Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PRVNÍ LÉČBA BRADAVIC PRO PACIENTY VE VĚKU OD 2 LET



Zajímavosti ze světa medicínské vědy a farmaceutického výzkumu pro Magazín zpracovává Mgr. Karel Šlegr. Vždy v této nové rubrice najdete krátký informativní článek, zdroj pro případné detailní prostudování problematiky a komentář autora. Ve čtvrtém pokračování rubriky Nadějné molekuly se zastaví u kantaridinu, který se ukázal nadějným v léčbě molusek.

Molluscum contagiosum je virové onemocnění kůže, které se manifestuje drobnou kožní papulou. Molusky jsou nakažlivé, přenáší se přímým kontaktem, zejména ze sdílených hygienických potřeb. Se schválením účinné látky kantharidin nyní existuje poprvé možnost léčby pro pacienty ve věku od dvou let s tímto onemocněním. Lék Ycanth aplikuje v 0, 7% roztoku na postižená místa kůže pouze jednou za tři týdny kvalifikovaný personál.

Americká FDA (United States Food and Drug Administration) oznámila schválení Ycanth pro topické použití k léčbě u dospělých a dětských pacientů ve věku 2 let a starších. To znamená, že nyní existuje první schválená možnost léčby virového kožního onemocnění. Dříve byly pro terapii dostupné lékařské produkty jako Infectodell nebo Molusk. 

Molusky jsou nakažlivé malé kožní uzliny, které jsou obvykle neškodné. Umí potrápit malé i velké.

Foto: Hanna-stock.adobe.com 

Schválení FDA je založeno na pozitivních výsledcích dvou dvojitě zaslepených, randomizovaných, placebem kontrolovaných studií. 528 testovaných subjektů ve věku 2 až 60 let dostávalo každých 21 dní buď Ycanth nebo placebo. Aplikace byly prováděny maximálně čtyřikrát nebo do výrazné redukce porostů. Více než polovina účastníků (54 %) hlásila zcela zhojené oblasti kůže ve srovnání se skupinou s placebem (13 %).

Kantaridin (cantharidin) je terpenoidní jed. V přírodě jej produkuje především brouk puchýřník lékařský (Lytta vesicatoria). Droga z puchýřníků je známá pod názvem španělské mušky a byla používána na výrobu nápojů lásky jako afrodisiakum, zevně pak jako dermatologikum proti bradavicím.

Foto: Wikipedie

Co jsou molusky?

Virová kožní infekce způsobuje kožní výrůstky nebo kožní uzlíky. Typické příznaky mohou zahrnovat svědění a zarudnutí. Kožní léze se vyskytují buď jednotlivě nebo ve shlucích. Primárně jsou postiženy oblasti těla, jako je obličej, krk, paže a nohy. Uzlíky naplněné virem jsou vysoce nakažlivé a k přenosu dochází přímým kontaktem s kůží. Infekce se vyskytují častěji u dětí mladších 10 let a ve většině případů jsou samy odeznívající.

Možnou alternativou v kategorii zdravotnický prostředek je Infectodell (PZN 02156605) s roztokem hydroxidu draselného (1 ml/50 mg), který nesmí používat děti mladší 2 let a který se aplikuje 2x denně na postižená místa.

Zdroj: https://www.apotheke-adhoc.de/nachrichten/detail/pharmazie/ycanth-erste-dell-warzen-therapie-fuer-patienten-ab-2-jahren/

Molusky (Mollusca contagiosa) patří mezi nejčastější virové kožní infekce v dětském věku, ale mohou se projevit i u dospívajících a dospělých. Jsou vysoce nakažlivé, predispozičním faktorem je atopická dermatitida. Onemocnění má benigní povahu a neohrožuje život pacienta. Častými recidivami však může život na přechodnou dobu značně znepříjemnit. Molusky mohou vymizet spontánně. K léčbě se přistupuje zvláště v případě snížené imunity, velkého rozsahu, dlouhého trvání infekce, kosmetických defektů či bolestivosti. V léčbě se využívá i odstranění lézí mechanicky, kryoterapií, laserovou terapií. Přednost však dáváme neinvazivnímu způsobu odstranění bradavic a molusek lokálním působením dermatologických extern s obsahem např. kalium hydroxid, acidum salicylicum. Infectodell, který je zmiňovaný v původním článku výše jako léčebná alternativa, má však dlouhodobý výpadek. Existuje řada produktů podobného složení např. Molusk, Molutrex nebo možnost přípravy magistra liter. 

V článku zmiňovaný kantharidin (cantharidin) je přírodní toxická látka obsažená v těle některých brouků, především v puchýřníku lékařském, známém jako španělská muška. Byl používán jako afrodisiakum, zevně jako dermatologikum proti bradavicím, vnitřně jako abortivum a jed. Kantaridin je dostupný synteticky od 50. let 20. století. V minulosti však prodejci kantaridinu nedokázali poskytnout dostatečné údaje o účinnosti. První schválení FDA 21. července 2023 je pod obchodním názvem YCANTHTM od Verrica Pharmaceuticals pro léčbu molluscum contagiosum u dospělých a dětských pacientů. Schválení bylo založeno na pozitivních výsledcích 2 studií fáze III, CAMP-1 a CAMP-2, kde 46 % a 52 % pacientů léčených kantaridinem dosáhlo úplného odstranění bradavic. Kantharidin je schválen FDA pro topickou léčbu molluscum contagiosum u dospělých a dětských pacientů ve věku 2 let a starších.

Lze v budoucnu očekávat rozšiřování použití přípravků s obsahem kantharidinu i u nás? Je důležité si však uvědomit skutečnost, že existuje jen málo údajů o farmakodynamice a farmakokinetice kantaridinu v lidském těle. Užívání kantaridinu ústy mělo za následek selhání ledvin, puchýře a vážné poškození žaludku a střev, nadměrné krvácení nebo srážení krve, záchvaty a slabost nebo paralýzu. Toxické účinky kantaridinu po perorálním požití u lidí jsou pádnými důvody pro poměrně omezené používání.

Poznámka závěrem: Nesmíme zapomínat na imunitu. Zbavit se kožního onemocnění molluscum contagiosum spočívá také v posílení imunitním systému. Používají se antivirotická a imunomodulační léčiva jako např. Isoprinosine. K posílení imunity mohou být použity také volně prodejné léčivé přípravky a doplňky stravy na posílení imunity.

.........................

Zdroje a literatura pro zvídavé čtenáře:

https://verrica.com/our-medicines/ycanth/
https://go.drugbank.com/drugs/DB12328?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7292508/pdf/0660419.pdf
https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2015/05/10.pdf
https://www.dermatologiepropraxi.cz/pdfs/der/2011/01/12.pdf


Předchozí díly najdete v záložce SERIÁLY na Magazínu Healthcomm

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY