Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PRŮJEM - KOMPLIKACE CESTOVATELŮ



Potíže se zažíváním a trávením rozhodně nepatří mezi ty zážitky, které si chceme z dovolené pamatovat. Letní dovolená je pro mnoho lidí časem odpočinku, relaxace a objevování nových, často exotických míst. Bohužel se však může stát, že naše plány a pohodu překazí nepříjemný „cestovatelský" průjmem. Přestože může být obtěžující a rušivý, většinou není vážný a s dostatečnou prevencí a režimovými opatřeními lze riziko výskytu i průběhu průjmu minimalizovat, a to i vhodnou samoléčbou.

Příčinou cestovatelského průjmu jsou často bakterie, viry nebo paraziti vyskytující se ve vodě nebo na potravinách konzumovaných cestovateli. Mezi nejběžnější původce průjmových onemocnění cestovatelů patří bakterie, a z nich nejčastěji E. coli, Salmonella, Campylobacter a Shigella.1 Mikrobiologická kultivace stolice se u pacientů s průjmem cestovatelů provádí jen v případě déle trvající horečky, příměsi krve ve stolici nebo u průjmů, které nereagují na standardní léčbu.1

Mezi faktory, které zvyšují riziko vzniku průjmu u cestovatelů, patří na prvním místě konzumace místní kontaminované vody a ledu v nápojích nebo nedokonale omytých plodin. Dále nedostatečně tepelně upravená strava, kořeněná jídla, pouliční fast foody a potraviny z tržišť. Vysoké riziko průjmu se často vyskytuje v zemích s nižšími hygienickými standardy, mezi které patří africké země, státy Blízkého východu, Jižní Amerika či Indie. Opatrnost je ale na místě i doma, pokud si vybereme například kempování v místě, o kterém jsme si nezjistili dopředu reference a kde může pokulhávat hygiena. I když se za viníka většiny cestovatelských průjmů považují nejrůznější patogeny, příčinou průjmu (a to i u dětí) může být i změna klimatu a stravy, stres nebo přehřátí organismu.

Rizikovou skupinou u cestovatelského průjmu jsou senioři, malé děti, osoby s oslabenou imunitou a pacienti po operacích gastrointestinálního traktu - u těchto skupin je třeba zvláštní opatrnosti, pokud se u nich cestovatelský průjem vyskytne.

Jak se chránit a vyhnout se letnímu cestovatelskému průjmu?

Ať je příčinou průjmu na cestách špatná hygiena, dietní chyba, pití vody z neznámého zdroje nebo přehřátí těla, jedním z nejlepších způsobů, jak se před průjmem chránit, zůstává dodržování základních hygienických pravidel: vždy si myjte ruce mýdlem a vodou před jídlem a po použití toalety. Pijte pouze balenou vodu a používejte ji i na čištění zubů. Pečlivě si vybírejte restaurace s vysokými standardy hygieny.

Chraňte se před dehydratací i neznámými patogeny

Dalším důležitým faktorem je prevence před dehydratací. V horkém letním počasí je tělo náchylnější k dehydrataci, která může přispět k vzniku průjmu. Dbejte na to, abyste dostatečně pili nealkoholické nápoje, zejména vodu, a vyhněte se příliš slaným nebo kořeněným jídlům, která mohou dále riziko dehydratace zvýšit. Při vyšší ztrátě tekutin je nejvhodnější použít rehydratační roztok.

Pokud cestujete do zemí s odlišnými hygienickými podmínkami (než jsou tuzemské), může být před odletem vhodné prokonzultovat s odborníkem vakcinaci proti cestovatelskému průjmu. Existuje řada vakcín, které mohou poskytnout ochranu před některými bakteriálními a virovými příčinami průjmu v exotických destinacích. Například cholera je bakteriální infekce, která se přenáší prostřednictvím kontaminované vody a potravy a může způsobit prudký průjem, zvracení a dehydrataci. Pokud cestujete do oblastí s vysokým výskytem této nemoci, je vhodné navštívit očkovací centrum a poradit se s odborníkem na cestovní medicínu o vakcinaci a o dalších opatřeních pro prevenci cholery a jiných infekčních nemocí v dané oblasti.2

Je ale důležité si uvědomit, že vakcíny proti cestovatelskému průjmu nejsou univerzální a nechrání před všemi možnými příčinami průjmu. Je proto vhodné konzultovat s odborníkem na cestovní medicínu specifické vakcíny pro danou destinaci a prokonzultovat s ním i váš celkový zdravotní stav a individuální potřeby. 

Léčba průjmu

Cestovatelský průjem, většinou vodnatý, trvá v průměru 3 až 5 dní, což je často více než polovina doby, po kterou dovolená trvá! Požadavek je tedy ze strany pacienta jasný - eliminovat potíže v co nejkratším čase. Úspěch je podřízený kombinaci režimových opatření ve spojení s účinnou symptomatickou léčbou a farmakoterapií. Při komplexní léčbě je nezbytné soustavné doplňování ztracených tekutin a minerálů a žádoucí je rychlé snížení frekvence stolic. K tomu pomůže lehce stravitelná výživa (suchary, vařená rýže, mrkev, vařené brambory, mačkaný banán, libové vařené maso).3

Symptomatická léčba spočívá v použití střevních dezinficiencií, adsorbencií a antimotilik. Častou volbou adsorbencia je diosmectit, přírodní čištěný jíl, který má schopnost vázat toxiny v trávicím traktu. Látka působí přímo ve střevě a nevstřebává se do organismu. Chrání buňky sliznice střeva před agreasivími látkami a působí tak mukoprotektivně. Adsorbuje enterotoxiny, bakteria a viry a absorbuje i střevní plyny.

Při cestách do oblastí se středním či vysokým rizikem by měl mít cestovatel s sebou dostatečnou zásobu prášku k přípravě rehydratačního roztoku a dvoudenní dávku antimotilika. Antimotilika se podávají nejdéle dva dny. Jejich působení spočívá v tom, že zpomalují střevní peristaltiku a prodlužují dobu střevní pasáže a nutkání na stolici. Také jsou vhodná v kombinaci s antibiotiky.1 Podání antimotilik není doporučováno u horečnatých průjmů s příměsí krve, které mohou být způsobeny invazivními bakteriemi.

U cestovního průjmu s lehčím průběhem se v některých zemích osvědčilo podání probiotických přípravků obsahujících kvasinku Saccharomyces boulardii nebo mléčné bakterie rodu Lactobacillus. Pokud průjem přetrvává nebo se opakuje, je vhodné vyhledat lékařské vyšetření k zjištění příčiny. Lékař pak stanoví další postup léčby.

Trávení - Akutní průjem u dospělých, včetně ukázky správné dispenzace u potíží pacienta s cestovním průjmem, můžete vystudovat ve 3 dílčích kapitolách Akademie dispenzační práce na Educomm.cz. Téma obsahuje úvodní přednášku PharmDr. Jany Matuškové, ukázku dispenzace a diskusi o dispenzačním procesu.  

Pro studium navštivte Educomm a vyberte si z Tematických sekcí Akademii dispenzační práce. Vstupte do kurzu Trávení - Akutní průjem u dospělých, kde přednášku zahájíte výběrem tlačítka Studium.

Absolvováním přednášky získáte 65 edubodů.

Přednáška vznikla ve spolupráci se společností IPSEN PHARMA s.r.o.

Studujte ZDE

-red-

Zdroje:
1. Manďáková Z. Průjem cestovatelů. Med. praxi 2012; 9(6-7): 265-268
2. https://zdravi.euro.cz/clanky/ockovani-pred-cestou-do-zahranici/.
3. https://www.ockovani-zahranici.cz/cestovni-prujem-a-ockovani
4. Beran J, Vaništa J. Základy cestovního lékařství, první vydání, nakladatelství Galén 2006: 145-155.

SCA-CZ-000235

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY