Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PROTEKTIVNÍ FAKTORY V SOUVISLOSTI S COVID-19



Hippokratés, nejslavnější lékař starověku, zakladatel racionálního lékařství a autor souboru etických pravidel pro jednání lékaře, řekl: „Koho neuzdraví léky, toho uzdraví příroda."

Příroda nám nabízí nepřeberné množství látek, které vědci a výzkumníci umí nalézt, prozkoumat, izolovat a případně upravit tak, abychom zůstali stále její zdravou součástí - i my jsme příroda! 

PŘIPRAVTE SVÉ TĚLO NA CYTOKINOVOU BOUŘI

Cílem tzv. primární prevence je omezit incidenci onemocnění nebo oddálit jeho vznik, a to například odstraněním již vzniklých rizikových faktorů. Tento typ prevence se týká celé populace nebo skupin vystavených zvýšenému riziku, ovšem ještě bez prokazatelné formy nemoci. Její postupy sestávají z intervence pomocí změny režimu nebo medikace. Snahou je posílení protektivních faktorů. V souvislosti s probíhající epidemií COVID-19 vydal Státní zdravotní ústav 15. března 2020 článek profesora Jiřího Rupricha z Centra zdraví, výživy a potravin (CZVP) SZÚ, Brno.

Z obsahu sdělení Připravte své tělo na možné onemocnění koronaviry COVID-19: pomoci mohou i omega-3 a vitamin D z 15. 3. 2020 pro vás vybíráme:

Víte, že fatální případy COVID-19 odhalily, že v plicích proběhla tzv. cytokinová bouře, kterou organizmus nezvládl? Omega-3 (EPA+DHA) mastné kyseliny, vysoký omega 3 index, dobrý poměr mezi kyselinou arachidonovou a eicosapentaenovou (EPA) vám možná může pomoci připravit tělo proti fatální reakci organizmu po infekci koronavirem.

Právě přehnaná autoimunitní reakce může být jednou z příčin úmrtí při nemoci COVID-19. „Závažnost nemoci zřejmě souvisí s cytokinovou bouří," řekl lékařskému časopisu Lancet Jimmy Whitworth z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny (LSHTM). Při tzv. cytokinové bouři dochází k závažné imunitní reakci, při níž tělo produkuje imunitní buňky a proteiny, které mohou zničit jiné orgány.

Omega-3 (EPA+DHA), vysoký omega 3 index, vám možná může pomoci připravit tělo proti fatalní reakci organizmu po infekci koronavirem.

Existuje specifické stanovení "Rovnováhy tvorby lokálních hormonů", které hodnotí kapacitu tvorby tzv. lokálních hormonů v buněčných membránách tkání těla, známých jako eicosanoidy (např. prostaglandiny, leukotrieny, protektiny). Analýza z kapky krve popisuje míru vzniku/dostupnosti kys. arachidonové (AA) a kys. eicosapentaenové (EPA), ze kterých vznikají signální molekuly ve tkáních (lokální hormony).

Dlouhodobá aplikace rybího oleje nebo koncentrátu PUFA omega-3 vede k průkaznému zlepšení imunitního systému. Zlepšení lze pozorovat i zdravých jedinců, kdy případné dysbalance jsou díky dietě bohaté na PUFA omega-3 mnohem dříve a účinněji vyrovnávány. EPA ve vyšších dávkách zkracuje průběh zánětlivých procesů. Jde o potlačení proinflamatorních cytokinů (IL-1, IL-6, TNF-α). To už stojí za zamyšlení a prevenci! V naší intervenční studii na SZÚ (nyní ji finalizujeme) jsme použili dávku 2 g omega-3 denně v rybím oleji. Parametry všech pokusných osob se do několika týdnů výrazně zlepšily! Jsou tak na "cytokinovou bouři", nedej bože, nejspíše daleko lépe připraveni než běžná populace. 

Říkáte, to je vědecká hypotéza. Ale má racionální jádro, opřené o publikované vědecké poznatky! A každý pozitivní faktor může rozhodovat o životě a smrti.

Jak kyselina eicosapentaenová (EPA) omezuje zánět? Jak dlouho trvá, než Omega-3 mastné kyseliny zlepšují záněty? Kolik mastných kyselin EPA a DHA byste měli mít denně? Odpovědi na tyto a další otázky přináší celý článek na stránkách SZÚ ZDE

O hladinách Omega-3 indexu v krvi hovořil při své loňské návštěvě České republiky i Dr. William S. Harris, Ph.D., FAHA.  

ROSTLINNÉ EXTRAKTY PROTI CYTOKINOVÉ BOUŘI

Rostliny byly a budou tradičním zdrojem léčiv, buď ve formě fytoterapeutik, nebo jako součást komplexních přípravků. Z důvodu závažnosti infekcí koronaviry bylo testováno hned několik rostlinných extraktů. V případě těžkých virových infekcí (SARS, MERS, ptačí chřipka a COVID-19) je často narušena správná koordinace imunitní reakce těla a propuká „cytokinová bouře". Ve snaze vyléčit virovou infekci si začne imunitní systém vytvářet zánětlivé cytokiny (např. IL1, IL6, TNF-α aj.), které mohou způsobit víc problémů než samotná virová infekce.

Studie ukázaly, že nejdůležitější složky, které inhibují koronaviry, jsou triterpeny, saponiny, třísloviny a polyfenoly. Jedním ze zkoumaných rostlinných extraktů byl i extrakt z Cistu1. Tento extrakt obsahuje vysoké množství polárních sloučenin. Poměr polárních a nepolárních sloučenin je vyšší než 5. Z toho důvodu jsou tyto sloučeniny dobře adsorbované na povrchu virů a buněk, čímž se zvyšuje jejich přímý inhibiční účinek. Extrakt Cistu inhibuje růst virů, ale usměrňuje rovněž i patologické imunologické reakce (vyvolané virovou infekcí) správným směrem. Studie týmu profesorky Ruth Brack-Wernerové a Dr. Stephanie Rebensburgové z německého Institutu pro virologii (VIRO) Helmholtz Zentrum München ukázal, že extrakty léčivých rostlin napadají částice viru HIV a Ebola a brání jejich množení v kultivovaných buněčných kulturách.

Antivirové složky extraktů Cistu jsou cílenými virovými obalovými proteiny na infekčních částicích a brání jim v kontaktu s hostitelskými buňkami," vysvětluje profesorka Wernerová. Studie dále naznačuje, že komerční bylinné výtažky z rostlin, jako je Cist nebo Pelargonium sidoides,2 jsou slibným materiálem pro vývoj vědecky ověřených antivirových fytoterapeutik.

Reference:
1. Rebensburg S, Helfer M, Schneider M, et al. Silná in vitro antivirová aktivita extraktu Cistus incanus proti HIV a Filovirům se zaměřuje na virové obálkové proteiny. Sci Rep . 2016; 6: 20394. 
2. Helfer, M. a kol. (2014) Kořenový extrakt léčivé rostliny Pelargonium sidoides je silným inhibitorem připojení HIV-1. PLOS ONE, doi: 10.1371 / časopis.pone.0087487
Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie