
Je to pouze módní hit nebo začínající trend?
„Uvidíme, nechme se překvapit. Jako malý chlapec jsem občas zaslechl, že jsou lidé, kteří nejedí maso. To byli ti, kteří jedli smažený sýr místo smaženého řízku. Dnes už jsme dál. Začalo to vegetariány, přes vegany a dnes už se objevují jiné skupiny a nové pojmy jako třeba frutariáni nebo vitariáni," říká Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery
Tito lidé považují za zdravou stravu jídlo přírodou stvořené, a to zeleninu, ovoce, listovou zeleninu, ořechy a semena - vše v nezpracovaném, čerstvém a zralém stavu! Základem raw stravy je odšťavňování, mixování, sušení do 42 °C, zamrazování. Důležitý je příjem co největšího množství zeleného, tzn. chlorofylu (špenát, saláty apod.).
Jak začít a kde se inspirovat?
S. P.: Dnes už je k dispozici spousta různých knih, fungují diskusní fóra a velmi inspirující jsou také kurzy „nevaření" tj. kurzy přípravy raw stravy. Z osobní zkušenosti mohu vřele doporučit. Potkáte zde zajímavé lidi, se kterými sdílíte názory, praktické zkušenosti, informace i dobře míněné rady. Ale také inspiraci pro samotnou přípravu jídla v kuchyni, recepty apod. Pořadatelé těchto kurzů nejsou zlatokopové. Jsou to nadšenci, jejichž zájmem je se podělit o své nabyté pozitivní přínosy z raw stravy. Nevydělávají těmito kurzy. Jediný, kdo může na změně jídelníčku vydělat, jsme my, naše zdraví a celková pohoda, kterou získáme (s tím souvisí i získání více času, který najednou máme pro sebe, protože příprava syrové stravy je časově mnohem méně náročná než běžné vaření).
Jak reagují na syrovou stravu malé děti?
S. P.: Je to individuální. Čím je dítě mladší, tím víc nenuceně ochutnává. Důležité je děti nenutit, přirozeně jim jdeme vzorem, chtějí ochutnat z toho našeho talíře. Starší děti překonávají vzdor, zažité vzorce a nechtějí často ani ochutnat. „Ochutnáš-li, můžeš pak říct, zdali ti to chutná či nikoliv".
Další výhody raw stravy?
S.P.: Jídlo vám nikdy nevystydne a je nádherně barevné. Čím déle je člověk na raw stravě, tím více se mu rozšiřuje chuťové spektrum a zvyšuje citlivost. Většinou jsem sám překvapený, jak je možné, že to tak dobře chutná. Dost často slýchám námitky, že po raw obědě budu mít přece brzy hlad. Není to pravda! Raw jídlo je poměrně vydatné a syté, to znamená, že není potřeba ho sníst hromadu (zejména pak u kombinací zeleniny s oříšky nebo semínky a také u výborných raw dezertů).
Výhodou raw stravy (pokud to ovšem s tím množstvím sami nepřeženete) je, že se po jídle necítíte unavení a nemáte potřebu si odpočinout a dát si „dvacet". Naopak, raw strava nezatěžuje tělo. Nabije vás energií.
Nezapomeňme však, že každý z nás jsme originál, co sedí jednomu, nemusí zaručeně prospívat druhému. Každý si musí najít svou cestu, a tou se vydat. Důležité je, abyste se cítili po fyzické i psychické stránce v souladu s tím, co děláte a co jste si vybrali. Naslouchejte sami sobě, svému tělu a pokud cítíte, že ta či ona potravina či kombinace potravin vám nesedí, dejte si příště jinou. Můžete být 100 % raw, ale také třeba jen ze dvou třetin, záleží pouze na vás, na vaší víře a pocitech.
Zdroje: Kašpar PR, s.r.o., bistRAWveg
V souvislosti se zvýšeným výskytem virové hepatitidy A (VHA) požádala hlavní hygienička o pravidelné zprávy k epidemiologické situaci v ČR, které se následně zveřejňují na stránkách Státního zdravotního ústavu. Poslední zvýšené výskyty VHA v ČR byly zaznamenány na konci 90. let dvacátého století a od té doby se výskyt onemocnění neustále snižoval. Celkem bylo zatím letos od 1. 1. 2025 do 5. 10. 2025 hlášeno 1842 případů. Nahlášené případy v roce 2025 tak významně převyšují průměrné i maximální počty hlášených případů v letech 2018 - 2024. Nejvíce VHA hlásí hl. m. Praha (737), Středočeský kraj (302) a Moravskoslezský kraj (150 případů). Celkem 1491 osob bylo hospitalizováno na infekčním oddělení (80,9 %), dalších 106 osob v jiném zdravotnickém zařízení a 180 osob hospitalizováno nebylo. Do 5. 10. bylo hlášeno 21 úmrtí, většinou u osob s rizikovým chováním a již chronickým postižením jater. Vzhledem k tomu, že ČR patřila v posledních desetiletích mezi země s relativně nízkým výskytem VHA, je velká část populace k onemocnění vnímavá. Máme k dispozici bezpečné a účinné vakcíny pro děti i dospělé. Základní ochrany je dosaženo po jedné injekčně podané dávce. K získání dlouhodobé ochrany proti infekcím způsobeným virem hepatitidy A je nutné přeočkování druhou dávkou, které se provádí za 6 – 18 měsíců po podání první dávky.
5. listopadu 2025 uplyne 100 let od chvíle, kdy byl slavnostně otevřen Státní zdravotní ústav v Praze (SZÚ). Vznikl v čase, kdy bylo Československo poznamenáno následky první světové války a čelilo mimo jiné vysokému výskytu infekcí včetně tuberkulózy, která byla dlouhá léta hlavní příčinou úmrtí v populaci. Proto se již za prvního ministra zdravotnictví samostatného Československa, lékaře a politika Vavra Šrobára, zrodila myšlenka na vybudování instituce, která bude dbát o veřejné zdraví. Již od ledna 2025 se zájemci o historii i současnost SZÚ mohou podívat na speciální webové stránky: https://100let.szu.cz