Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PŘISTUPUJME K ANTIBIOTIKŮM S RESPEKTEM



Pro většinu z nás, a pro lékárníky obzvlášť, bude následující informace málo uvěřitelná; z výzkumu vyplynulo, že asi 20 procent mužů, především mladšího věku, se domnívá, že mohou přestat s užíváním antibiotik, když je jim už lépe.

A stejný výzkum (Engage Hill a REMMARK) z července letošního roku dokládá, že více než 52 procent mladých mužů i žen si myslí, že antibiotika umějí zkrátit dobu nachlazení, téměř 30 procent ze skupiny 2000 respondentů je přesvědčeno o tom, že působí proti virům a že vyléčí nachlazení. Češi zkrátka stále mají o těchto lécích zkreslené představy. 

Antibiotická rezistence

Tento pojem možná většina pacientů už slyšela, ale až polovina z nich přesto antibiotika neužívá správně:

„Pojem antibiotická rezistence, tedy odolnost bakterií na antibiotika, začal získávat větší pozornost ke konci minulého století. Od roku 1998 je považován za vážný problém, který ohrožuje populaci, a často se o něm jedná na zasedáních mezinárodních organizací, jako například ve WHO, ale i OSN," uvádí doc. MUDr. Helena Žemličková, Ph.D., vedoucí Národní referenční laboratoře pro antibiotika. 

Téměř polovina ATB je podávána špatně

„Zcela zásadní je náš přístup k antibiotikům, především širokospektrálním. Uvádí se, že až polovina z nich je podávána nesprávně, hlavně na podzimní respirační potíže. Přibližně 70 procent infekcí horních dýchacích cest, tedy většina z nich, je virového původu. Jedině CRP vyšetření odhalí, zda nejsou potíže způsobené bakteriemi, a na ně potom antibiotika zabírají, na virové infekty ne."

Lékárníci poradí základní pravidla užívání:

  • Dodržujte intervaly mezi jednotlivými dávkami
  • Ke zlepšení stavu obvykle dochází druhý až třetí den, ne ihned
  • Nepřerušujte léčbu předčasně, vyhnete se tak nebezpečí rezistence
  • Dodržujte klidový režim, dostatečně pijte
  • Některé typy antibiotik vyžadují speciální režim, např.vyhýbání se nadměrnému slunění nebo alkoholu

(Ne)nahraditelný lék

Alexandr Fleming objevil penicilin v roce 1928, a od té doby tento lék zachránil život statisícům osob. Kvůli špatnému zacházení však mohou antibiotika svou funkci ztratit. Bakterie přestávají na jejich účinky reagovat a stávají se vůči nim rezistentní. Tento fakt se týká každého z nás, nejen těch, kteří tyto léky užívají často. Účinná antibiotika jsou nenahraditelná i v prevenci případných bakteriálních komplikací u řady chirurgických výkonů a nezbytná v oborech, kde může mít infekce doslova fatální následky. Samoléčba antibiotiky je naprosto nevhodná, o jejich podání by měl v každém případě rozhodnout odborník.

Léčbu zánětů močových cest ohrožuje odolnost vůči antibiotikům

Zánět močových cest je druhým nejčastějším infekčním onemocněním vůbec a lékaři ho obvykle řeší antibiotiky. Problém je v tom, že se záněty ženám často vrací, stávají se vleklou, chronickou chorobou, a navíc hrozí, že antibiotika časem přestanou zabírat. Právě rezistence vůči antibiotikům a jejich nadužívání trápí české urology nejvíce, proto téma řešili i na říjnové, 67. výroční konferenci České urologické společnosti ČLS JEP.

 „Nárůst rezistence na antibiotika je obecně obrovský problém. Některé druhy antibiotik, které dobře fungovaly před pár lety, se dnes už tolik nepředepisují, protože fungovat přestávají. Právě infekce močových cest jsou po respiračních infekcích druhým nejčastějším komunitním infekčním onemocněním. Významným způsobem tak ovlivňují předepisování antibiotik," upozorňuje MUDr. Marcela Čechová z Urologické kliniky 2. lékařské fakulty UK a FN v Motole.

Ke zlepšení situace podle ní nepřispívají například ani praktiční lékaři, kteří mnohdy léčí pacientky s opakujícími se záněty pouze pomocí antibiotik bez dalšího vyšetření.

„Pokud se u ženy záněty opakují, patří jednoznačně do péče urologa. Muži by měli urologa navštívit už při prvním zánětu," dodává MUDr. Čechová.

Právě urolog je schopen provést důkladnější vyšetření a zjistit možné příčiny zánětu. Nedílnou součástí je i vyšetření vzorku moči. Díky němu se dá zjistit typ a citlivost bakterie, která zánět způsobila, a následně nasadit nebo upravit léčbu „na míru." Alternativ, jak záněty močových cest léčit, je naštěstí celá řada.

„Důležitý je v léčbě hlavně přísun tekutin. Pokud se na to bude dotyčná soustředit, dokáže zánět rozpít. V pokročilejších fázích lze onemocnění léčit například podáváním D-manosy, výplachy močového měchýře kyselinou hyaluronovou či podáváním vakcín vytvořených z bakterií, které infekce v populaci či u konkrétního pacienta nejčastěji vyvolávají," vysvětluje MUDr. Michaela Matoušková z Urocentra Praha.

V boji se zánětem mohou pomoci také potraviny s vysokým podílem vody jako hroznové víno či vodní meloun a přírodní přípravky z brusinek, propolisu či ibišku, které brání množení bakterií v močovém měchýři. 

Prevence antibiotické rezistence 

Letos na podzim u nás začíná kampaň, která má za cíl podpořit zodpovědný přístup k antibiotikům, snížit jejich užívání (povedlo se to například ve Francii) a zlepšit informovanost populace. Realizátorem projektu Prevence antibiotické rezistence je Státní zdravotní ústav.

......

Evropský den informovanosti o antibiotikách neboli Evropský antibiotický den (EAAD) si klade za cíl poskytnout platformu a podporu pro národní kampaně za obezřetné používání antibiotik. Myšlenkou je zvýšit povědomí o hrozbách, které představují bakterie rezistentní vůči antibiotikům a o uvážlivém používání antibiotik. EAAD připadá každoročně na 18. listopadu a jeho příprava je již od roku 2008 koordinována Evropským centrem pro prevenci a kontrolu nemocí.

Státní zdravotní ústav připravuje každý rok řadu informačních materiálů pro pacienty a lékaře předepisující antibiotika. Většinu z nich je možné umístit v ordinacích, čekárnách a v lékárnách.

......

Mgr. Jana Ulíková

Zdroje: www.cus.czEvropský antibiotický den (EAAD), SZÚ, MaVePR

 

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie