Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



OTUŽOVÁNÍ MŮŽE BÝT HITEM I PRO DIABETIKY



Otužování je starý a účinný recept na zlepšení imunity. Schopnost vzdorovat chladu je ale vysoce individuální. Zpočátku bývá otužování velmi nepříjemné, ale postupem času se může stát prospěšným pomocníkem našeho zdraví. Během otužování se totiž uvolňují leukocyty, cytokiny, adrenalin a také endorfiny.1 Zlepšuje se tak obranyschopnost organismu, uvolňuje stres a napětí, a dokonce ubývají i tukové polštářky.3,5 Mezi další významné benefity otužování patří například zmírnění alergií, chronických bolestí, zlepšení psychické nálady nebo lepší prevence proti vysokému krevnímu tlaku a nachlazení.2

Otužováním umožníme našemu organismu, aby pohotově reagovat na klimatické změny vnějšího prostředí. Regulovaná a vědomá terapie chladem nám pomáhá adaptovat se na teplotní změny a po staletí je akceptována jako zdraví prospěšná metoda. Vzpomeňme naturopata Kneippa, který doporučoval k léčbě studenou vodu a jeho terapie „knajpování" je dokonce zapsána na seznamu UNESCO jako součást německého kulturního dědictví.

Platí zde jednoduché pravidlo - začít zlehka a postupně. Vhodným startem může být sprchování studenou vodou - třeba jako ukončení koupele. Může to být ale i krátká procházka na zimním vzduchu, saunování, zjara procházka travou při ranní rose a jako poslední krok třeba i zaplavání si v chladné řece. 

Otužování s diabetem? Jde to!

I pro diabetiky může být otužování prospěšné. Zvyšuje totiž inzulinovou senzitivitu - schopnost reagovat na produkovaný inzulin a zapracovávat krevní cukr do buněk. Při střídání teplot dochází k přeměně tukové tkáně v tzv. hnědý tuk. Je to typ tkáně, která umí v našem těle (bez třesu) produkovat obrovské množství tepla. Právě hnědá buněčná tkáň je klíčová pro vychytávání krevní glukózy.2 Americko-nizozemská studie z roku 2015 ve svém závěru uvádí, že otužování by se mohlo stát budoucností v léčbě cukrovky 2. typu.3

U pacienta s diabetem je však zvlášť důležité, aby naslouchal svému tělu. Proto by se měl otužovat jen v případě, kdy se cítí dobře, dbá na pravidelný selfmonitoring a důslednou kontrolu glykemických hodnot, a to nejen před otužováním, ale i před sportem, nebo třeba před pobytem v sauně. Rozhodně je ale důležité, aby svůj záměr otužovat se nejprve konzultovat se svým ošetřujícím lékařem. Otužování se nedoporučuje v případě, kdy pacient trpí diabetickou neuropatií, tedy sníženou citlivostí nervů. Ta má za následek oslabené vnímání chladu nebo tepla a mohlo by tak dojít k nežádoucímu podchlazení.4

Důležité je nezmrznout 

Při otužování je důležitá postupnost a pravidelnost. Je potřeba začít zlehka tak, aby nedošlo k podchlazení. Prvním krokem může být sprchování ve studené vodě, které je nejlepší ráno.

Důležité je začít od dolních končetin a postupně přecházet nahoru.

Vhodné je také mít v bytě různě teplé místnosti.1 Tělo v teple "nezleniví" a zvyká si na teplotní skoky. 

Zdravotně prospěšná je i pravidelná návštěva finské sauny nebo kryokomory, kde teplota dosahuje až -80 stupňů.

Pro největší otužilce je pak výzvou třeba plavání ve studené řece.  

Prudké otužování bez předchozí přípravy může být zdraví škodlivé!

Náhlá změna teploty může být zátěží pro srdce, příležitostným otužilcům může hrozit i přehřátí či tachykardie (zvýšená tepová frekvence nad fyziologickou mez).K otužování proto vždy přistupujte s rozumem a ohleduplně ke svému zdravotnímu stavu.

Glukometr zimě neholduje

Obecně technologiím mráz nedělá dobře. A ani glukometr nemá rád zimu. Přístroj může opakovaně měřit nesprávné nebo žádné hodnoty. Je proto lepší si glykémii zkontrolovat v předstihu. Pokud si ale budete chtít (nečekaně) ověřit své hodnoty i na vrcholku hor, můžete si glukometr zahřát třeba v podpaží. Vždy byste jej ale měli uchovávat v teple, například v kapse co nejblíže tělu. Nezapomínejte tak uchovávat i inzulin.2

Výhodou proto může být senzor - malé kompaktní zařízení, které je zavedeno do podkoží paže nebo břicha. Pomocí čtečky nebo mobilního telefonu si můžete snadno a rychle zkontrolovat hladinu krevního cukru. Monitorace může být okamžitá (Free Style Libre) nebo kontinuální (Dexcom). Pacient lépe a pohodlně sleduje aktuální hladinu glukózy a hlavně trend, kam se bude v následujících minutách vyvíjet. Další výhodou je, že se diabetik nemusí píchat do zmrzlých prstů.

Zdroj: www.freestylelibre.cz

Literatura:
1. https://zdravi.euro.cz/leky/otuzovani-metody-ucinky-chyby/
2. https://www.freestylelibre.cz
3. Schrauwen, P., van Marken Lichtenbelt, W.D. & Spiegelman, B.M. Budoucnost hnědých tukových tkání v léčbě diabetu 2. typu. Diabetologia 58, 1704-1707 (2015). 
4. https://nemoci.vitalion.cz/diabeticka-neuropatie/
5. Nicholls DG, Bernson VS, Heaton GM. Identifikace složky ve vnitřní membráně mitochondrií hnědé tukové tkáně odpovědné za regulaci rozptylu energie. Experientia Suppl. 1978;32:89-93. DOI: 10.1007/978-3-0348-5559-4_9. PMID: 348493.

Věděli jste, že...

  • V Čechách se otužování rozšířilo hlavně po 2. světové válce, kdy se na něj zaměřily sportovní plavecké kluby a vznikaly oddíly otužilců?
  • Ve venkovní vodě by měl člověk začít s otužováním již v létě? Tělo si tak zvykne na chlad postupně.
  • Otužování ve sprše by si měl člověk dopřávat ráno? V zimě stačí asi 3 minuty, v létě do 5 minut.
  • Klasická Kneippova lázeň sestává ze dvou oblázkových chodníků? V jednom je voda 40 C teplá, ve druhém je studená. Nohy se opakovaně zahřejí, pak se zchlazují. 

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie