Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PROBLÉM ZVANÝ ZÁCPA



PharmDr. Tomáš Arndt

Zácpa patří k problémům, které, i když nemají většinou závažné následky, dokážou velmi znepříjemnit život. Zácpa je definována jako obtížné vyprazdňování tuhé stolice spojené s nepříjemnými pocity. Je spojená s potřebou vyvíjet tlak při defekaci, neschopností vyprázdnit se dle potřeby a nepočetnou defekací (méně než tři stolice týdně). Její vznik je dán většinou zpomaleným pohybem obsahu střeva. Negativní roli zde může hrát nedostatek vlákniny a tekutin ve stravě. Příčinou mohou být i porušené mechanismy vyprazdňování stolice z konečníku při poruše koordinace svalů a nervů pánevního dna. 

Zácpa se z pohledu časového průběhu dělí na akutní a chronickou. Akutní zácpa je definována jako náhle vzniklé potíže s vyprazdňováním stolice, které mají kratší trvání. Obvykle dojde k normalizaci stavu během několika dní. Příčin může být více: změna defekačních zvyklostí (cizí prostředí, nevhodné toalety), nevhodná strava (málo vlákniny) a také nedostatek tekutin a pohybu. Akutní zácpu mohou vyvolat i některé léky. Třeba ty proti bolesti, které obsahují slabé opiáty. Pozor: Akutní zácpu mohou způsobit akutně vzniklé překážky ve střevě (tzv. střevní obstrukce) nebo akutní porucha prokrvení střeva. Zde je již třeba neodkladného zásahu lékaře!

Chronická, déle trvající, zácpa je způsobená postupným útlumem nucení na stolici (defekačního reflexu), což je vyvoláno málo objemnou stolicí, nedostatkem vlákniny, tekutin a pohybu. Hovoříme o funkční nebo návykové (habituální) zácpě. Chronická funkční zácpa je výsledkem dlouhodobého působení negativních faktorů. Slovo funkční znamená, že v zažívacím traktu není přítomná žádná nemoc, např. nádor, divertikly nebo zánět. Proto je dobré v případě chronických potíží navštívit lékaře a podstoupit nezbytná vyšetření. Zácpa je dominantním příznakem asi třetiny pacientů, kteří trpí tzv. syndromem dráždivého tračníku. 

Syndrom dráždivého tračníku a zácpa

Syndrom dráždivého tračníku (irritable colon, dráždivý tračník, irritable bowel syndrome, dolní dyspeptický syndrom) je funkční střevní porucha, způsobená poruchou pohybu střev. Příčiny této poruchy jsou velmi pestré a dodnes ne úplně objasněné. Jde zřejmě o narušenou souhru mezi nervovou soustavou a střevem, svůj vliv má střevní mikrobiota a různé chemické látky, které střevní buňky vylučují do krve. Projevuje se tlakem a bolestmi v břiše, křečemi v břiše, kručením a přeléváním, pocitem nadmutí, plynatostí, nutkáním ke stolici i nucením na zvracení. Někteří lidé trpí více průjmem, jiní spíše zácpou a u některých se průjem a zácpa střídají. Odborníci přikládají význam i faktorům psychickým, nesprávné životosprávě a nevhodné stravě.

Onemocnění má chronický průběh, často se s ním lidé potýkají celý život. 

Účinné látky v léčbě zácpy

Makrogol (též polyethylenglykol, PEG) patří mezi tzv. osmotická projímadla. Umožňuje lepší vyprazdňování stolice vzhledem ke své schopnosti vázat vodu, kterou přijímáme potravou, a navázat ji do stolice. Nevstřebává se z trávicího traktu, účinkuje a zůstává jen ve střevě. Prostředky pro léčbu zácpy s obsahem makrogolu se někdy kombinují s elektrolyty k doplnění nedostatku minerálů. Makrogol je velmi bezpečná látka, která se běžně podává i dětem. Pediatři mají doporučeno používat v první linii léčby chronické zácpy právě prostředky s obsahem makrogolu. Interakce s léky jsou ojedinělé, byly hlášeny vzácné případy snížené účinnosti některých souběžně používaných léčivých přípravků, například antiepileptik. Makrogol nemohou používat jen vážně nemocní lidé. Třeba na jednotkách intenzivní péče a s vážným postižením zažívacího traktu. Užívání u těhotných a kojících je třeba konzultovat s lékařem.

Léky s obsahem PEG se předepisují jako přípravky na výkony nebo diagnostické testy tlustého střeva (kolonoskopie). Takové prostředky ale obsahují mnohonásobně více makrogolu, než kolik je ho obsaženo v běžných produktech pro léčbu zácpy.

Psyllium je název pro rozpustnou vlákninu získanou ze semen z oplodí jitrocele vejčitého (též jitrocel indický, latinsky Plantago ovata) nebo chmelíku blešníkového (Psyllium afra). Je též označován jako ispaghula nebo isabgol. Jde o osemení, které se ze suchých semen sdírá a mele na prášek. Obsažená rozpustná vláknina je ve formě bezbarvého slizu, který po zvlhnutí bobtná (absorbuje vodu) a asi desetinásobně zvětší svůj objem. Působí tak jako šetrné objemové projímadlo. Zvyšuje objem stolice, a tím stimuluje pohyb střev. Vzniklý gel pokrývá sliznici zažívacího traktu, čímž ji částečně chrání před toxiny a mikroorganismy. Vláknina má také protizánětlivé účinky. Psyllium též nachází uplatnění při snižování hladiny cholesterolu. Umí totiž snížit jeho vstřebávání ze střev. Obdobně zpomaluje i vstřebávání glukózy, takže se podává jako doplněk léčby u pacientů s cukrovkou 2. typu. Podává se také při podpůrné léčbě hemoroidů (usnadnění vylučování).

Vzhledem k tomu, že snižuje absorpci ostatních látek ve střevě, je třeba ho podávat hodinu před jídlem nebo tři hodiny po něm. Z hlediska lékových interakcí je třeba vědět, že vzhledem ke svému působení může psyllium ovlivnit účinek řady léčiv - například digoxin, karbamazepin, lithium, nitrofurantoin, salicyláty nebo soli železa. Při podávání perorálních antidiabetik je třeba zvážit, že psyllium snižuje vstřebávání glukózy.

Diabetici před chirurgickým výkonem by měli psyllium dva týdny předem vysadit (jednodušší kontrola glykémie).

Simetikon je protipěnivě působící látka, která se užívá při problémech s nadýmáním (flatulencí). K nadýmání dochází, když vznikne zvýšené množství plynu ve střevě. Způsobují ho kvasné procesy, intolerance některých složek potravy nebo přecitlivělost na ně, částečné štěpení některých potravin (typické je to u luštěnin), patologické změny střevní mikroflóry nebo porucha pohybu střev. Je doprovázené bolestmi břicha nebo pocity distenze (roztažení). Simetikon snižuje povrchové napětí plynových bublinek obsažených ve střevní náplni, které se pak rozpadají, a tak dochází k uvolnění plynu. Simetikon působí pouze ve střevě, nevstřebává se. Odchází stolicí z těla ven.

Kromě léčby nadýmání se rovněž používá jako součást přípravy před diagnostickými nebo terapeutickými výkony, jako jsou endoskopické, rentgenologické a ultrasonografické metody. Kontraindikací je pouze přecitlivělost na tuto látku. Mohou ho užívat děti, těhotné a kojící ženy. Interakce s jinými léčivy zatím nebyly zaznamenány. 

Použitá literatura:
1. Hrubant, M. K. (2010). Dráždivý tračník a funkční zácpa. Int Med, 12, 407-410.
2. Jirásek, V. (2006). Zácpa. Med. Pro Praxi, 5, 210-213.
3. Hardikar, W., Cranswick, N., & Heine, R. G. (2007). Macrogol 3350 plus electrolytes for chronic constipation in children: a single‐centre, open‐label study. Journal of paediatrics and child health, 43(7‐8), 527-531.
4. Zangaglia, R., Martignoni, E., Glorioso, M., Ossola, M., Riboldazzi, G., Calandrella, D., ... & Pacchetti, C. (2007). Macrogol for the treatment of constipation in Parkinson's disease. A randomized placebo‐controlled study. Movement disorders: official journal of the Movement Disorder Society, 22(9), 1239-1244.
5. Potužák, M. (2011). Psyllium afra (L.) Mirb. Časopis českých lékárníků, 83(10), 19.
6. Zajícová, M. (2011). Správné dispenzační minimum: Psyllium. Časopis českých lékárníků, 83(1), 11.
7. Lukáš, M. (2013). Simetikon - osvědčené deflatulens s dlouhou tradicí. Farmi news, 11(1), 44.
8. Simetikon - lékárníky nejčastěji doporučované léčivo při nadýmání: komentář průzkumu Lékárníci doporučují 2011. (2012). Farmi news, 9(1), 34.
9. Bronská, E., & Bronský, J. (2012). Koliky v kojeneckém věku a jejich řešení. Pediatrie pro praxi, 13(4), 233-236.


Inzerce

Zkrácená informace o produktu

TITANLAX TM zdravotnický prostředek
Název a složení: TITANLAX sáčky. Jeden sáček obsahuje: makrogol 3350, Psyllium, simetikon. Použití: Přípravek se užívá k léčbě chronické nebo akutní zácpy nebo zácpy související se syndromem dráždivého tračníku (IBS - Irritable Bowel Syndrome) a při nadměrné produkci gastrointestinálního plynu. Dávkování: Děti od 6 do 12 let: 1 sáček denně; Dospělí a děti nad 12 let: 2 sáčky denně; Použití u dětí je vhodné konzultovat s lékařem. Obsah sáčku je potřeba dobře rozpustit ve sklenici vody a ihned vypít. Vzhledem ke gelotvorné aktivitě Psyllia se doporučuje přípravek užívat mezi jídly a zapít dostatečným množstvím vody. Přípravek není určen pro děti do 6 let. Použití u dětí je vhodné konzultovat s lékařem. Kontraindikace: Střevní obstrukce nebo stenóza; perforace střev; zánětlivé onemocnění střev (například Crohnova choroba, ulcerózní kolitida). Užívání u těhotných a kojících je nutno konzultovat s lékařem. Interakce: Při současném užití přípravku TITANLAX může být ovlivněna biologická dostupnost jiných přípravků. Účinnost může nepříznivě ovlivnit osmotická síla makrogolu. Psyllium může zvýšit účinek antidiabetik, což může způsobit zvýšenou hypoglykemii. Je doporučeno užívat jiné přípravky minimálně 2 hodiny po nebo před TITANLAXEM. Nežádoucí účinky: gastrointestinální poruchy (průjem, bolesti břicha, kručení v břiše a nevolnost), vzácně - alergická reakce (vyrážka a kopřivka) na kteroukoliv složku tohoto přípravku. Podmínky uchovávání: Uchovávat na suchém místě, mimo dosah zdrojů tepla a světla, při teplotě do 25 °C. Balení: 20 sáčků po 9,15 g. Revize: 12.2021 Výrobce: SIIT srl, Via Ariosto 50/60, 20090 Trezzano sul Naviglio (MI), Itálie. URČENO PRO ODBORNOU VEŘEJNOST. 

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie