Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PRVNÍ VOLBA LÉKÁRNÍKA 2019 – VÝBĚR LISTOPAD



Ankety a průzkumy s žebříčky oblíbenosti se těší mezi obyvateli České republiky tradičně velké popularitě a budí zájem. Proto v roce 2018 zrealizoval portál Educomm nezávislé šetření mezi svými uživateli - zaměstnanci lékáren. Průzkumu První volba lékárníka, ve kterém účastníci z řad registrovaných lékárníků a farmaceutických asistentů uváděli z volně prodejných léčivých přípravků (LP), doplňků stravy (DS), kosmetických produktů (K) či potraviny pro zvláštní lékařské účely (PZLÚ) ten, který je pro ně z vlastních zkušeností produktem první volby, zaujal hned s prvním ročníkem. Celkem uvedlo v roce 2018 přípravky, kterým důvěřují, jsou přesvědčeni o jejich benefitech, pro které ho mohou pacientům doporučit v tzv. samoléčbě, 579 zaměstnanců lékáren celé ČR (386 lékárníků a 193 farmaceutických asistentů). V roce 2019 to bylo již celkem 659 zaměstnanců lékáren celé ČR (461 lékárníků a 198 farmaceutických asistentů). Podmínkou účasti v průzkumu byla registrace na vzdělávacím portálu Educomm.cz.

Do průzkumu bylo zařazeno 62 kategorií, které představovaly obtíže, se kterými klienti do lékáren nejčastěji přicházejí.

Průzkum První volba lékárníka přinesl letos řadu zajímavých výsledků, o kterých jsme vás průběžně na Magazínu informovali, a v listopadu vám přinášíme poslední dílčí vyhodnocení. Vybrali jsme opět kategorie, které odpovídají produktům, které mohou na podzim klienti v lékárnách poptávat.

PODZIMNÍ NÁLADY

Podzim je jako stvořený pro melancholiky, jejich splíny a stavy beznadějného pesimismu, když se dny krátí a teplota klesá. Listí jim nešumí a není krásně probarvené, ale zahnívá a všude jim vadí. Melancholici jsou většinou lidé empatičtí, ale také přehnaně citliví až zranitelní. Jejich pocity a nálady se mnohdy popisují jako deprese, ale skutečné deprese to často nejsou. I když v historii psychiatrie tyto pojmy splývají, nejde rozhodně o synonyma. Deprese není jen špatná nálada a smutek, jde o psychické onemocnění, které má dopad i na fyzické zdraví a může mít několik stupňů (mírná až těžká deprese) a různou periodicitu. K podzimnímu období, kdy ubývá slunečního osvitu a teplých dní, se řadí tzv. sezónní emoční poruchy (SAD), při kterých má člověk mj. i zvýšenou potřebu spánku. Deprese se také může projevovat poruchami soustředění či paměti. 

MENOPAUZA

V terminologii deprese se vyskytuje i menopauzální forma, kterou trpí ženy, které se těžko smiřují s faktem, že jim končí reprodukční období (nástup mezi 45. až 55. rokem) a mají obavy ze stárnutí a odchodu dětí ze společného domova. Tento typ deprese má hormonální pozadí. Vedle účinné pomoci ze strany gynekologa je potřebná často i psychoterapie, protože kromě biologické roviny zde hrají důležitou roli i psychologické a společenské faktory. 1

Kardiovaskulární choroby jsou v ČR stále nejčastější příčinou úmrtí a jejich výskyt u žen narůstá okolo 50. roku života, kdy nastupuje menopauza a snižuje se ochranný vliv estrogenů. Ve vyšším věku jsou data ve prospěch žen ještě horší, nad 65 letech věku postihují kardiovaskulární příhody častěji právě ženy. U žen po menopauze narůstají rizikové faktory kardiovaskulárních chorob: hypertenze, změna lipidového spektra, endotelová dysfunkce, změny vaskulární reaktivity a hemokoagulačních parametrů, zvýšení váhy a androidní typ obezity. Vliv estrogenů na metabolismus lipidů je komplexní. Snížená produkce estrogenů urychluje také úbytek kostní hmoty, dochází ke změně mikroarchitektury kostí, čímž se zvyšuje riziko zlomenin.2  

PODÍVEJTE SE PODZIMU NA ZOUBEK

Zakousnout se do jablka nebo svatomartinské husy, to chce pořádný chrup! Parodontóza, zánětlivé onemocnění závěsného aparátu zubů, není projevem stárnutí, nepatří tedy k podzimu našeho života. Onemocnění, které může skončit i trvalou ztrátou zubů, se může projevit i v mladém věku a je třeba ho včas odhalit a řešit s dentistou a dentální hygienistkou. Protože příčinou parodontitidy je působení mikroorganismů, které se množí v zubním plaku a následně v zubním kameni, hraje správná dentální hygiena zásadní roli v prevenci tohoto onemocnění dásní.


JIŽ V LISTOPADU SE MŮŽETE ZAPOJIT DO NOVÉHO ROČNÍKU PRŮZKUMU PRVNÍ VOLBA LÉKÁRNÍKA

NA E-LEARNINGOVÉM PORTÁLU EDUCOMM.CZ


Z výsledků Průzkumu První volba lékárníka 2019, educomm.cz

-red-

Odkazy: 1deprese.psychoweb.cz, 2gynclin.cz

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie