Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



OSTEOPORÓZA PŘEDSTAVUJE NEBEZPEČÍ PRO VŠECHNY ŽENY A VĚTŠINU MUŽŮ



Sdružení nezávislých lékárníků Moje lékárna připravilo ve spolupráci s Českou gerontologickou a geriatrickou společností ČLS JEP projekt se speciálním zaměřením na geriatrické pacienty včetně informačních letáků pojednávajících o problémech spojených se stářím. Zaměstnanci sdružení Moje lékárna jsou pravidelně proškolováni za odborné garance České gerontologické a geriatrické společnosti. Zapojeným lékárnám jsou uděleny certifikáty "Moje lékárna pečuje o seniory" deklarující jejich odbornou úroveň v péči o seniory. 


Věděli jste, že každou hodinu dojde v České republice ke zlomenině v důsledku osteoporózy?


Osteoporóza má vžité označení jako „tichá epidemie". Epidemie proto, že postihuje celý rozvinutý svět - tedy ty země, kde se lidé dožívají vyššího věku, čímž také trpí osteoporózou. Objevuje se u každé čtvrté ženy a každý 20. muž ve věku nad 65 let jí rovněž neunikne. Je to onemocnění, při němž dochází k úbytku kostní hmoty. Tiše, nenápadně, zpočátku bez varovných příznaků. Kosti jsou ale vlivem osteoporózy křehčí a snáze dochází ke zlomeninám. Tisíce žen po padesátce utrpí nepříjemnou, deformující a bolestivou zlomeninu.

Jaké jsou typické osteoporotické fraktury?

  • Zlomeniny obratlů jsou velmi bolestivé, dochází při nich ke snížení (kompresi) obratlového těla a páteř tak celkově změní svůj tvar.
  • Zlomeniny krčků jsou u nás ve vyšším věku velmi časté, jejich následky včetně smrti jsou závažné a léčba nákladná. O bolesti, kterou přinášejí, není třeba ani hovořit.
  • Zlomeniny končetin jsou běžné a časté již ve středním věku. Za typickou osteoporotickou frakturu považujeme zlomeninu distálního předloktí - tzv. Collesovu zlomeninu. Časté jsou ale i jiné zlomeniny: zápěstí, předloktí či kotníků.

Proč více žen?

Vývoj osteoporózy urychluje menopauza. Kolem 50 let přestávají vaječníky vylučovat estrogen, ženský pohlavní hormon, který má ochranný vliv na srdce i kosti. Jakmile ustává sekrece estrogenu (což ale může být i více let před padesátkou), objeví se nepříjemné příznaky:

  • Návaly horka
  • Pocit sucha v pochvě, který znepříjemňuje pohlavní styk
  • Deprese
  • Bolesti hlavy
  • Noční pocení
  • Stresová inkontinence (odchod moči při kašli, námaze, zvýšení břišního tlaku)
  • Ztráta sebedůvěry

Více než tři čtvrtiny žen mají v tomto období některé z výše uvedených příznaků. Tyto příznaky mohou relativně brzy odeznít, ale někdo by se jimi mohl trápit po celá léta. Někdo nemusí pociťovat žádné příznaky. Ale i tak úbytek estrogenu na organismus zatím skrytě působí - poškozuje nejvíce právě srdce a kosti. U žen po menopauze významným způsobem narůstá četnost infarktů myokardu a cévních mozkových příhod a všechny ženy začínají významným způsobem ztrácet kostní hmotu. U některých žen se osteoporóza rozvine velmi rychle a k frakturám může dojít již brzy po padesátce, některé se naopak dožijí svých osteoporotických zlomenin až v mnohem pozdějším věku. Proto také říkáme, že je osteoporóza tichý zloděj kostní hmoty.

Koho osteoporóza postihuje nejčastěji?

Osteoporózu považujeme za nemoc vyššího věku, může však nastat i ve věku mladším, zejména v souvislosti s jinými chorobami. 

Rizikový faktor-žena:

  • u které nastala menopauza před 45. rokem věku
  • která podstoupila gynekologickou operaci - odstranění vaječníků
  • dlouhodobě držela přísnou dietu (anorexie), je velmi štíhlá či zatěžovala organismus nadměrnou zátěží (maratónské běžkyně atd.)

Dále jsou to ženy a muži, kteří:

  • již prodělali zlomeninu
  • po určitou dobu užívali kortikoidy
  • jejichž tělesná výška se o několik centimetrů snížila
  • pili nadměrné množství alkoholu,  kouřili
  • měli po většinu života velmi málo pohybu

Osteoporóze je možné předcházet

I když se již rozvinula, je možné zabránit dalším ztrátám kostní hmoty. Ještě před několika lety jsme problém osteoporózy zanedbávali a mnozí ji považovali za normální součást stárnutí. Je však velmi důležité, aby byla lépe informována veřejnost a zejména ti, kdož jsou osteoporózou ohroženi. V prevenci je důležitá strava s dostatečným množstvím vápníku (celkem 1500 mg denně), pokud to nestačí, potom jsou na místě vápníkové doplňky stravy. Je nutný dostatek pohybu (účinná je i chůze), odstranění škodlivých návyků (alkohol, kouření) a dostatečný příjem vitaminu D.

Ženy v menopauze by měly vyhledat svého gynekologa a poradit se s ním o nahrazení přirozené sekrece ženských pohlavních hormonů.

Design: People image created by Freepik

Zpět

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie