Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PRVNÍ POMOC ZE SPÍŽE



Na drobné potíže léta, jako jsou včelí bodnutí nebo spáleniny od slunce, mají v každé domácnosti tradiční rodinný recept. Naše babičky a maminky měly vždy po ruce nějakou potravinu nebo bylinku, která byla prověřena generacemi.  

„Přírodní alternativy klasických léků určitě stojí za vyzkoušení, minimálně člověku neublíží a výhodou je, že to s nimi obvykle nelze přehnat," říká MUDr. Ivo Procházka ze Sdružení praktických lékařů ČR.

„Účinnost některých přírodních alternativ potvrzují dokonce lékařské studie. Lidé je však znají a používají léta, recepty a tipy se předávají z generace na generaci," dodává MUDr. Vojtěch Mucha, předseda Mladých praktiků. 

Průjmy a dehydratace

Jedním z přípravků, který si mohou lidé vyrobit sami doma, je rehydratační roztok. Ten pomáhá při průjmech nebo zvracení, kdy člověk rychle ztrácí tekutiny. Roztok se dá koupit v lékárně, ale lze si snadno a rychle vyrobit i jeho alternativu.

Rehydratační roztok lze vytvořit smícháním:

- 1 litru vody

- 6 lžiček cukru

- půl lžičky soli

- lze přidat šťávu z jednoho pomeranče, citronu či grapefruitu pro lepší chuť a doplnění draslíku a vitaminů.

„Roztok se dá pít i ve velkých vedrech jako prevence proti dehydrataci. Tekutina v roztoku je podobná té, kterou máme v těle mezi buňkami, a lépe se proto vstřebává a zadržuje. Navíc šetří žaludeční sliznici a zklidňuje střevo," říká MUDr. Vojtěch Mucha. Na průjem zabírají také borůvky, a to nejlépe sušené nebo mražené. Vhodné je jíst i banány, které dodají tělu draslík, nastrouhaná jablka nebo vařenou mrkev. Doporučuje se rýže, bílé pečivo a vařené či dušené bílé maso a nemastné vývary.  

Zácpa

Se zácpou naopak pomohou sušené švestky, které jsou považovány za přírodní projímadlo. Obsahují vysoké množství vlákniny, jejíž přísun je při zácpě zásadní. Bohaté na vlákninu jsou také otruby, luštěniny, celozrnné pečivo, ovoce a zelenina. Samozřejmostí je dostatečný pitný režim.

Spáleniny a bodnutí

Spálení od slunce se v létě vyhne málokomu. „Podrážděnou kůži je dobré potírat medem, který stejně dobře funguje také na popáleniny od ohně. Med zabírá i na bodnutí od včely. Otok od včelího bodnutí je možné zklidnit také potřením půlkou rozkrojené cibule," říká MUDr. Ivo Procházka. Vpichy od komárů mohou zase lidé potřít pálenkou, která funguje jako univerzální dezinfekce.

Špatný spánek

Letní horka zhoršují kvalitu spánku. Lidé by tak měli dodržovat pravidla spánkové hygieny, jako je dostatečně tiché a temné prostředí či vyhýbání se modrému světlu z obrazovek. Pokud ani spánková hygiena nezabere, doporučuje se několik dostupných látek, které má většina z nás v lednici. Jednou z nich je tryptofan, který má uspávací účinky. Lze ho koupit v lékárně, nachází se ale i v pivu a chmelu. Alkohol ovšem zhoršuje kvalitu spánku, rozhodně lepší je tedy pivo nealkoholické. Další látkou podporující spánek je hořčík, který je obsažen například v minerálních vodách. Klasikou našich babiček je sklenice mléka s medem před spaním. V neposlední řadě mohou lidé zkusit zařadit různé bylinky jako meduňku, levanduli či třezalku.

 „Při užívání bylinek bych však byl opatrný u těhotných žen, protože je prokázáno, že některé mají poměrně výrazný vliv na plod. Paradoxně se v těhotenství doporučuje brát spíše vyzkoušené léky, u kterých máme jasné údaje o účincích," upozorňuje MUDr. Mucha. 

Nachlazení

Časté přechody z tepla do klimatizovaných prostor mohou způsobit rýmu, kašel či bolesti v krku. V takovém případě se doporučuje inhalovat páry z vody se šalvějí a heřmánkem, které rozpouští hlen. Na bolest v krku zabírá kloktání minerální vody, postačí však i obyčejná voda s rozpuštěnou solí. Klasickým pomocníkem je Priessnitzův obklad, který přispívá k lepšímu prokrvení a rychlejšímu hojení. Obklad se skládá ze dvou hlavních částí. Na dané místo je potřeba nejprve přiložit látku namočenou ve studené vodě. Na ni se následně položí suchá látka jako šátek či ručník, díky němuž se místo postupně zahřívá. Ideální je vše překrýt ještě třetí vrstvou, například šálou. Obklad by se měl nechat působit asi 2-3 hodiny a následovat by měla alespoň tříhodinová pauza.

Bolesti

Priessnitzův obklad mohou lidé použít i na bolesti a záněty svalů, kloubů a šlach. Taktéž zlepšuje cirkulaci krve například při trombózách a pomáhá zmírňovat modřiny a otoky. V poslední době se proti bolestem začínají testovat účinky léčivého konopí.

„Podle mých zkušeností má poměrně dobré účinky a není třeba se ho nějak bát. Léčivé konopí, které neobsahuje THC, nemá žádné psychotropní účinky a dá se sehnat například v obchodech se zdravou výživou," říká MUDr. Vojtěch Mucha. Jako první pomoc při bolesti zubů je pak vhodné žvýkat hřebíček. „Hřebíček má antiseptické účinky, pokud ho dáte do rozpadlého zubu, přestane bolet, a dokonce se trochu vyčistí," vysvětluje MUDr. Ivo Procházka.

Zdroj: MaVe PR

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie