Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PRVNÍ VOLBA LÉKÁRNÍKA 2020: KATEGORIE VITAMINY PRO TĚHOTNÉ



Věděli jste, že jeden ze šesti párů v ČR má potíže s početím? 

I když počet obyvatel České republiky v průběhu roku 2019 vzrostl a dosáhl téměř 10, 7 milionů, narodilo se u nás o 1,8 tisíce méně dětí než v roce 2018. Meziročně nižší byl jak počet dětí narozených prvorodičkám, tak počet dětí druhorozených a narozených ve třetím a vyšším pořadí.*

Ze statistik dále vyplývá, že se loni zvýšil i počet českých párů, které podstupují asistovanou reprodukci (IVF). I když lékaři opakovaně upozorňují, že ideální věk pro první těhotenství je u ženy kolem 25. roku, roste průměrný věk prvorodiček. Mateřství má své biologické hranice, které i díky metodám IVF řada žen atakuje. Průměrný věk prvorodiček se v ČR přehoupl přes hranici 30 let, průměrný věk žadatelek o IVF je ještě vyšší, a to 37 let. Kondice organismu je přitom rozhodujícím faktorem pro otěhotnění, hladký průběh těhotenství i nízké riziko vývojových poruch novorozenců. Ve čtyřiceti se pohybuje úspěšnost přirozeného oplodnění jen kolem pěti procent.

Šance, že zdravá žena ve věku 30-35 let v době své ovulace otěhotní při nechráněném pohlavním styku se zdravým mužem, se pohybuje pouze mezi 12 a 17 %. Problémy s početím má obecně 1 ze 6 párů," říká MUDr. Machač z IVF Clinic v Olomouci.

ZVÝŠENÉ NÁROKY V TĚHOTENSTVÍ 

Ženský organismus, který má mít šanci na oplodnění, hladký průběh těhotenství a na porod zdravého dítěte, má své specifické požadavky, které v první řadě zahrnují pestrou a vyváženou stravu s dostatečným množstvím mikro- i makro-živin. Důležitou roli hraje již tzv. prekoncepční výživa (v čase plánování otěhotnění), ve které je významná zejména kyselina listová (a její biologicky aktivní forma folát), vitaminy D, E, C a vitaminy skupiny B. Samotné období těhotenství mění potřeby výživy, protože organismus má vyšší nároky - zejména na přísun vitaminů, minerálů i stopových prvků. Zvýšená potřeba se týká především kyseliny listové, železa, vápníku, vitaminu D, zinku, hořčíku či jódu. Velký důraz je kladen na správnou hladinu mateřských folátů, neboť jejich nízká koncentrace je jedním z rizikových faktorů ve vývoji defektů neurální trubice u vyvíjejícího se plodu. Velmi důležitý je v tomto období dostatečný přísun omega-3 mastných kyselin, zejména DHA, které je v těhotenství a kojení potřeba více. Dostatečný příjem DHA v mateřství přispívá k normálnímu vývoji očí a mozku dítěte, zpočátku přes pupeční šňůru a později prostřednictvím kojení. Studie Státního zdravotního ústavu z roku 2017potvrdila, že polovina českých matek nemá dostatečnou hladinu DHA v mateřském mléce.**


* ČSÚ, Pohyb obyvatelstva pro rok 2019
** szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/polovina-maminek-ma-v-materskem-mlece-malo-kyseliny

VITAMINY PRO TĚHOTNÉ

S kategorií produktů „Vitaminy a minerály pro těhotné" se setkají zákazníci ve všech lékárnách, protože představuje široký sortiment, který reflektuje na potřebu dostatečného přísunu vitaminů a dalších významných látek pro správný vývoj plodu a fyzické i psychické zdraví nastávajících maminek. Proto je tato kategorie tradičně zařazována i do nezávislého průzkumu První volba lékárníka, kterou na přelomu roku, již potřetí realizoval vzdělávací portál Educomm. 


V průzkumu na educomm.cz První volba lékárníka 2020 uváděli účastníci z řad registrovaných lékárníků a farmaceutických asistentů z volně prodejných léčivých přípravků, doplňků stravy, kosmetických produktů či potraviny pro zvláštní lékařské účely, jaký produkt je pro ně z vlastních zkušeností produktem první volby. Přípravek, kterému důvěřují a jsou přesvědčeni o jeho benefitech, pro které ho mohou pacientům doporučit v tzv. samoléčbě. Celkem bylo letos v průzkumu První volba lékárníka 63 kategorií, které představovaly obtíže, se kterými klienti do lékáren nejčastěji přicházejí. Průzkumu se zúčastnili zaměstnanci nezávislých i řetězcových lékáren celé České republiky.


V letošním ročníku nezávislého průzkumu První volba lékárníka 2020 se první data začala sbírat již v listopadu 2019, v období od 6. 11. 2019 do 20. 1. 2020 se do průzkumu zapojilo 691 unikátních účastníků (468 lékárníků a 223 asistentů). 

POLOVINA RESPONDENTŮ DALA DŮVĚRU FEMIBIONU

V některých z 63 kategorií potvrdil průzkum oblíbenost tradičních produktů. To je i případ kategorie Vitaminy pro těhotné a děti, kde své prvenství z předchozích dvou ročníků obhájila řada doplňků stravy pod značkou Femibion

*Konkrétní obsah látek záleží na zvolené variantě doplňku stravy Femibion 1/2/3.

 

-red-


Firemní prezentace

Doplňky stravy Femibion® byly přesně vyvinuty pro speciální potřeby žen v různých obdobích těhotenství a mateřství.

Nejčerstvějším produktem, který je k dispozici od podzimu 2019, je Femibion® 3, jenž podporuje maminku i její novorozené děťátko v období kojení. Poskytuje kojícím ženám vybrané látky, které jsou při kojení zapotřebí ve zvýšené míře, ale není jednoduché je získat z běžné stravy.

Fáze kojení je velmi výjimečná, protože maminka svému miminku předává prostřednictvím mateřského mléka důležité živiny.

Femibion® 3 obsahuje foláty (kyselinu listovou a Metafolin®) ve stejném množství jako Femibion® 2, dále vitamin D, který je přispívá ke správnému vstřebávání a využití vápníku, k udržení stavu kostí a zubů a k normální funkci imunitního systému. Femibion® 3 je také obohacen o vápník, jenž přispívá k normálnímu vývoji kostí a o železo, které pomáhá snižovat únavu.

Během období kojení se zvyšuje potřeba některých živin. Například zvláštní pozornost by se měla věnovat dostatečnému příjmu omega-3 mastné kyseliny DHA. Příjem DHA (omega-3 polynenasycené mastné kyseliny) v období kojení přispívá k normálnímu vývoji mozku a zraku kojeného dítěte až do jeho 12 měsíců věku. Příznivého účinku je dosaženo doplňkovým denním příjmem 200 mg DHA navíc k doporučenému dennímu příjmu omage-3 mastných kyselin pro dospělé, tj. 250 mg DHA a EPA.

Femibion® 3 obsahuje i cholin, jehož doporučený příjem je při kojení o 30 % vyšší oproti ženám, které nekojí.

Pomáhejte maminkám, aby si vybudovaly silné pouto se svým miminkem v prvních měsících jeho života. Kojení je jednou z možností, jak toto nenahraditelné pouto vytvořit.

Zpět

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie