Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PROČ NÁS OČI PÁLÍ?



Řezání očí, nepříjemné pálení, slzení, začervenání nebo celková únava zraku. Uvádí se, že devět z deseti lidí se již setkalo s podobnými problémy. Příčinou diskomfortu bývá zejména snížení kvality slzného filmu, které je dnes nejčastějším očním onemocněním postihujícím všechny, bez rozdílu věku. Pocitu suchých a unavených očí lze účinně předcházet. 

Slzný film chrání oko před okolními vlivy a zajišťuje jeho správnou funkci. V okamžiku, kdy ho máme nedostatek nebo nedosahuje potřebné kvality, pociťujeme suchost oka spojenou s celkovou únavou, se snížením pracovního výkonu, či dokonce s nespavostí. Spouštěčů tohoto problému může být hned několik - od častého pohybu ve větrném prostředí přes rostoucí věk až po individuální zdravotní stav. V důsledku dnešní doby na nás však číhají i další rizika, která diskomfort ještě zvyšují. 

Digitální únava očí 

Home office, časté brouzdání po internetu nebo večerní sledování televize. Od rána do večera naše oči upíráme na displeje mobilů, počítačů, tabletů a dalších chytrých zařízení, kterými svůj zrak vystavujeme extrémní zátěži. Přitom bychom z hygienického hlediska měli před monitory strávit maximálně tři hodiny denně, což je ale u většiny lidí prakticky nemožné.

Když pomineme přirozenou únavu a namáhání očí vzniklé jako přímý důsledek několikahodinového sezení před obrazovkou, musíme vzít v úvahu i její záření, zejména modré světlo, které vedle negativního vlivu na náš zrak navíc narušuje i náš biorytmus. Jedná se o světlo s nízkou vlnovou délkou a vysokou energií.

Přítomnost modrého světla sama o sobě škodlivá není (dokonce i sluneční světlo obsahuje modrou složku, a právě ta způsobuje, že je nebe modré). Potíž je v tom, jak dlouho se mu vystavujeme a z jaké vzdálenosti. Vyzařují ho totiž obrazovky digitálních zařízení, do kterých hledíme po dlouhý čas a ze značné blízkosti. Téměř veškeré modré světlo tak prochází naší rohovkou a čočkou a dostává se na sítnici. Když ho naše oči absorbují, dochází k potlačení tvorby melatoninu. A večer to může znamenat nemožnost usnout, špatnou kvalitu spánku, tedy i nedostatečný odpočinek organismu.

Bránit se dá pomocí tzv. Bluefiltrů, které se aplikují jako povrchová úprava na brýlová skla nebo čočky.

Pomoci mohou i tzv. úlevové čočky, fungující na principu prodloužení zrakové ostrosti při střídání pohledu na střední vzdálenosti a na blízko. Ty to čočky ulevují přeostřování mezi těmito vzdálenostmi. Dlouhodobější práce na PC pak oči mnohem méně namáhá. Každopádně je vždy dobré se obrátit na očního specialistu, který odborně poradí s výběrem vhodných čoček, ať už pro pohodlnější práci s elektronikou, tak i pro možná řešení korekce vady zraku. 

Trávíme více času uvnitř 

Zatímco jsme jako malí jakoukoliv volnou chvíli využili k tomu, abychom šli s kamarády ven, naše děti i my trávíme většinu času uvnitř. Tento trend je přirozený a nedá se vzhledem k současné situaci jednoduše zastavit. V místnostech je ale vzduch sušší, navíc čím dál častěji klimatizovaný. Samotnou kapitolou jsou pak prašné nebo zakouřené místnosti. Pamatujte také, že nedostatečné osvětlení pracovní nebo čtecí plochy způsobuje únavu, podrážděnost i bolest očí. 

Respirátory urychlují odpařování slz 

Respirátor stále potřebujeme v městské hromadné dopravě, při nakupování nebo na úřadech. A přestože nás chrání před průnikem virů a bakterií z vnějšího prostředí, jejich časté nošení může mít kvůli vydechovanému vzduchu, který směřuje vzhůru od horní části respirátoru, negativní dopad na náš zrak. Výpary dechu unikající z roušky do očí totiž zvyšují odpařování slz, které se projevuje nepříjemným pálením, slzením, případně i zarudnutím očí. 

Jak nad pálením a řezáním očí zvítězit? 

Ať už jsme nadměrně vystavováni digitálním technologiím, pracujeme v klimatizované místnosti nebo se v pracovní době neobejdeme bez respirátoru, k potlačení pocitů suchého oka anebo k jeho prevenci nám postačí zvlhčující oční kapky, takzvané umělé slzy. Ty poskytují okamžitou úlevu podrážděným a unaveným očím, rychle zmírňují bolestivé příznaky, zvlhčují oči a podporují jejich regeneraci. Správná aplikace očních kapek ale není zdaleka tak jednoduchá. Odhaduje se, že téměř dvacet procent lidí si nedokáže nakapat roztok do očí správně. Podle odborného garanta optik FOKUS Martina Slaného však nejde o nic složitého.

Hlavu vždy mírně zakloňte, stáhněte spodní víčko a do prostoru vytvořeného mezi okem a spodním okrajem víčka kápněte jednu až dvě kapky. Na povrchu oka se vám okamžitě vytvoří plnohodnotný slzný film, který je svými vlastnostmi srovnatelný přirozené slzné vrstvě, jež má i stejné pH - 7,4, a oči chrání až po dobu osmi hodin," vysvětluje Slaný, který doporučuje kapky kombinovat s úlevovými brýlemi nebo povrchovou úpravou filtrující modré světlo.

„Pokud problém nadále přetrvává, je na místě navštívit očního lékaře, který pacienta vyšetří a určí přesnou diagnózu. Tou často bývá právě syndrom suchého oka, při kterém musí lékař zjistit, jaká složka slzného filmu je postižena a na základě toho pak stanovit vhodnou léčbu," dodává. 

......

Věděli jste, že...

Za nadměrným vypadáváním vlasů může stát špatně korigovaná dioptrická vada?
Oko se extrémně namáhá při zaostřování obrazu, čímž je drážděné velké množství nervových vláken. Celý komplikovaný proces na úrovni mozku vede k nadměrnému vypadávání vlasů.
Modré oči jsou náchylnější konemocnění?
Vážnější onemocnění zraku v důsledku vnějších vlivů je podle řady odborníků výsadou světlookých. Mají v očích méně pigmentu, a tak do nich proniká mnohem více potenciálně škodlivého světla, jako je modré světlo či UV záření. 

Zdroje: Media:list, https://fokusoptik.cz

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie