Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ODHALTE PREDIABETES



Cukrovka 2. typu je získané onemocnění, které začíná bezpříznakovou fází prediabetu, kdy se jen občas objeví zvýšená hladina krevního cukru na lačno v rozmezí 5.6-6.9 mmol/l. Pokud se toto období neodhalí včas, po několika letech přejde prediabetes do diabetu 2.typu, a to kvůli dlouhodobě zvyšujícím se hodnotám hladiny glykémie (nad 6.9 mmol/l). 

Zabránit onemocnění lze naprosto radikální změnou životní stylu, a to doživotně. Tito pacienti na rozdíl od diabetiků 1. typu na pravidelném podávání inzulínu závislí na začátku nejsou. Stav prediabetu může trvat léta a je těžké jej odhalit bez vyšetření hladiny krevního cukru na lačno, nebo dalšími doplňujícími laboratorními testy (glykovaný hemoglobin, C peptid, případně glukózo toleranční test).

............

Analýza interních dat laboratoří SYNLAB, které v ČR poskytují komplexní služby v oblasti laboratorní diagnostiky, za loňský rok uvádí, že u laboratorního vyšetření zjišťující hladinu cukru v krvi na lačno bylo téměř 35 % výsledků za optimální hranicí, tedy těch, kteří jsou v riziku rozvoje cukrovky nebo se s cukrovkou již léčí.

Na vážnost onemocnění a důležitost prevence chce proto upozornit osvětová kampaň „CukrOFFka - nedovolte diabetu 2. typu ovládnout váš život", která probíhá v rámci programu Zdraví národa společnosti SYNLAB.

............

 

Výskyt nemoci je především u obézních dětí i dospělých - statistiky ukazují, že přes 90 % pacientů s diabetem 2. typu má nadváhu nebo obezitu.1 Včasné odhalení prediabetu ale znamená, že lze onemocnění v této fázi dostat do remise (hodnoty glykémie na lačno budou dlouhodobě do 5,6 mmol/l) pomocí výše uvedených opatření, jako je změna stravovacích návyků a životního stylu, a tím příznivě ovlivnit a oddálit nástup diabetu 2. typu.

„Část populace s prediabetem má dědičnou polygenní dispozici k cukrovce, která pokud je u pacienta přítomná, spolu s tzv. získanou dědičností neboli špatným životním stylem s nezdravými stravovacími a pohybovými návyky v rodině již od dětství, zpravidla končí rozvojem diabetu 2. typu," specifikuje MUDr. Ladislav Krajči, specialista z ambulance SYNLAB.

Vhodnou prevencí a zároveň léčbou již objeveného prediabetu je úprava životosprávy - pravidelný pohyb, vyvážená pestrá strava s omezením jednoduchých cukrů a u pacientů s nadváhou úprava hmotnosti, dále také duševní hygiena a dostatek spánku.

„Především pro lidi s nadváhou či obezitou je taktéž doporučované si nechat pravidelně testovat hladiny cukru v krvi. Jeho i občasně lehce zvýšené hodnoty mohou být varovným ukazatelem možného rizika vzniku diabetu," dodává MUDr. Krajči. 

............

Prediabetes není  pouhý předstupeň cukrovky: je to onemocnění, které vyžaduje léčbu a přináší cévní riziko (srdeční infarkt, mozkové příhody). 

Ateroskleróza a často i postižení nervů se vyvíjejí již u prediabetu dříve, než pacient splní tzv. diagnostická kritéria diabetu (glykemie 7 mmol/l a více, nebo při vyšetření s podáním cukru vysoká glykemie za 2 hodiny).1

............

V rámci osvětové kampaně „CukrOFFka - nedovolte diabetu 2. typu ovládnout váš život" programu Zdraví národa jsou po celý měsíc duben na e-shopu SYNLAB či bez objednání na odběrových pracovištích SYNLAB testy „Riziko cukrovky" a hladiny vitamínu D za zvýhodněné ceny 99 Kč. 

Komu je test určen? Všem v rámci prevence, obzvláště pak u rizikových faktorů:

  • objevila se cukrovka v rodině
  • trpíte nadváhou, obezitou
  • máte vysoký krevní tlak
  • máte poruchu metabolismu tuků
  • je vám více než 40 let

V rámci preventivního vyšetření u praktického lékaře mají pacienti nárok na vyšetření zjišťující hladinu cukru v krvi v 18, 30 a 40 letech, poté každé dva roky.

Více informací o diabetu a přehledný seznam vyšetření, na která má člověk individuálně nárok, lze zjistit pomocí kalkulačky na webu Zdraví národa.

Zdroj: DFMG pro Synlab Czech s.r.o.

Reference:
1. https://www.nzip.cz/clanek/445-cukrovka-2-typu-co-to-je-a-jak-se-leci

Zpět

PRAKTICI NA KONCI ŘÍJNA UZAVŘOU ORDINACE

Ordinací všeobecných praktických lékařů je u nás asi 5 000. Tisíce praktických lékařů pro dospělé, ale i pro děti a dorost, své ordinace 29. a 30. října zavřou. Protestují tak proti nové úhradové vyhlášce na rok 2025, která zvýhodňuje nemocniční péči před péčí primární. „Dle dat ÚZIS ČR zaniklo za posledních 5 let bez náhrady více než 400 ordinací praktiků. Za této kritické situace ministerstvo navrhuje pro segment praktických lékařů na rok 2025 výrazně nižší meziroční nárůst úhrad, než je průměrný růst výdajů na zdravotní péči, což současný stav primární péče určitě nezlepší, naopak to přispěje k její další destrukci,“ říká k důvodům protestů předseda Sdružení praktických lékařů, MUDr. Petr Šonka.

BOLEST ONLINE 20. 11. – 19. 12. 2024

Zveme vás na poslední letošní odbornou akci z dílny Healthcomm Professional, a to 30ti denní tematický online kongres: Bolest lidského těla v souvislostech. Akce je určena pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály z Česka i ze Slovenska. Zazní například přednášky prof. RNDr. Jana Krejska, CSc. - Bolest: komunikační uzel sdílený imunitou, zánětem a nervovou soustavou, dále PharmDr. MVDr. Vilmy Vranové, Ph.D. - Management léčby bolesti nebo sdělení Mgr. Ondřeje Šimandla na téma periferní neuropatie a neuropatické bolesti. Program a přihlášení na www.healthcomm.cz. Start je 20. 11. 2024.

ZPRÁVA O ČERNÉM KAŠLI

K poslednímu zářijovému dni bylo letos nahlášeno celkem 32 090 případů pertuse. Naštěstí počty nakažených klesají. Nejvíce případů bylo u nás mezi 14. a 18. týdnem roku, tedy v dubnu a v květnu 2024. V posledních 4 týdnech bylo evidováno průměrně 673 nových případů za týden. Nejvíce případů pertuse v roce 2024 zatím hlásí kraje: Moravskoslezský (3 766x), Středočeský (3 665x), Ústecký (3 353x) a hl. m. Praha (3 011x). Státní zdravotní ústav (SZÚ) připomíná, že po období pandemie COVIDu-19, kdy se vzhledem k opatřením snížil výskyt respiračních infekcí včetně pertuse, byl v ČR od září 2023 postupně registrován nárůst potvrzených onemocnění černého kašle ve všech věkových skupinách. Podle aktuálně dostupných dat a studií SZÚ předpokládá, že se budou vyskytovat epidemie černého kašle v intervalech 3 až 6 let.

DOPORUČUJEME