PROČ LIDÉ PŘECHÁZÍ NA SYROVOU STRAVU?



Je to pouze módní hit nebo začínající trend?

Uvidíme, nechme se překvapit. Jako malý chlapec jsem občas zaslechl, že jsou lidé, kteří nejedí maso. To byli ti, kteří jedli smažený sýr místo smaženého řízku. Dnes už jsme dál. Začalo to vegetariány, přes vegany a dnes už se objevují jiné skupiny a nové pojmy jako třeba frutariáni nebo vitariáni," říká Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery

Tito lidé považují za zdravou stravu jídlo přírodou stvořené, a to zeleninu, ovoce, listovou zeleninu, ořechy a semena - vše v nezpracovaném, čerstvém a zralém stavu! Základem raw stravy je odšťavňování, mixování, sušení do 42 °C, zamrazování. Důležitý je příjem co největšího množství zeleného, tzn. chlorofylu (špenát, saláty apod.).

Jak začít a kde se inspirovat?

S. P.: Dnes už je k dispozici spousta různých knih, fungují diskusní fóra a velmi inspirující jsou také kurzy „nevaření" tj. kurzy přípravy raw stravy. Z osobní zkušenosti mohu vřele doporučit. Potkáte zde zajímavé lidi, se kterými sdílíte názory, praktické zkušenosti, informace i dobře míněné rady. Ale také inspiraci pro samotnou přípravu jídla v kuchyni, recepty apod. Pořadatelé těchto kurzů nejsou zlatokopové. Jsou to nadšenci, jejichž zájmem je se podělit o své nabyté pozitivní přínosy z raw stravy. Nevydělávají těmito kurzy. Jediný, kdo může na změně jídelníčku vydělat, jsme my, naše zdraví a celková pohoda, kterou získáme (s tím souvisí i získání více času, který najednou máme pro sebe, protože příprava syrové stravy je časově mnohem méně náročná než běžné vaření).

Jak reagují na syrovou stravu malé děti?

S. P.: Je to individuální. Čím je dítě mladší, tím víc nenuceně ochutnává. Důležité je děti nenutit, přirozeně jim jdeme vzorem, chtějí ochutnat z toho našeho talíře. Starší děti překonávají vzdor, zažité vzorce a nechtějí často ani ochutnat. „Ochutnáš-li, můžeš pak říct, zdali ti to chutná či nikoliv".

Další výhody raw stravy?

S.P.: Jídlo vám nikdy nevystydne a je nádherně barevné. Čím déle je člověk na raw stravě, tím více se mu rozšiřuje chuťové spektrum a zvyšuje citlivost. Většinou jsem sám překvapený, jak je možné, že to tak dobře chutná. Dost často slýchám námitky, že po raw obědě budu mít přece brzy hlad. Není to pravda! Raw jídlo je poměrně vydatné a syté, to znamená, že není potřeba ho sníst hromadu (zejména pak u kombinací zeleniny s oříšky nebo semínky a také u výborných raw dezertů).

Výhodou raw stravy (pokud to ovšem s tím množstvím sami nepřeženete) je, že se po jídle necítíte unavení a nemáte potřebu si odpočinout a dát si „dvacet". Naopak, raw strava nezatěžuje tělo. Nabije vás energií.


Nezapomeňme však, že každý z nás jsme originál, co sedí jednomu, nemusí zaručeně prospívat druhému. Každý si musí najít svou cestu, a tou se vydat. Důležité je, abyste se cítili po fyzické i psychické stránce v souladu s tím, co děláte a co jste si vybrali. Naslouchejte sami sobě, svému tělu a pokud cítíte, že ta či ona potravina či kombinace potravin vám nesedí, dejte si příště jinou. Můžete být 100 % raw, ale také třeba jen ze dvou třetin, záleží pouze na vás, na vaší víře a pocitech.


Zdroje: Kašpar PR, s.r.o., bistRAWveg

Zpět

DOPORUČUJEME

Inca Collagen Sedatif Kongresy Alphega Družstvo lékáren Instagram

OBSAH

PROFI

MINERÁLNÍ SOLI NA(D) ZLATO LÉKY, DOPLŇKY STRAVY A MOŽNÉ REAKCE NA SLUNEČNÍ ZÁŘENÍ JAK SI UŽÍT SLUNCE A NEUŠKODIT KŮŽI? KALEIDOSKOP HOMEOPATIE ZA TÁROU: KOMÁŘI A ŠTÍPANCE O LÉKOVÝCH INTERAKCÍCH... PŘEDCHÁZEJTE POTÍŽÍM KLOUBNÍHO APARÁTU SVÉHO PSA PRO LÉKY NA E-RECEPT S OBČANKOU ROSTLINNÉ LÉČIVÉ PŘÍPRAVKY V REGISTRAČNÍM PROCESU NOVINKY Z LÉKÁRENSKÉHO SORTIMENTU PTALI JSTE SE BĚHEM ONLINE KONFERENCE… REPORTÁŽ: PŘEDÁNÍ PEČETI ODBORNÁ LÉKÁRNA HEMOROIDY NEMUSÍ BÝT TABU, NENÍ NUTNO SE DRŽET STEREOTYPU PŘI JEJICH ŘEŠENÍ ZA TÁROU TOP 5 ČLÁNKŮ KVĚTNA 2020 NOVINKY Z PORTÁLU EDUCOMM 6-2020 KNIŽNÍ NOVINKY ROZHOVOR S FARMACEUTICKÝM TECHNOLOGEM DAVIDEM VETCHÝM ŘEŠENÍ VAGINÁLNÍCH POTÍŽÍ Z POHLEDU LÉKÁRNÍKA I. KAZUISTIKY Z PRAXE KLINICKÉHO FARMACEUTA II. NOVÁ ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ PRO ADAPTOGEN ŽENŠEN ČEŠI PŘI OPALOVÁNÍ STÁLE CHYBUJÍ COVID -19 A PRACOVNÍ PRÁVO JAK ZMĚNILA PANDEMIE NÁHLED NA KLINICKOU MEDICÍNU ZÁNĚTLIVÝ MULTISYSTÉMOVÝ SYNDROM A INFEKCE SARS-COV-2 U DĚTÍ ONLINE KONFERENCE HEALTHCOMM

RELAX

VÝSLEDKY TESTOVÁNÍ SÉRA PROTI OČNÍM VÁČKŮM ACM - EXPERTNÍ OCHRANA POKOŽKY NA LÉTO OMLAZENÍ BEZ JEHLY A SKALPELU SOUTĚŽ O BIO-AKTIVNÍ INCA COLLAGEN ROZHOVOR s psychiatrem MUDr. Radkinem Honzákem JAK POMOCI OČÍM UNAVENÝM OD MODRÉHO SVĚTLA? JAK PEČOVALY ČEŠKY O SVŮJ VZHLED V NOUZOVÉM STAVU? SIRUPY, KAM SE PODÍVÁŠ LÉKOVÉ INTERAKCE - doc. MUDr. Karel Urbánek, Ph.D. UKÁZKA Z KNIŽNÍ NOVINKY NAKLADATELSTVÍ GRADA
Ochrana osobních údajů
©2015-20 Health communication s.r.o., magazin@hcom.cz