Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PRVNÍ VOLBA LÉKÁRNÍKA 2020: KATEGORIE BOLEST V KRKU



Škrábání, pálení a bolest v krku patří mezi první signální příznaky onemocnění horních dýchacích cest, což jsou potíže, jejichž incidence stoupá zejména v podzimním období roku. I když bolest v krku nemusí nutně souviset se sezonním oslabením imunity či podzimními plískanicemi, ale setkáváme se s ní celoročně, je právě říjen měsícem, kdy v rámci naší rubriky, ve které komentujeme výsledky jednotlivých kategorií nezávislého průzkumu První volba lékárníka, vybíráme pro Magazín kategorii BOLEST V KRKU.

S nepříjemnými pocity, které se mohou objevit v oblasti ústní dutiny a krku, přicházejí pacienti nejprve do lékáren, aby po konzultaci s lékárníkem ulevili postižené sliznici samoléčbou, nebo se s ním poradili, zda a v jaké případě by měli navštívit lékaře. Symptomatická léčba bolesti v krku je indikována jako samostatná léčba u zánětlivých onemocnění primárně virové etiologie a radiační mukositidy, jinak je vedena jako doplněk léčby kauzální při infekcích bakteriálního původu, zejména aplikaci antibiotik.1 Jako lokální protizánětlivá léčiva se v ORL používají nesteroidní antiflogistika, jejichž klinické použití je dáno i jejich lékovou formou. Pastilky, roztoky a spreje se používají u zánětů dutiny ústní a hltanu doprovázených zarudnutím, otokem a bolestí.2  Takovou léčivou látkou je benzydamin-hydrochlorid, účinná složka přípravků řady TANTUM VERDE®, která již potřetí v řadě zvítězila v kategorii BOLEST V KRKU v rámci nezávislého průzkumu První volba lékárníka. 

Sběr dat v průzkumu První volba lékárníka 2020 probíhal v termínu od 6. 11. 2019 do 20. 1. 2020 na e-learningovém portálu pro zaměstnance lékáren Educomm.cz. Třetí ročník zaznamenal dosud rekordní účast ve své historii, a to 691 unikátních účastníků (468 lékárníků a 223 asistentů) z lékáren celé České republiky.  Do kategorie BOLEST V KRKU, jejímž vítězem se stal léčivý přípravek TANTUM VERDE® (Benzydamini hydrochloridum), který je dostupný ve 3 lékových formách ve 4 produktech (pastilky, roztok, spray a spray forte) pro symptomatickou léčbu bolesti v krku včetně projevů zánětu sliznice v ústní dutině a krku, se zapojilo svojí volbou 640 respondentů, přičemž téměř 34 % z nich preferovalo právě toto lokální nesteroidní antiflogistikum s protizánětlivým a analgetickým účinkem a antiseptickou aktivitou.3

BEZPEČNÝ A ÚČINNÝ ORIGINÁL

Benzydamin ve formě hydrochloridu je topicky podávané protizánětlivé léčivo odvozené od heterocyklu indolu, připravené v první polovině 60. let v laboratořích společnosti Angelini. Využívá se zejména k léčbě v oblasti orální a vaginální sliznice. Systémová biologická dostupnost po lokálním orálním podání (i případném perorálním požití) je velice nízká (méně než 10 %)3,4,5. Na rozdíl od ostatních nesteroidních antiflogistik je benzydamin zásaditý (slabá báze), zatímco ostatní zástupci skupiny jsou po chemické stránce kyseliny. Účinek benzydamin-hydrochloridu na gastrointestinální trakt nebyl pozorován.3


V Doporučených postupech ČLnK pro farmakoterapii bolesti v krku je doporučován Benzydamin (Tantum Verde) jako lokální protizánětlivé léčivo v oblasti ORL s analgetickým účinkem a antiseptickou aktivitou. 

ZDE


KOMPLEXNÍ ÚČINEK TANTUM VERDE®

Protizánětlivý 3,6

Protizánětlivý účinek je dán stabilizací buněčných membrán neutrofilních granulocytů a přímým působením proti protizánětlivým cytokinům (TNF-α a IL-1β), tím dochází ke zmírnění zánětu, hyperémie, dyskomfortu, pálení a redukci edému.

Antimikrobiální*3,7

Působí proti G+ a G- bakteriím a plísním a působí synergicky s některými ATB. V kombinaci s ampicilinem vykazuje baktericidní účinek proti rezistentním kmenům Pseudomonas aeruginosa a Staphylococus aureus. Synergismus byl také prokázán v kombinaci s chloramfenikolem a tetracyklinem.

G+ bakterie: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pyogenes

G- bakterie: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris, Neisseria meningitidis

Plísně: Candida albicans, Saccharomyces cerevisiae

* Vztahuje se pouze na tekuté formy Tantum Verde Spray, Tantum Verde Spray Forte a roztok.

Lokálně anestetický/analgetický účinek 3,8

Díky strukturální podobnosti s lokálními anestetiky blokuje sodíkové kanály, a tím účinně snižuje bolest spojenou se zánětem.

LÉKOVÉ FORMY:

Pastilky Tantum Verde: pastilky proti bolesti v krku spojené se zarudnutím, překrvením a pálením (ve 4 příchutích).

Roztok Tantum Verde: roztok ke kloktání proti bolesti v krku spojené se zarudnutím, překrvením a pálením; proti bolesti po chirurgických a stomatologických zákrocích.

Spray / Spray Forte: Tantum Verde Spray proti bolesti v krku spojené se zarudnutím, překrvením a pálením. Tantum Verde Spray Forte proti silné bolesti v krku spojené s otokem a ztíženým polykáním. Je 2× silnější než Tantum Verde Spray. Praktické balení se sklopnou tryskou.

INDIKACE:

Použití benzydaminu v topické léčbě onemocnění sliznic dutiny ústní a krku

  • Stomatitida
  • Glositida
  • Gingivitida
  • Faryngitida
  • Tonzilitida
  • Afty
  • Úprava uzdičky
  • Otlaky azánět dásní od zubní protézy arovnátek
  • Podpůrná léčba po chirurgických a stomatologických zákrocích při růstu zubů, extrakci zubů, dentální hygieně čimechanických poraněních vdutině ústní
  • Prevence a podpůrná léčba mukositidy9,10

PREVENCE A PODPŮRNÁ LÉČBA MUKOSITIDY

U pacientů podstupujících radioterapii se může v důsledku léčby onkologického onemocnění rozvinout orální mukositida, bolestivé a vysilující onemocnění v ústech a krku. Vzniklý zánět v dutině ústní, často spojený s tvorbou vředu, se projevuje dále zarudlými a zduřenými dásněmi, pocitem sucha a bolestí, což pacientům komplikuje příjem stravy i tekutin a způsobuje obtíže s polykáním a mluvením. Benzydamin pomáhá oddálit progresi mukositidy a redukuje intenzitu bolesti.9,10

MASCC/ISOO Guidelines doporučují benzydamin k prevenci mukositidy u pacientů podstupujících radioterapii v oblasti hlavy a krku (do 50/Gy) bez současné chemoterapie.10


Pozn. k tabulkám u výše uvedené studie:
STUPEŇ MUKOSITIDY: 0 = beze změny 1 = zarudnutí / bolestivost 2 = zarudnutí, vřed do 1 cm (schopnost jíst) 3 = vřed větší 1 cm, zarudnutí (nutnost tekuté stravy) 4 = krvácející / nekrotický vřed (neschopnost příjmu potravy)
BOLEST 0 = žádné bolesti 1 = lehce / mírně pálí 2 = střední bolest (schopnost jíst) 3 = silná bolest (neschopnost jíst)


-red-

Literatura:
1. Rottenberg J., Kostřica R.: Bolesti v krku. Doporučené postupy ČLS JEP, http://www.cls.cz.
2. Kotolová H., Kollár P. Bolest v krku - Doporučený postup, Česká lékárnická komora 2018.
3. Aktuální SPC přípravku.
4. Gajdziok, J., et al. Léčiva s místním účinkem na choroby sliznice dutiny ústní. Prakt lékáren, 2010, 6.2: 68­72.
5. Quane, P. A. ; Graham, G. G. ; Ziegler, J. B. Pharmacology of benzydamine. Inflammopharmacology, 1998, 6.2: 95­107.
6. Weithington, J.F., Double Blind Study of Benzydamine Hydrochloride, Clinical Therapeutics/ Vol. 7, No. 5, 1985.
7. Fanaki N. H. et al.: Antibacterial activity of benzydamine and antibiotic-benzydamine combinations against multifold resistant clinical isolates. Arzneimittelforschung 46(3): 320-323, 1996.
8. Simard-Savoie S. and Forest D., Topical Anaesthetic Activity of Benzydamine; Clinical Th. Res. Vol. 23/ No. 6, 1978.
9. Roopashri et al: E Efficacy of Benzydamine hydrochloride, chlorhexidine, and povidone iodine in the treatment of oral mucositis among patients undergoing radiotherapy in head and neck malignancies: A drug trail. Contemporary Clinical Dentistry 2(1), 2011; 8-12.
10. MASCC/ISOO clinical practice guidelines for the management of mucositis secondary to cancer therapy. Lalla et al. Cancer. 2014 May 15; 120(10): 1453­61.


ZKRÁCENÁ INFORMACE O PŘÍPRAVKU

TANTUM VERDE LEMON, MINT, EUCALYPTUS, ORANGE AND HONEY
S: Benzydamini hydrochloridum 3 mg v 1 pastilce. IS: Otorhinolaryngologikum, antiflogistikum. CH: Benzydamin je nesteroidní antiflogistikum s analgetickým, lokálně anestetickým a protizánětlivým účinkem. Redukuje symptomy zánětu (edém a erytém) a bolest. I: Symptomatická léčba zánětlivých projevů v ústní dutině a hltanu (gingivitida, stomatitida, parodontitida, glositida, tonzilitida, faryngitida, afty), podpůrná léčba po chirurgických a stomatologických zákrocích v orofaryngeální oblasti. KI: Přecitlivělost na účinnou látku nebo pomocné látky. ZU: Dojde­li ke vzniku přecitlivělosti, je nutné léčbu přerušit. Tantum Verde Lemon a Mint obsahují aspartam. : Méně často fotosenzitivita, vzácně pálení nebo sucho v ústech. IT: Nejsou známy. TL: Přípravky by neměly být užívány v období těhotenství a kojení. D: Dospělí a děti od 6 let: až 3× denně 1 pastilka. B: Pastilky 20 × 3 mg, Lemon a Mint 20,40 × 3 mg. Datum poslední revize textu SPC: 1. 11. 2020. Přípravky nejsou vázány na lékařský předpis a nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Seznamte se prosím se souhrnem údajů o přípravku (SPC).

TANTUM VERDE SPRAY FORTE, SPRAY, ROZTOK
S: Benzydamini hydrochloridum 3 mg (spray forte), 1,5 mg (spray, roztok) v 1 ml roztoku.  IS: Otorhinolaryngo­ logikum, antiflogistikum. I: Zánětlivé projevy v ústní dutině a hltanu (gingivitida, stomatitida, parodontitida, glositida, tonzilitida, faryngitida, afty), podpůrná léčba po chirurgických a stomatologických zákrocích v orofaryngeální oblasti. KI: Přecitlivělost na účinnou látku nebo pomocné látky, laktace. ZU: Dojde­li ke vzniku přecitlivělosti, je nutné léčbu přerušit. : Snížení citlivosti v ústech; tento účinek po krátké době vymizí. Ojediněle lehké pálení v ústech, výjimečně nevolnost a nauzea. TL: V těhotenství pouze po zvážení rizika pro plod.  D: Spray forte: Dospělí: 2-4 dávky 2-6× denně. Přípravek v této koncentraci není určen k aplikaci dětem. Spray: Děti od 6 do 12 let: 1-3 dávky 2-6× denně. Dospělí a děti od 12 let: 4-8 dávek 2-6× denně. Roztok: Dospělí a děti od 6 let: kloktat nebo vyplachovat ústa až 6× denně, po dobu 30 sekund v množství 10-15 ml. Děti od 4 let vytírat ústa tamponem s neředěným roztokem. B: Spray forte 15 ml, spray 30 ml, roztok 120 ml, 240 ml. Datum poslední revize textu SPC: 1. 11. 2020. Přípravky nejsou vázány na lékařský předpis a nejsou hrazeny ZP. Seznamte se souhrnem údajů o přípravku (SPC).

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie