Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



O NOVINKÁCH V HEALTHCOMMU S ŘEDITELEM ZDEŇKEM BŘENĚM



Dali jsme si schůzku přes Google Meet. Jak jinak, když moderní technologie tak usnadňují redakční práci. Navíc, společnost Health communication je stále více zařazuje do svých edukačních aktivit.

Právě v on-line světě se odehrávala i většina loňských i letošních kongresů pod hlavičkou Healtcomm Professional. 

Dobrý den, Zdeňku, nemohli jsme si nevšimnout rostoucího zapojení lékárníků do edukačních projektů ve 3D 360° prostředí. Jak byste hodnotil jejich adaptaci na tuto novou technologii?

Z. B.: Dobrý den. Lékárníci v ČR prokázali neuvěřitelnou adaptabilitu a otevřenost novým technologiím. Zejména 3D 360° prostředí jim umožňuje snadno a efektivně získávat nové znalosti. Edukační projekty v tomto formátu jim poskytují interaktivní a vizuálně přitažlivé prostředí, které je zapojuje víc, než by to dokázaly tradiční způsoby vzdělávání. A nám to umožnuje je provést online i cestovatelsky. 3D 360° kongresy „umisťujeme" s naším 3D týmem vždy do jiného města a země. Už jsme navštívili Prahu, Barcelonu, Benátky, Budapešť, Varšavu nebo Berlín. Nyní jsme až do 10.10. 2024 v norském Oslu. A pro rok 2025 připravujeme kongresovou návštěvu Švýcarska a Slovenska. Vždy je základem kvalitní odborný program s přednáškami předních zástupců oboru. Pak si také ukážeme, jak v dané zemi funguje lékárenský trh, řekneme něco o historii místních lékáren, připomeneme milníky farmacie a medicíny zvolené destinace.

Co přispělo k tak úspěšné implementaci 3D 360° projektů mezi lékárníky?

Z. B.: Především jejich ochota učit se novým věcem a hledat způsoby, jak se zlepšovat. Lékárníci jsou ve své profesi zvyklí na neustálý progres a musí sledovat novinky. Navíc 3D 360° prostředí nabízí možnost flexibilního učení, které mohou v práci využít. Vše mohou sledovat z pohodlí domova. Tento aspekt je pro mnohé z nich klíčový, a také úspora jejich času. 

Zmínil jste, že lékárníci studují z domova...

Z. B.: Díky tomu, že naše platforma je dostupná kdykoli a odkudkoli po dobu jednoho měsíce, mají lékárníci možnost věnovat se edukaci ve chvílích, kdy jim to vyhovuje. Mnozí si například nastavují čas na učení po večerech nebo během volných chvil o víkendu. Flexibilita je tedy jedním z hlavních důvodů, proč je 3D 360° tak populární. Doplňuje tak dnes již tradiční platformu e-learningu - www.educomm.cz, která je lékárníkům k dispozici se svým odborným obsahem po celý rok.

Jak hodnotí studující lékárníci 3D 360° prostředí? Máte zpětnou vazbu?

Z. B.: Ano máme, a to velmi pozitivní. Pravidelně dostáváme moc hezké e-maily, kde lékárníci oceňují především jednoduchost používání a vizuální atraktivitu prostředí. Někteří nám dokonce napsali, že je baví interaktivní expozice a tematické propojení s cestami po jiných zemích. Vidíme tedy, že naše snaha přinést inovativní způsob vzdělávání se vyplatila.

Jaké jsou podle vás hlavní výhody 3D 360° edukačního prostředí oproti tradičním způsobům vzdělávání?

Z. B.: Kromě flexibility a vizuální přitažlivosti bych zmínil ještě jednu důležitou výhodu - interaktivitu. Lékárníci se mohou doslova „procházet" prostředím, klikat na různé objekty, prozkoumávat informace do hloubky a zapojovat se do příjímání informací, které si sami otevírají v různých komunikačních formách. Tato forma vzdělávání je mnohem více stimulující než pasivní sledování přednášek.

Jaký vliv má takové inovativní vzdělávací prostředí na každodenní práci v lékárně?

Z. B.: Lékárníci, kteří využívají naši platformu, jsou nejen lépe informováni o novinkách a zkušenostech dalších odborníků, ale také lépe připraveni komunikovat s pacienty a poskytovat jim konzultace na vysoké úrovni. Mají větší jistotu v otázkách nových léčiv, což zlepšuje jejich profesní sebevědomí a celkově přináší vyšší kvalitu služeb v lékárnách. Ale samozřejmě nové a kvalitní informace mohou nalézt u všech dalších vzdělávacích společností, a především v projektech České lékárnické komory.

Jsou podle Vás lékárníci připraveni na další technologické inovace v oblasti vzdělávání?

Z. B.: Rozhodně ano. Lékárníci v ČR už několikrát prokázali, že se nebojí technologických výzev a jsou připraveni na neustálý vývoj. Je to skupina profesionálů, která chápe, že moderní technologie jsou klíčem k udržení kvality péče a ke zlepšení vlastních dovedností.

Plánujete novinky nebo rozšíření 3D 360° edukační platformy?

Z. B.: Plánujeme významná vylepšení platformy Educomm.cz a rozšíření 3D 360° kongresu. Chceme se zaměřit na ještě propracovanější vizualizační prvky, které budou lépe simulovat reálné situace. Zároveň připravujeme konzultační virtuální místnosti, kde budou mít účastníci možnost sdílet své zkušenosti a konzultovat témata v reálném čase s kolegy i odborníky. Tento interaktivní prvek posune vzdělávání na další úroveň a vytvoří prostor pro aktivnější diskusi.

Na závěr se Vás zeptám: Kam se bude ubírat vzdělávání lékárníků prostřednictvím Vašich projektů?

Z. B.: Naší vizí je i nadále poskytovat kvalitní, inovativní a přístupné vzdělávací nástroje, které pomohou lékárníkům růst. Vzdělávání musí jít ruku v ruce s technologiemi, proto budeme pokračovat v rozvoji platformy Educomm.cz a na vylepšení 3D 360° kongresu. Chceme, aby měli lékárníci neustálý přístup k novým informacím, a to způsobem, který je efektivní, interaktivní a atraktivní. Naším cílem je vytvořit prostředí, kde se nejen „školí" a získávají potřebné body v rámci systému celoživotního vzdělávání, ale kde mohou také sdílet své zkušenosti a navzájem se jimi dokáží inspirovat.

Děkuji za rozhovor

Chramst

NA CO SE MOHOU LÉKÁRNÍCI TĚŠIT V NEJBLIŽŠÍ DOBĚ?

Zpět

PHARMACY EVENT 10. 10. V PRAZE

Healthcomm Professional zve na prezenční kongres, který se uskuteční 10. října v pražském hotelu DUO. Potkejte se osobně s přednášejícími, kolegy i týmem organizátora na dopoledním nebo odpoledním odborném kongresu v hlavním městě. Dopolední a odpolední části akce jsou akreditovány samostatně: ČLnK ohodnotila Pharmacy event 7 body za dopolední blok a 4 body za odpolední blok. Absolvovat můžete také obě části programu. Těšit se můžete například na PharmDr. Josefa Suchopára (Když na lékové formě záleží), na RNDr. Pavla Suchánka (Možné přístupy k podpoře imunity) a další skvělé lektory. Přihlášení je na stránkách www.healthcomm.cz.

DNY OTEVŘENÝCH CENTER PRO MIGRENIKY

Dny otevřených center pro léčbu migrény se letos odehrají v dalších regionech. Již třetí ročník této úspěšné akce letos odstartoval v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, následovat budou centra v Uherskohradišťské nemocnici, nemocnici Havlíčkův Brod a plzeňské nemocnici Privamed. Zdarma budou probíhat individuální konzultace s odborníky, a to bez žádanky a bez předchozí rezervace přímo na místě. Nemocnice Havlíčkův Brod otevře své dveře migrenikům 10. října 2024 v 16.00. Aktuality lze sledovat na www.omigrene.cz

SVĚTOVÝ DEN ARTRITIDY, OSTEOPORÓZY, MYOZITIDY A PSORIÁZY

Na 12. říjen připadá Světový den artritidy. Během osvětových akcí mají pacienti i veřejnost možnost zdarma promluvit si o svých potížích s revmatology, osteology, dermatology nebo fyzioterapeuty aj. Mottem letošního ročníku je „Včasná péče - silnější obrana.“ Osvětový den startuje v pražské Spojce Karlín 6. října v 10 hodin. Jeho součástí bude i křest prvního komiksu pro teenagery s revmatem. Právě možnost osobních konzultací přilákala loni na obdobnou akci stovky pacientů. Odborníci na ní poskytli přibližně 120 konzultací. Organizátorem je pacientská organizace Revma Liga ČR.

ZPRÁVA O ČERNÉM KAŠLI

K poslednímu zářijovému dni bylo letos nahlášeno celkem 32 090 případů pertuse. Naštěstí počty nakažených klesají. Nejvíce případů bylo u nás mezi 14. a 18. týdnem roku, tedy v dubnu a v květnu 2024. V posledních 4 týdnech bylo evidováno průměrně 673 nových případů za týden. Nejvíce případů pertuse v roce 2024 zatím hlásí kraje: Moravskoslezský (3 766x), Středočeský (3 665x), Ústecký (3 353x) a hl. m. Praha (3 011x). Státní zdravotní ústav (SZÚ) připomíná, že po období pandemie COVIDu-19, kdy se vzhledem k opatřením snížil výskyt respiračních infekcí včetně pertuse, byl v ČR od září 2023 postupně registrován nárůst potvrzených onemocnění černého kašle ve všech věkových skupinách. Podle aktuálně dostupných dat a studií SZÚ předpokládá, že se budou vyskytovat epidemie černého kašle v intervalech 3 až 6 let.

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který odstartoval 11. září a potrvá do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres je spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah je akreditován u ČLnK (až 14 bodů), ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete na webu Healthcomm.cz

DOPORUČUJEME