Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PRVNÍ VOLBA LÉKÁRNÍKA 2021: KATEGORIE BOLEST V KRKU



V letošním, v pořadí čtvrtém ročníku nezávislého průzkumu První volba lékárníka 2021 se první data začala sbírat již v prosinci 2020. Průzkum První volba lékárníka, který pravidelně realizuje e-learningový portál Educomm.cz, přinesl i letos řadu zajímavých výsledků. U některých kategorií však potvrdil oblíbenost tradičních produktů, což je případ kategorie BOLEST V KRKU, jejíž výsledky vám nyní předkládáme.

Průzkumy s TOP žebříčky se těší tradičně velkému zájmu. Stejně to bylo i v případě nezávislého šetření, ve kterém účastníci z řad registrovaných lékárníků a farmaceutických asistentů uváděli z volně prodejných léčivých přípravků (LP), doplňků stravy (DS), kosmetických produktů (K) či potraviny pro zvláštní lékařské účely (PZLÚ) ten, který je pro ně z vlastních zkušeností produktem první volby. Přípravek, kterému důvěřují a jsou přesvědčeni o jeho benefitech, pro které ho mohou pacientům doporučit v tzv. samoléčbě. Celkem bylo letos v průzkumu První volba lékárníka 50 kategorií, které představovaly obtíže, se kterými klienti do lékáren nejčastěji přicházejí. Aktivně se průzkumu zúčastnilo 672 unikátních účastníků (503 lékárníků a 169 asistentů).

Škrábání, pálení a bolest v krku patří mezi první signální příznaky onemocnění horních dýchacích cest, jejichž incidence stoupá zejména v podzimním období roku. I když bolest v krku nemusí nutně souviset se sezonním oslabením imunity či podzimními plískanicemi, ale setkáváme se s ní celoročně, vybrali jsme právě září a říjen, abychom v rámci naší rubriky, ve které komentujeme výsledky jednotlivých kategorií nezávislého průzkumu První volba lékárníka, komentovali výsledky kategorie BOLEST V KRKU. S nepříjemnými pocity, které se mohou objevit v oblasti ústní dutiny a krku, přicházejí pacienti nejprve do lékáren, aby po konzultaci s lékárníkem ulevili postižené sliznici samoléčbou, nebo se s ním poradili, zda a v jakém případě by měli navštívit lékaře. 

Symptomatická léčba bolesti v krku je indikována jako samostatná léčba u zánětlivých onemocnění primárně virové etiologie a radiační mukositidy, jinak je vedena jako doplněk léčby kauzální při infekcích bakteriálního původu, zejména aplikaci antibiotik.1 Jako lokální protizánětlivá léčiva se v ORL používají nesteroidní antiflogistika, jejichž klinické použití je dáno i jejich lékovou formou. Pastilky, roztoky a spreje se používají u zánětů dutiny ústní a hltanu doprovázených zarudnutím, otokem a bolestí.2 Takovou léčivou látkou je benzydamin-hydrochlorid, účinná složka přípravků řady TANTUM VERDE®, která již počtvrté v řadě zvítězila v kategorii BOLEST V KRKU v rámci nezávislého průzkumu První volba lékárníka.

Léčivý přípravek TANTUM VERDE® (Benzydamini hydrochloridum), lokální nesteroidní antiflogistikum s protizánětlivým a analgetickým účinkem a antiseptickou aktivitou 3, dostupný ve 3 lékových formách ve 4 produktech (pastilky, roztok, spray a spray forte) pro symptomatickou léčbu bolesti v krku včetně projevů zánětu sliznice v ústní dutině a krku, preferovalo v průzkumu 41 % respondentů, což je ještě o 7 % více než v předchozím ročníku, kde také s přehledem zvítězil.

ÚČINNÝ ORIGINÁL 

Benzydamin ve formě hydrochloridu je topicky podávané protizánětlivé léčivo odvozené od heterocyklu indolu, připravené v první polovině 60. let v laboratořích společnosti Angelini. Využívá se zejména k léčbě v oblasti orální a vaginální sliznice. Systémová biologická dostupnost po lokálním orálním podání (i případném perorálním požití) je velice nízká (méně než 10 %).3,4,5 Na rozdíl od ostatních nesteroidních antiflogistik je benzydamin mírně zásaditý, zatímco ostatní zástupci skupiny jsou po chemické stránce kyseliny. Účinek benzydamin-hydrochloridu na gastrointestinální trakt nebyl pozorován.3

......

V Doporučených postupech ČLnK pro farmakoterapii bolesti v krku je doporučován Benzydamin (Tantum Verde) jako lokální protizánětlivé léčivo v oblasti ORL s analgetickým účinkem a antiseptickou aktivitou.
ZDE

......

KOMPLEXNÍ ÚČINEK TANTUM VERDE®

Protizánětlivý 3,6

Protizánětlivý účinek je dán stabilizací buněčných membrán neutrofilních granulocytů a přímým působením proti prozánětlivým cytokinům (TNF-α a IL-1β), tím dochází ke zmírnění zánětu, hyperémie, dyskomfortu, pálení a redukci edému.

Antimikrobiální* 3,7

Působí proti G+ a G- bakteriím a plísním a působí synergicky s některými ATB. V kombinaci s ampicilinem vykazuje baktericidní účinek proti rezistentním kmenům Pseudomonas aeruginosaStaphylococus aureus. Synergismus byl také prokázán v kombinaci s chloramfenikolem a tetracyklinem.

G+ bakterie: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pyogenes

G- bakterie: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris, Neisseria meningitidis

Plísně: Candida albicans, Saccharomyces cerevisiae

* Vztahuje se pouze na tekuté formy Tantum Verde Spray, Tantum Verde Spray Forte a roztok.

Lokálně anestetický/analgetický účinek 3,8

Díky strukturální podobnosti s lokálními anestetiky blokuje sodíkové kanály, a tím účinně snižuje bolest spojenou se zánětem.

Nejen u odborníků z lékáren, ale také u koncových spotřebitelů jsou přípravky řady Tantum Verde ve své kategorii preferovány. O jejich oblibě mezi laickou veřejností svědčí i ocenění Czech Superbrands 2021.

 

LÉKOVÉ FORMY

Pastilky Tantum Verde: pastilky proti bolesti v krku spojené se zarudnutím, překrvením a pálením (ve 4 příchutích).

Kloktadlo Tantum Verde: roztok ke kloktání proti bolesti v krku spojené se zarudnutím, překrvením a pálením; proti bolesti po chirurgických a stomatologických zákrocích.

Spray / Spray Forte: Tantum Verde Spray proti bolesti v krku spojené se zarudnutím, překrvením a pálením. Tantum Verde Spray Forte proti silné bolesti v krku spojené s otokem a ztíženým polykáním. Je 2x silnější než Tantum Verde Spray. Praktické balení se sklopnou tryskou.

Použití benzydaminu v topické léčbě onemocnění sliznic dutiny ústní a krku:

  • Stomatitida
  • Glositida
  • Gingivitida
  • Faryngitida
  • Tonzilitida
  • Afty
  • Úprava uzdičky
  • Otlaky a zánět dásní od zubní protézy a rovnátek
  • Podpůrná léčba po chirurgických a stomatologických zákrocích při růstu zubů, extrakci zubů, dentální hygieně či mechanických poraněních v dutině ústní 
  • Prevence a podpůrná léčba mukositidy 9,10

TONSILOFARYNGITIDA U DĚTÍ

Randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie11 sledovala vliv benzydaminu na bolest v krku při tonsilofaryngitidě u dětí od 4 do 17 let věku. Děti mladší 12 let kloktaly 2x denně 7,5 ml celkem 30 s, děti nad 12 let kloktaly 1x denně 15 ml 15 s. Bolestivost v krku se hodnotila pomocí „teploměru bolestivosti".

ZÁVĚR: Tantum Verde 0,15% je účinným a bezpečným kloktadlem pro děti s bolestí v krku.


Literatura:
1. Rottenberg J., Kostřica R.: Bolesti v krku. Doporučené postupy ČLS JEP, http://www.cls.cz.
2. Kotolová H., Kollár P. Bolest v krku - Doporučený postup, Česká lékárnická komora 2018.
3. Aktuální SPC přípravku
4. Gajdziok, J., et al. Léčiva s místním účinkem na choroby sliznice dutiny ústní. Prakt lékáren, 2010, 6.2: 68­72
5. Quane, P. A. ; Graham, G. G. ; Ziegler, J. B. Pharmacology of benzydamine. Inflammopharmacology, 1998, 6.2: 95­107.
6. Weithington, J.F., Double Blind Study of Benzydamine Hydrochloride, Clinical Therapeutics/ Vol. 7, No. 5, 1985.
7. Fanaki N. H. et al.: Antibacterial activity of benzydamine and antibiotic-benzydamine combinations against multifold resistant clinical isolates. Arzneimittelforschung 46(3): 320-323, 1996.
8. Simard-Savoie S. and Forest D., Topical Anaesthetic Activity of Benzydamine; Clinical Th. Res. Vol. 23/ No. 6, 1978.
9. Roopashri et al: E Efficacy of Benzydamine hydrochloride, chlorhexidine, and povidone iodine in the treatment of oral mucositis among patients undergoing radiotherapy in head and neck malignancies: A drug trail. Contemporary Clinical Dentistry 2(1), 2011; 8-12.
10. MASCC/ISOO clinical practice guidelines for the management of mucositis secondary to cancer therapy. Lalla et al. Cancer. 2014 May 15; 120(10): 1453­61.
11. Schachtel MD, Paggiarino MD: A randomized, double-blind, placebo-controlled model demonstrating the topical effect of benzydamine in childen with sore throat, clinical Pharmacology & Therapeutics, 59, 1996, 146.

ZKRÁCENÁ INFORMACE O PŘÍPRAVKU

TANTUM VERDE LEMON, MINT, EUCALYPTUS, ORANGE AND HONEY
S: Benzydamini hydrochloridum 3 mg v 1 pastilce. I: Symptomatická léčba zánětlivých projevů v ústní dutině a hltanu (gingivitida, stomatitida, parodontitida, glositida, tonzilitida, faryngitida, afty), podpůrná léčba po chirurgických a stomatologických zákrocích v orofaryngeální oblasti. KI: Hypersenzitivita na účinnou látku nebo pomocné látky. ZU: Dojde-li ke vzniku přecitlivělosti, je nutné léčbu přerušit. Pacientům s bronchiálním astmatem je třeba věnovat zvýšenou pozornost. Tantum Verde Lemon a Mint obsahují aspartam. : Méně často fotosenzitivita, vzácně pálení nebo sucho v ústech. IT: Nejsou známy. TL: Přípravky by neměly být užívány v období těhotenství a kojení. D: Dospělí a děti od 6 let: až 3x denně 1 pastilka. DRR: Angelini Pharma Česká republika s.r.o., Palachovo náměstí 799/5, 625 00 Brno, Česká republika. Reg.č.: Lemon 69/084/04-C, Mint: 69/147/99-C, Eucalyptus: 69/430/13-C, Orange and Honey: 69/431/13-C. Uchovávání: Uchovávejte při teplotě do 30 °C v původním obalu, aby byl přípravek chráněn před vlhkostí. Datum poslední revize textu SPC: Lemon, Mint: 23.6.2021, Eucalyptus: 8.1.2021, Orange and Honey: 1.7.2021. Přípravky nejsou vázány na lékařský předpis a nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Seznamte se prosím se Souhrnem údajů o přípravku (SPC).

TANTUM VERDE, TANTUM VERDE SPRAY, SPRAY FORTE
S: Benzydamini hydrochloridum 3 mg (Spray forte), 1,5 mg (Spray, kloktadlo) v 1 ml roztoku. I: Symptomatická léčba zánětlivých projevů v ústní dutině a hltanu (gingivitida, stomatitida, faryngitida, afty), podpůrná léčba po chirurgických a stomatologických zákrocích v orofaryngeální oblasti. KI: Hypersenzitivita na účinnou látku nebo pomocné látky. Laktace. ZU: Dojde-li ke vzniku přecitlivělosti, je nutné léčbu přerušit. : Velmi vzácně pocit pálení nebo snížená citlivost v ústech. Výjimečně nevolnost a nauzea. TL: V těhotenství pouze po zvážení rizika pro plod, při kojení by neměl být používán. D: Spray forte: Dospělí: 2-4 dávky 2-6x denně. Přípravek v této koncentraci není určen k aplikaci dětem. Spray: Děti od 6 do 12 let: 1-3 dávky 2-6x denně. Dospělí a děti od 12 let: 4-8 dávek 2-6x denně. Kloktadlo: Dospělí a děti od 6 let: kloktat nebo vyplachovat ústa až 6x denně, po dobu 30 sekund v množství 10-15 ml. Děti od 4 let vytírat ústa tamponem s neředěným roztokem. DRR: Angelini Pharma Česká republika s.r.o., Palachovo náměstí 799/5, 625 00 Brno, Česká republika. Reg.č.: Spray forte 69/294/02-C, Spray 69/293/02-C, Kloktadlo 69/358/98-C. Uchovávání: Nevyžaduje žádné zvláštní podmínky uchovávání. Datum poslední revize textu SPC: Spray, Spray Forte: 26. 8. 2021, Kloktadlo: 6.8.2021. Přípravky nejsou vázány na lékařský předpis a nejsou hrazeny ZP. Seznamte se se Souhrnem údajů o přípravku (SPC).


Zpět

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie