Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PADAJÍ RYCHLEJI, NEŽ DORŮSTAJÍ?



Nadměrné vypadávání vlasů je častý problém, který postihuje až dvě třetiny můžů a třetinu žen v seniorním věku. Může ale potrápit i mnohem mladší lidi.

Vlasové folikuly se přirozeně obnovují každý den, někdy však může dojít k narušení přirozené rovnováhy a vlasy začnou vypadávat rychleji, než stačí dorůstat. Oslabené, lámavé vlasy a holá místa na hlavě pak lidem ničí sebevědomí. Příčiny vypadávání vlasů jsou různé a mohou zahrnovat genetiku, stres, hormonální nerovnováhu, špatnou stravu, různé zdravotní obtíže a další faktory.

Každému člověku denně vypadne 50 až 100 vlasů. Jde o přirozený proces, kdy po vypadnutí z vlasových váčků začnou brzy vyrůstat vlasy nové. Avšak výrazné řídnutí vlasů, kdy vlasy ve větším množství zůstávají na hřebenu, v umyvadle, na polštáři a na oblečení, už bývá známkou nadměrného vypadávání vlasů, což může zavdávat důvod k obavám.

Mezi nejčastější příčiny vypadávání vlasů patří hormonální nerovnováha, stres, špatné stravovací návyky, genetické faktory, infekce vlasových folikulů, nadměrné používání výrobků na vlasy a chemoterapie. Hormonální nerovnováha může být způsobena například těhotenstvím, porodem, menopauzou, štítnou žlázou nebo nadměrným množstvím dihydrotestosteronu (DHT) v těle. Příčiny tzv. androgenní alopecie nejsou jednoznačně určeny, ale zahrnují jak hormonální, tak i genetický faktor. DHT je derivát mužského hormonu testosteronu, který je odpovědný za smršťování vlasových folikulů na hlavě, proto je považován za jednu z hlavních příčin androgenní alopecie. Androgenní alopecie postihuje téměř 30 % mužů před dovršením 30. roku života a 50 % mužů nad 50 let. Rovněž jí trpí 40 % žen nad 50 let.

Také stres, různé diety a obecně špatné stravovací návyky mohou vést k nedostatečnému přísunu živin do vlasů a jejich následnému vypadávání.

Podrážděná pokožka značí problém

Zpozornět bychom měli v případě, že zpozorujeme viditelné řídnutí vlasů na temeni, na čele nebo na koruně hlavy, vznik plešatých skvrn, citlivost pokožky hlavy, svědění a šupinatost pokožky hlavy a zpomalení růstu nových vlasů. V té chvíli je vhodný čas obrátit se na odborníka, který může diagnostikovat příčinu vypadávání vlasů a navrhnout vhodnou léčbu. Čím dříve se problém odhalí, tím lépe se dá řešit a minimalizovat vliv na vlasy.

Kromě tradiční medicíny existují i přírodní prostředky, které mohou vypadávání vlasů vrátit do normálu. Přírodní metody jsou navíc šetrné k tělu a zpravidla nezpůsobují nežádoucí vedlejší účinky, jako tomu může být u některých léků.

Vlasům prospějí zdravé tuky

Nejefektivnější cestou je kombinovat několik různých přístupů, včetně změn stravy, životního stylu a používání přírodních vlasových výrobků. Zdravá strava je při vypadávání vlasů jedním z klíčových faktorů. Je vhodné jíst čerstvé potraviny, především ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny, ořechy, semena a bílkoviny. Důležitou roli hrají také zdravé tuky, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, které lze nalézt v rybách, lněném semínku, avokádu a ořeších.

Příznivý vliv proti vypadávání vlasů může mít i masáž hlavy. Pomáhá zlepšit prokrvení vlasových folikulů a podpořit růst vlasů. Masírovat lze pomocí prstů nebo speciálního vlasového kartáče s měkkými štětinami. Masáž by měla být prováděna pravidelně, ideálně každý den, po dobu několika minut.

Růst podpoří byliny

Zdraví a krásu vlasů je možné podpořit i s pomocí bylin. „Při problému vypadávání vlasů se zaměříme na jednu z častých příčin - plísně a bakterie v pokožce. K jejich likvidaci pomáhá penízovka a lichořeřišnice. Důležité je také posílení funkce ledvin, na což je nejlepší bylinkou trubkovec tyčinkový. Také podpora hormonální činnosti může růstu vlasů prospět. U žen doporučuji jeřáb ptačí, maliník a kontryhel, u mužů pak o kotvičník a dub. Důležité je dodat vlasům stopové prvky potřebné k růstu, na což se hodí tinktury z borovice, jedle a sekvoje," doporučuje naturopatka Jarmila Podhorná.

Pro zevní péči o poškozené vlasy doporučuje směs obsahující výluh z lopuchu, lichořeřišnice a kopřivy. Po umytí vlasů se výluh vmasíruje do pokožky hlavy a již se neoplachuje. Pro ochranu a sílu vlasů se doporučuje též kokosový a ricinový olej. Tyto oleje lze aplikovat přímo na vlasy a pokožku hlavy, nechat působit po dobu několika hodin nebo přes noc a poté opláchnout. 

............................................

Naše babičky měly velmi omezený výběr vlasové kosmetiky, často proto sahaly po ověřených domácích kúrách, které se přenášely z generace na generaci. Mezi nejčastější suroviny k péči o vlasy patřil vaječný žloutek pro očistění pokožky hlavy a k zabránění nadměrnému vypadávání. Medové masky používaly pro jeho antibakteriální účinky a složky pro podporu růstu. Častou ingrediencí byl ocet, který vlasy prozářil a pokožce navracel kyselé pH. Další složkou bylo pivo, které vlasům dodává vitaminy a minerály, a navíc tuží a přidává účesu na objemu.

Domácí kúra proti lupům:

3 snítky čerstvé rozmarýny (lze použít i kopřivu)
2 lžíce octa
1 litr vody

V hrnci přivedeme vodu do varu, pak přidáme bylinky (rozmarýna nebo kopřiva) a vaříme cca 5 minut. Odvar necháme vychladnout a přecedíme. Do hotového, vychlazeného roztoku přidáme ocet. Hotovým odvarem vlasy opláchneme po umytí klasickým způsobem a již neoplachujeme samotnou vodou. Lze aplikovat i pomocí rozprašovače na umyté vlasy.

Bylinný oplach proti vypadávání vlasů:

1 lžička šalvěje
1 lžička třezalky
1 lžička kopřivy

Uděláme bylinný odvar a necháme na čtyři hodiny odstát. Pak nanášíme na vlasy. Tuto směs není již třeba oplachovat. Kúra je vhodná zejména v chladném období roku, jednou až dvakrát týdně.

Zdroje: nadeje-byliny.eu, centrumzdravi.cz

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie