Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PODPORA ZDRAVÉHO TĚHOTENSTVÍ JIŽ V RANÉM STÁDIU



V okamžiku početí dostává miminko pro zbytek života neměnný genetický kód - genom. Epigenetika formuje další genetický vývoj plodu, který je u každého jedince individuální. Až 75 %1 tohoto individuálního vývoje může být ovlivněno životním stylem matky. 

Prenatální faktory, včetně mateřské stravy, mohou ovlivnit vývoj plodu

Až 20 % žen může být ohroženo rizikem vysoké hladiny homocysteinu v krvi.Spojitost mezi vysokými plazmatickýmí hladinami homocysteinu a komplikacemi v těhotenství, jako jsou např. rozštěpové vady neurální trubice, potvrdily publikované studie.3,4

Cholin, L- methylfolát a vitamin B12 podle EFSA přispívají k metabolismu homocysteinu, protože se podílejí na přeměně homocysteinu na methionin v krevním řečišti 2 metabolickými drahami. Pro organismus je totiž životně důležitá rovnováha mezi těmito dvěma sloučeninami.

Remethylace homocysteinu na methionin je katalyzována účinkem methionin syntházy za přítomnosti vitaminu B12.

Homocystein je endogenně vytvořená aminokyselina, která není poskytována stravou. Tvoří se v játrech, ledvinách a dalších orgánech z esenciální aminokyseliny methionin. Homocystein je považován za středně toxický produkt, který je třeba odstranit buď na methionin, cystein nebo S-adenosylhomocystein.

Folát, vitamin B12, vitamin B6 a betain (oxidační produkt cholinu) jsou nezbytné pro udržení normální hladiny homocysteinu v krvi, jak názorně ukazuje ilustrační video.

L-methylfolát a cholin:

  • přispívají k normálnímu metabolismu homocysteinu - lze je považovat za částečně zaměnitelné zdroje -CH3 pro přeměnu homocysteinu na methionin,
  • podílejí se na epigenetické modulaci vyvíjejícího se plodu.

XXIV. Světový kongres gynekologie a porodnictví FIGO, který se konal v Paříži v říjnu 2023, zdůraznil potřebu železa, vápníku, vitaminu D, cholinu, omega-3 mastných kyselin, vitaminů B a vitaminu C během těhotenství. Zkušenosti však ukazují, že ženy na celém světě nedosahují pouze stravou dostatečného příjmu těchto živin. V důsledku toho je nutné jejich doplňování, což zdůrazňuje význam jasných a na důkazech založených pokynů pro suplementaci. Příkladem je doporučení užívání folátů v dávce 400 mikrogramů alespoň měsíc před otěhotněním nebo stanovisko Americké pediatrické akademie, která uznala cholin jako jednu z klíčových složek podporujících vývoj mozku v průběhu prvních 1 000 dní života.5

Zdroje:
1. Teh et al., Genome Research, 2014;24(7):1064-1074.
2. De Martinis M et al. Int J Environ Res Public Health 2020.
3. Gaiday, A.N.; Tussupkaliyev, A.B.T.; Bermagambetova, S.K.; Zhumagulova, S.S.; Sarsembayeva, LK.; Dossimbetova, M.B.; ZhDaribay, Z. E_ect of homocysteine on pregnancy: A systematic review. Chem. Biol. Interact. 2018, 293, 70-76.
4. Felkner M, et al. Birth Defects Res A Clin Mol Teratol. 2009; 85(6):574-581.
5. Schwarzenberg SJ, Georgieff MK; COMMITTEE ON NUTRITION. Advocacy for Improving Nutrition in the First 1000 Days to Support Childhood Development and Adult Health. Pediatrics. 2018 Feb;141(2):e20173716.

Zpět

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který proběhne od 11. září do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres bude spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah je akreditován u ČLnK (až 14 bodů), ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete již nyní na webu Healthcomm.cz

DIGITALIZACE ZDRAVOTNICTVÍ

Novela zákona, která vstoupí v platnost od 1. ledna 2026, reaguje na technický a technologický rozvoj a zavádí potřebné funkcionality pro realizaci centrálních projektů elektronizace zdravotnictví. Mezi hlavní novinky patří například rozšíření kmenového registru pacientů o údaje o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel a držení zbraní, a také elektronická objednání na vyšetření, elektronická zdravotní dokumentace, portál pacienta, kde bude každý pacient o sobě mít všechny zdravotní informace na jednom místě. Již od 1. ledna 2025 na SÚKL přejde kompetence vést evidenci limitů započitatelných doplatků ze zdravotních pojišťoven na SÚKL. Pojištěnec po vyčerpání limitu nebude v lékárně platit částku do výše započitatelného doplatku, tyto částky obdrží lékárna od zdravotní pojišťovny v rámci vyúčtování. V aplikaci eRecept pojištěnec uvidí, jaký má limit, kolik již vyčerpal a kolik zbývá do dosažení limitu. (MZCR)

DOPORUČUJEME