Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PŘETAŽENÍ Z DOVOLENÉ?



Jízda na kole, nárazová turistika nebo chození po horách a památkách velmi snadno zapříčiní namožení svalů i kloubů. Pokud mu nevěnujeme pozornost, můžeme si přivodit nepříjemné a vleklé bolesti. Řada „dovolenkářů" pak končí na rehabilitaci nebo, v krajním případě, v péči chirurgů či ortopedů.

Dovolenou mnohdy, kromě příjemných zážitků, provází i stres. Ten má negativní dopad nejen na naši psychickou, ale i fyzickou kondici. Jde navíc o zátěž, která může způsobit nepříjemné svalové potíže. Samostatnou kapitolou dovolených jsou také nejrůznější sporty a adrenalinové aktivity, které bychom v domácím prostředí běžně nevyzkoušeli. Občas se proto může stát, že si přivezeme i nepříjemný suvenýr - bolesti či dokonce zranění. V létě jsou proto ordinace chirurgů, ortopedů, rehabilitačních lékařů a fyzioterapie velmi vytížené.

„Dovolená pro naše tělo představuje paradoxně zátěž, protože než se přenastavíme na nepracovní režim, ať již klidový nebo aktivní, uplyne několik dnů. A to už je pomalu čas na návrat. Stres, přechody mezi klimatizovaným a parným prostředím, snaha vytěžit z dovolené maximum zážitků - to vše vede řadu pacientů po návratu rovnou do ambulancí specialistů. Ať už s úrazy nebo bolestmi nejrůznějšího druhu," konstatuje ředitelka EUC Kliniky Plzeň, PhDr. Alena Hynková, MBA.

Univerzální rada, jak předejít bolestem, bohužel neexistuje. Pomoci ale mohou jednoduché preventivní tipy, které zvládne každý," vysvětluje ortoped EUC Kliniky Plzeň MUDr. Štěpán Vojta a dodává: „Základem je pravidelné protahování po cvičení nebo po náročné túře. Strečink však poslouží i jako prevence bolavých svalů, pokud cestujeme několik hodin v autobuse či v autě. Dále doporučuji pravidelné střídání aktivit. V létě je vhodné plavání, které tolik nezatěžuje klouby. Měli bychom však mít na paměti, že stejně důležitý je i odpočinek. Svaly totiž potřebují čas pro regeneraci."

Myslet bychom měli zejména na dostatečnou hydrataci - a to před, během i po jakékoli větší aktivitě. Stejně důležitá je také kvalitní strava bohatá na vitamíny, bílkoviny a minerály podporující zdravé klouby.

„Stěžejní je vhodná technika postoje během fyzicky náročných aktivit. Pokud si správným držením těla nejsme jistí, doporučuji návštěvu fyzioterapeuta," upozorňuje dále MUDr. Vojta.

Při cestování bychom si měli pohlídat i správně nastavenou klimatizaci v autě - přílišný chlad totiž může způsobit ztuhnutí svalů. Samozřejmostí je i dobře padnoucí obuv. Předejdeme díky ní riziku zranění a snížíme zátěž kloubů i svalů.

A především - na dovolené si nezapomeňme nastavit režim „Nerušit". Naučme se, dát sami sobě volno. Minimalizujeme tak stres z pracovních povinností.

A i když léto vrcholí, dovolené jsou stále v plném proudu. Není od věci se zamyslet nad tím, zda přetrvávající bolest, která nás trápí po návratu z dovolené, nezasluhuje odborného posouzení. Můžete se se svými problémy obrátit na rehabilitačního lékaře či ambulantního specialistu (například orthopeda), který vám vystaví FT poukaz pro fyzioterapii s kódy léčebných postupů. Život s neléčenou bolestí, která se postupně stane chronickou, není nic, co byste chtěli.

Zdroj Tiskové oddělení EUC

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY