Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PRŮJEM NENÍ VÍTANÝ SUVENÝR Z CEST



Léto, prázdniny a dovolené jsou v plném proudu. Spolu s nimi však také různé zdravotní potíže, které vás mohou na cestách potkat. Z exotických zemí si můžete domů přivézt nepříjemný „suvenýr" v podobě střevních potíží a průjmů.

Naše tělo ale můžou potrápit střevní potíže i v tuzemsku. Jak se jim vyvarovat a co si nezapomenout přibalit do cestovní lékárničky, radí doc. MUDr. Ilja Tachecí Ph.D., předseda České gastroenterologické společnosti.

 

Hygiena je základ

Průjmy, zvracení a zažívací potíže nejčastěji způsobují bakterie, které produkují toxiny. Na vině mohou ale být i viry nebo paraziti. Proto je důležité všude na dovolené dodržovat zásady hygieny.

„Základem je důkladné mechanické mytí rukou mýdlem a vodou po použití toalety a před jídlem. Není vždy nutné používat dezinfekci, a pokud ano, tak jsou vhodné dezinfekční prostředky na bázi alkoholu," říká doc. Tachecí.

 Pozor na street food

Zejména voda z neznámých zdrojů může být příčinou toho, že se škodlivé mikroorganismy dostanou do vašeho zažívacího traktu. Je tedy lepší dávat přednost balené nebo převařené vodě a vyhnout se ledu v nápojích. Také potraviny mohou být zdrojem střevních infekcí. Z tohoto pohledu je rizikové především takzvané street food, tedy jídlo z pouličních stánků. Žaludeční problémy však způsobuje i konzumace syrových nebo nedostatečně tepelně upravených potravin.

„Je dobré zvážit, zda ochutnat skutečně všechny exotické pokrmy, které se nám po cestě nabízejí. I pouhá konzumace neobvyklých potravin - byť nejsou infekční - totiž může vést k úporným průjmům," varuje doc. Tachecí.

Jak radí gastroenterolog, ve vedru a na cestách je lepší jíst lehce stravitelnou a dostatečně tepelně upravenou stravu.

Nepodcenit přípravu!

Střevním nákazám můžeme předcházet. Před odjezdem je vhodné ověřit si, zda se v destinaci nevyskytují choroby, proti kterým se lze očkovat.

„Z vakcinace, která má vztah k onemocnění gastrointestinálního traktu, doporučujeme především očkování proti hepatitidě A, břišnímu tyfu nebo jiným endemickým nemocem. Při cestování do exotičtějších zemí je vždy dobré očkování konzultovat v centrech očkování a cestovní medicíny," doporučuje doc. Tachecí.

Pomáhá také užívání probiotik před a na začátku cesty.

Cestovatelský průjem

Různé formy zažívacích potíží se podle expertů objeví u 40-60 % cestovatelů, zvlášť pokud vyrazí do ekonomicky méně rozvinutých zemí. Dominuje mezi nimi tzv. cestovatelský průjem. „Dobrou zprávou je, že naprostá většina těchto obtíží spontánně odeznívá. Je ale třeba tlumit výraznější projevy jako úporné průjmy, zvracení, bolesti břicha a teploty, i kvůli riziku dehydratace," říká doc. Tachecí.

Důležité je podle něj vědět, ve kterých případech je nutné vyhledat lékaře: „Vhodné je to především při obtížích trvajících déle než týden, při vysoké horečce nad 38,5 °C nebo při projevech dehydratace, jako jsou zmatenost, spavost, těžká únava, svalové křeče, malé množství moči. Jakmile se objeví krvavé průjmy, zesiluje bolest břicha a člověk není schopen jíst a pít, pak je pomoc lékaře nutná.

 Co si přibalit do cestovní lékárničky?

V lékárničce cestovatele by neměla chybět adsorbencia, která na sebe umí navázat toxiny a viry, například aktivní uhlí nebo diosmectit. Ty můžete užívat u všech forem průjmů. „Opatrně a po nezbytně dlouhou dobu je možné podávat takzvaná antimotilika, tedy léky snižující pohyblivost střev, jako je například Imodium. Naopak nevhodná jsou především u krvavých průjmů a vysokých teplot. Léky snižující sekreci tekutin jako Hidrasec lze podávat u vodnatých průjmů jako podpůrné léčivo. Oblíbená střevní dezinficiencia jako např. Endiaron rozhodně nepatří k lékům první volby, jsou neúčinná na virové a některé bakteriální průjmy," vysvětluje doc. Tachecí.

Při cestovatelských průjmech je podle něj klíčová dostatečná hydratace vodou nebo rehydratačním roztokem z lékárny. Pokud není lékárna v dosahu, lze si rehydratační roztok připravit: smíchat 8 čajových lžiček cukru, 1 lžičku kuchyňské soli a šťávu ze 2 pomerančů v litru převařené vody a následně pít 250-500 ml tohoto roztoku za hodinu.

Co hrozí pacientům?

V případě, že už někdo trpí chronickým onemocněním zažívacího traktu, musí být v létě a při cestování velmi opatrný.

„Gastroenterologičtí pacienti jsou obecně náchylnější ke zhoršení symptomů onemocnění při cestování, někteří jsou náchylnější k některým infekčním onemocněním. Lidé, kteří se léčí s idiopatickými střevními záněty, dráždivým tračníkem a dalšími onemocněními trávicího traktu, by se před cestou měli pro jistotu poradit se svým gastroenterologem," uzavírá doc. Tachecí.

MaVePR

Zpět

PRAKTICI NA KONCI ŘÍJNA UZAVŘOU ORDINACE

Ordinací všeobecných praktických lékařů je u nás asi 5 000. Tisíce praktických lékařů pro dospělé, ale i pro děti a dorost, své ordinace 29. a 30. října zavřou. Protestují tak proti nové úhradové vyhlášce na rok 2025, která zvýhodňuje nemocniční péči před péčí primární. „Dle dat ÚZIS ČR zaniklo za posledních 5 let bez náhrady více než 400 ordinací praktiků. Za této kritické situace ministerstvo navrhuje pro segment praktických lékařů na rok 2025 výrazně nižší meziroční nárůst úhrad, než je průměrný růst výdajů na zdravotní péči, což současný stav primární péče určitě nezlepší, naopak to přispěje k její další destrukci,“ říká k důvodům protestů předseda Sdružení praktických lékařů, MUDr. Petr Šonka.

BOLEST ONLINE 20. 11. – 19. 12. 2024

Zveme vás na poslední letošní odbornou akci z dílny Healthcomm Professional, a to 30ti denní tematický online kongres: Bolest lidského těla v souvislostech. Akce je určena pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály z Česka i ze Slovenska. Zazní například přednášky prof. RNDr. Jana Krejska, CSc. - Bolest: komunikační uzel sdílený imunitou, zánětem a nervovou soustavou, dále PharmDr. MVDr. Vilmy Vranové, Ph.D. - Management léčby bolesti nebo sdělení Mgr. Ondřeje Šimandla na téma periferní neuropatie a neuropatické bolesti. Program a přihlášení na www.healthcomm.cz. Start je 20. 11. 2024.

ZPRÁVA O ČERNÉM KAŠLI

K poslednímu zářijovému dni bylo letos nahlášeno celkem 32 090 případů pertuse. Naštěstí počty nakažených klesají. Nejvíce případů bylo u nás mezi 14. a 18. týdnem roku, tedy v dubnu a v květnu 2024. V posledních 4 týdnech bylo evidováno průměrně 673 nových případů za týden. Nejvíce případů pertuse v roce 2024 zatím hlásí kraje: Moravskoslezský (3 766x), Středočeský (3 665x), Ústecký (3 353x) a hl. m. Praha (3 011x). Státní zdravotní ústav (SZÚ) připomíná, že po období pandemie COVIDu-19, kdy se vzhledem k opatřením snížil výskyt respiračních infekcí včetně pertuse, byl v ČR od září 2023 postupně registrován nárůst potvrzených onemocnění černého kašle ve všech věkových skupinách. Podle aktuálně dostupných dat a studií SZÚ předpokládá, že se budou vyskytovat epidemie černého kašle v intervalech 3 až 6 let.

DOPORUČUJEME