Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



POŠKOZENÍ JATER ODHALÍ VČASNÉ A CÍLENÉ VYŠETŘENÍ



Játra jsou pro náš organismus naprosto nezastupitelná. Dají se přirovnat k velmi složité chemické továrně, ve které probíhají stovky reakcí současně. Jsou centrem mnoha metabolických procesů a látkové výměny téměř všech živin potřebných pro naše tělo. Játra zajišťují detoxikaci organismu, usnadňují trávení a hrají klíčovou roli v metabolismu sacharidů, tuků i bílkovin. V neposlední řadě jsou důležitá i pro naši imunitu - vytvářejí totiž látky, které pomáhají imunitnímu systému bojovat s infekcemi.

O játrech je známo, že jsou jediným orgánem v lidském těle, který se umí regenerovat. To ale neznamená, že nemohou onemocnět. Poslední roky narůstá počet pacientů potýkajících se se zhoršením jaterních funkcí. Nejlepší způsob, jak předejít mnoha vážným onemocněním jater, je preventivní péče a včasná diagnostika. 

Mezi varovné signály onemocnění jater a žlučníku patří opakující se bolest pod pravým žebrem, nadýmání, častá zácpa, ztráta apetitu nebo nepřiměřené hubnutí. Mnozí pacienti si také stěžují na extrémně silnou únavu nebo nepříjemný zápach z úst. Problémy s játry se mohou projevovat i změnou barvy stolice či moči, zežloutnutím kůže nebo svěděním pokožky. Na pravidelné jaterní vyšetření posílají v rámci prevence někteří gynekologové i ženy, které užívají hormonální antikoncepci.

Poškození jater a míru onemocnění odhalí rychlé a jednoduché laboratorní vyšetření - komplexní krevní test hladiny jaterních enzymů a dalších látek, který podá základní informaci o stavu našich jater. 

Co umí odhalit jaterní vyšetření?

V rámci biochemického vyšetření se měří koncentrace čtyř enzymů, které jsou v různé míře z jater uvolňovány do krve - jedná se o enzymy AST, ALT, GMT ALP. Jejích koncentrace je udávána v jednotkách mikrokatal na litr [μkat/l].

Enzym AST (aspartátaminotransferáza) je kromě jater obsažen například i ve svalech, ledvinách, mozku či červených krvinkách.

Enzym ALT (alaninaminotransferáza) se vyskytuje zejména v játrech, kde se podílí na metabolismu bílkovin. Právě zvýšené hodnoty těchto dvou základních enzymů signalizují poškození jaterních buněk. Čím je jejich koncentrace vyšší, tím je poškození závažnější.

Zvýšené hodnoty enzymu GMT (gamaglutamyltransferáza) ukazují na možnost zhoršení odtoku žluči nebo poškození jater v důsledku akutních či chronických onemocnění. Zvýšený GMT v kombinaci s normálními hodnotami ostatních veličin může svědčit o nadměrné konzumaci alkoholu. GMT se v takovém případě většinou vrací do normálu po vysazení alkoholu.

Poruchu odtoku žluči signalizují zvýšené hodnoty enzymu ALP (alkalická fosfatáza) vyskytující se společně se zvýšenou hladinou GMT. Ale vzhledem k tomu, že se ALP vyskytuje i v jiných orgánech, samotné zvýšení jeho hladiny nebývá u poškození jater obvyklé. Zvýšená koncentrace ALP taktéž může naznačovat střevní onemocnění nebo onemocnění kostí.

Bilirubin je látka žluté barvy, která vzniká v těle po rozpadu červených krvinek. Jeho hladina se často měří jako doplněk k vyšetření jaterních enzymů. Zvýšená koncentrace bilirubinu v krvi nebo moči je dalším významným ukazatelem jaterních onemocnění nebo narušení odtoku žluči. Pokud porucha metabolismu způsobí, že se bilirubin začíná hromadit v tkáních, způsobí zabarvení kůže do žluta. Proto je měření hladiny bilirubinu nezbytné např. při podezření na žloutenku. 

......

Některá poškození jater mohou být relativně snadno léčitelná, jiná jsou závažnější. V obou případech je ale nejdůležitější, aby se na odchylky přišlo včas. Laboratoře EUC sdružují proto laboratorní vyšetření do preventivních balíčků, jejichž součástí jsou právě i jaterní testy.

Balíček laboratorních vyšetření "Fungují mi játra správně?" se snaží odhalit poškození jaterních buněk či zhoršený odtok žluči z jater v důsledku akutních a chronických onemocnění jater. Složení balíčku: ALT, AST, GGT, ALP, bilirubin, amyláza. Základní vyšetření je možné v případě pozitivity doplnit o další testy možného poškození viry hepatitidy A,B, C a E a protilátek proti cytomegaloviru a EB viru. 

......

Obecně je důležité, že hodnoty jaterních enzymů AST, ALT a GMT mají být vždy nižší, než je 1 μkat/l. Přesné hodnoty nejsou až tak podstatné a každá laboratoř je udává jinak, ale většinou se pohybují u dospělých v tomto rozmezí:

AST: 0,05-0,75 μkat/l

ALT: 0,1-0,78 μkat/l

GMT neboli GGT: 0,05-0,72 μkat/l

ALP: 0,05-2,2 μkat/l

Referenční hodnoty tzv. celkového bilirubinu: pod 17-20 μmol/l 

Zvýšené hodnoty a nemoci jater 

Zvýšené hodnoty jaterních enzymů často signalizuji poškození jaterní tkáně. Mezi nejvíce škodlivé toxické látky patří zejména vysoké dávky alkoholu, chemikálií nebo léků. Ale mohou to být například i různé rostlinné jedy, zejména houby. Existuje i celá řada nemocí, na které mohou nepříznivé jaterní testy ukazovat. Například steatóza neboli ztukovatění jater vzniká při poruše metabolismu zejména tuků a cukrů, častou příčinou je alkoholismus. Játra velmi často poškozuje i celá řada virů - důsledkem je pak hepatitida.

„Hepatitida je obecné označení pro zánětlivé onemocnění jater. Patří k nejrozšířenějším infekčním onemocněním v celosvětovém měřítku," vysvětluje MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

V současnosti rozlišujeme pět typů virových hepatitid (A, B, C, D, E). V Česku je nejznámější hepatitida typu A, přezdívaná též jako nemoc špinavých rukou. Typ A je infekční a vniká do těla nejčastěji ústy. Nejvíce nemocných má ale na svědomí virová hepatitida typu C, která se přenáší krví.

„U lidí, kteří přišli do styku s nemocným virovou hepatitidou, je nutné s přihlédnutím k inkubační době ověřit, zda nedošlo k přenosu infekce a zabránit jejímu dalšímu šíření. Vyšetřují se samozřejmě i jaterní testy. Nerozpoznané a neléčené onemocnění může výrazně poškodit játra a u některých typů hepatitid vést k cirhóze, jaternímu selhání a dalším i život ohrožujícím komplikacím," upozorňuje MUDr. Podroužek.

Játra mohou poškozovat ale i jiné viry - nejčastěji cytomegalovirus a EB virus. U nemoci covid-19 dochází též ke zvýšení jaterních testů (zejména ukazatele ALT, AST, bilirubin), které může přetrvávat i v období zotavování po nemoci. 

Pokud pacientovi laboratorní vyšetření jater doporučí lékař, je hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Vyšetření bez doporučení lékaře pro pacienty samoplátce lze provést za přímou úhradu.

Více na www.euclaboratore.cz

Mgr. Eva Pánová, tisková mluvčí Skupiny EUC

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie