: 8.4.2021.

Přípravky nejsou vázány na lékařský předpis a nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Seznamte se prosím se Souhrnem údajů o přípravku (SPC).

ERDOMED
S: Erdosteinum 225 mg v 1 sáčku granulí pro přípravu perorální suspenze. I: K léčbě dospělých a dospívajících ve věku od 12 let. Akutní a chronické onemocnění horních a dolních cest dýchacích (bronchitidy, rhinitidy, sinusitidy, laryngofaryngitidy, exacerbace chronické bronchitidy, CHOPN, hypersekreční astma bronchiale, bronchiektazie). Stabilní chronická bronchitida i u kuřáků, prevence rekurentních infekčních epizod. K adjuvantní léčbě s antibiotiky v případech exacerbace s bakteriální infekcí, prevence respiračních komplikací po chirurgickém zákroku. KI: Přecitlivělost na léčivou látku nebo na kteroukoliv pomocnou látku a na látky obsahující volné SH skupiny. Jaterní poruchy a renální insuficience (Clkr <25 ml/min), homocysteinurie. ZU: Současné podávání přípravku s antitusiky nemá racionální opodstatnění a může způsobit akumulaci sekretů v bronchiálním stromu se zvýšením rizika superinfekce či bronchospasmu. Obsahuje sacharózu. Bez porady s lékařem přípravek užívat nejdéle 7 dní. : Méně často bolest hlavy, nevolnost, zvracení, bolest v nadbřišku, pruritus, kopřivka. IT: Erdostein potencuje účinek některých antibiotik (např. amoxicilinu, klarithromycinu). Byl prokázán synergický účinek s budesonidem a salbutamolem. TL: Přípravek nemá být v těhotenství a při kojení užíván. D: Dospělí 2 - 3x denně 1 sáček. Dospívající nad 12 let (30 kg) 2x denně 1 sáček. DRR: Angelini Pharma Česká republika s.r.o., Palachovo náměstí 799/5, 625 00 Brno, Česká republika. Reg.č.: 52/047/96-C. Uchovávání: Uchovávejte při teplotě do 25 °C. Datum poslední revize textu SPC: 5.11.2020.

Přípravek není vázán na lékařský předpis a není hrazen zdravotními pojišťovnami. Seznamte se prosím se Souhrnem údajů o přípravku (SPC).

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie