Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



NESPAVOST SE MOŽNÁ BUDE LÉČIT JINAK



Dobrou noc! Toto přání bývá v posledních letech pro řadu z nás opravdu jen přáním. Mladá generace chce stíhat práci i všechny možné další aktivity, starší mívají různé zdravotní potíže - zkrátka, mnozí z nás málo a špatně spí.

Víme, že bychom měli spát optimálně 7 až 9 hodin. Už před lety se zjistilo, že až 30 procent osob spí méně než 6 hodin, a to je údaj starý už 10 let. Narušený spánkový cyklus mívají při současném životním stylu dospívající i děti, a samozřejmě pracující na směny.

Co nás ruší

Během spánku se střídají tři různé fáze a každá má různě prospěšné účinky na mozek. Na kvalitu a kvantitu spánku působí nejen zdravotní stav jedince a civilizační vlivy jako hluk, noční světlo, studijní a pracovní nároky, stresy, ale i nedostatek pohybu, alkohol, kofein a nikotin, a také elektronické přístroje.

Spánek a zdraví se netýká jen u dospělých

Mezi hlavní důsledky nedostatku kvalitního spánku patří všechna nejznámější kardiovaskulární a metabolická onemocnění - infarkty, hypertenze, ischemická srdeční choroba, diabetes, metabolický syndrom, obezita, deprese, špatná imunita, snížená výkonnost a poruchy pozornosti se všemi negativy, která z toho mohou vyplynout. Je to dlouhý a smutný výčet potíží.

Až 70 procent dospívajících nespí adekvátní dobu; podle výzkumů je hlavním důvodem přehnané využívání sociálních sítí - mobilů, počítačů, ale v tomto smyslu i malá kontrola rodičů. S nedostatkem spánku souvisí, podobně jako u dospělých, výskyt obezity, a dokonce některých kardiovaskulárních a metabolických nemocí. Chronická spánková deprivace zhoršuje školní výsledky a může navozovat depresivní stavy.

Spánek a neurodegenerativní onemocnění

Prof. MUDr. Karel Šonka z Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN k tomu říká: „Zjistilo se, že osoby, které mají poruchu chování v REM spánku ve vyšším věku, např. mluvení, křik, pohyby, jsou ve vyšším riziku vzniku Parkinsonovy choroby. Tyto projevy se netýkají dětské populace."

Kromě Parkinsonovy nemoci se z těchto pacientů může rozvinout i multisystémová atrofie nebo nemoc s Lewyho tělísky. Spánková porucha tohoto typu tedy může předpovědět rozvoj neurodegenerativní nemoci ještě v době, kdy je pacient bez příznaků. 

Analýza hlasu a Parkinson

Poruchou chování v REM spánku se zabývají nejen lékaři Neurologické kliniky, ale i výzkumná skupina z Fakulty elektroniky ČVUT v Praze:

„Už loni jsme představili metodu zjišťování časných stadií Parkinsonovy choroby z analýzy hlasu při řeči, a také z mimiky obličeje," vysvětluje doc. Jan Rusz

O metodě se speciální softwarem, který vyhodnocuje z audionahrávek parametry intonace, kvality hlasu, artikulace a řečového tempa u pacientů s Parkinsonem, jsme psali na Magazínu ZDE

Hypomimie („maskovitý obličej") je považována za jeden z nejčasnějších motorických projevů Parkinsonovy choroby, vyvíjející se až 10 let před klinickou diagnózou. O videoanalýze mimiky jsme psali na Magazínu ZDE

 

„Letos jsme metodu rozšířili o automatickou lingvistickou analýzu krátké spontánní řeči, a to i s pomocí metod umělé inteligence - analýzou struktury vět, slov a frází. Už v preklinickém stadiu nemoci se projevuje zhoršená kvalita řeči, potíže s hledáním slov a také změna mimiky obličeje."

Poznatky byly získány z například z pětiletého výzkumu 180 pacientů s poruchou REM spánku. Čtvrtina z nich onemocněla Parkinsonovou chorobou.

„Zatím bohužel neexistuje neuroprotektivní medikace," říká doc. Rush, „ale naše výzkumy mohou urychlit vývoj nových léků."

Spánek a mikrobiom

Složení střevní mikrobiální flory má vliv na mozkové funkce, tedy i na regulaci spánku a bdění; střevní mikrobiom spánek reguluje a zároveň je i spánkem ovlivňován. Výzkumy se zaměří na mikrobiální metabolity, které střevo produkuje, a jejich efekt na regulaci spánku. To by mohlo pomoci opři léčení poruch spánku. Novinkou už je objev vztahu mezi hyposomnií (nadměrnou denní spavostí) a změnami mikrobiomu. Tímto výzkumem se zabývá Mgr. Janet Ježková z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ve spolupráci s Neurologickou klinikou 1. LF UK a VFN: „Zjistili jsme, že pacienti s centrální hyposomnií mají odlišné složení střevních bakterií. Tento rozdíl je způsobený i odlišnými hodnotami BMI, pohlavím, věkem i rozdílným jídelníčkem."

Mozek - střevo - mikrobiom je zatím málo studované spojení: „Známe bakterie, které se tam vyskytují, ale zatím nevíme, co produkují. Ale už víme, že pacienti trpící hypersomnií mají rozdílné složení mikrobiomu."

Studie byla nedávno publikována v prestižním mezinárodním časopisu Sleep Medicine.


Chytré hodinky pod stromeček?

Možná už balíte dárky a jsou mezi nimi chytré hodinky. Prof. Karel Šonka je nedoporučuje úzkostným pacientům, protože neustálé sledování informací o spánku problémy jen zhoršuje. Lepší variantou stále zůstává návštěva pracoviště, které se problémy se spánkem zabývá.

Mgr. Jana Ulíková 

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY