Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



NEPODCEŇUJME ANÉMII



Anémie provází většinu hematologických, onkologických, gastroenterologických, gynekologických, endokrinologických a dalších chorob. Může být jejich prvním příznakem.

Pokud se staráme o prevenci a absolvujeme aspoň jednou za rok laboratorní vyšetření krve, spolu se svým lékařem známe i hodnoty krevního obrazu a hemoglobinu. Statistiky udávají, že anémií trpí u nás 15 až 20 procent žen. Muži jsou na tom líp, nemocných je pět až sedm procent z nich.

Prvním příznakem je bledost pokožky, nervozita, chladné končetiny, a také námahová dušnost a malá fyzická výkonnost.

Ztráty krve znamenají ztrátu železa

„K anémii jsou náchylné především těhotné a kojící ženy, anebo ty, které ztrácejí větší množství krve menstruací. Problém se ztrátou krve mohou mít i nemocní s hemoroidy, se žaludečními vředy a některými trávicími a ledvinovými potížemi," vysvětluje MUDr. Pavel Smažík.

Větší krvácení, a tedy i ztráty železa mohou způsobit zhoubné i nezhoubné nádory dělohy, nádory tlustého střeva a konečníku i choroby močového měchýře, záněty a ledvinové kameny. Chronické krevní ztráty způsobí vyčerpání zásob železa a vznik anémie. Ta je spojena i s vyššími komplikacemi po případných operacích a s potřebou podávání transfuzí, které jsou přece jen určitým, i když výjimečným rizikovým faktorem pro možnost imunologických komplikací nebo přenosu infekce.

......................................

Normální obsah hemoglobinu v krvi je u mužů 135 až 175 g/l, u žen 120 až 168 g/l.
Pokud se při krevním rozboru zjistí hladina hemoglobinu nižší než 110 g/l, hovoříme o anémii.
Ale už při hodnotě 120 g/l u mužů se zahajuje léčba.
Za těžkou anémii se považuje stav, kdy hodnota hemoglobinu klesne pod 79 g/l. Tento stav již vyžaduje transfúzi.
Hemoglobin na sebe váže v plicích kyslík a přenáší jej do buněk celého těla. Bez dostatečného přívodu kyslíku nemohou svaly a orgány dobře pracovat.
Zdroj: www.cpzp.cz

......................................

Anémie z nedostatku železa

Tento stav znamená nízké hodnoty hemoglobinu (pod fyziologickou mez) a snížení celkového objemu erytrocytární masy - hematokrytu. Hlavní příčinou u nás je anémie z nedostatku železa, výjimečně z nedostatku vitaminu B12 nebo kyseliny listové. Celosvětově je anémie příčinou až milionu úmrtí ročně.

Železo v potravinách

Nejobvyklejším zdrojem tohoto prvku je červené maso a vnitřnosti. Víme ovšem, že právě tyto potraviny velká část naší populace konzumuje z různých důvodů jen sporadicky. Železo obsahují i luštěniny, obilniny, tofu, ořechy, některé houby, ořechy, mák i třeba čokoláda, ze zeleniny je tento prvek v brokolici a v semínkách dýně. Ve srovnání s masem je tam ale jeho množství malé nebo obtížněji vstřebatelné. Obecně se tvrdí, že využitelnost železa ze stravy je bohužel pouze asi desetiprocentní.

Jak nahradit chybějící

MUDr. Miloš Bohoněk, primář Oddělení hematologie a krevní transfuze ÚVN Praha, při mírnějších formách nedostatku nebo jako prevenci doporučuje některé potravinové doplňky s obsahem železa. Mohou být ve formě tablet, sirupů nebo medicinálního železitého vína.

125 let stará tradice

Možná se někteří z nás vzpomenou, že naše babičky mívaly, a to především v poválečných letech, železité víno doma v kredenci. Podobný výrobek si můžeme koupit v lékárně i dnes. Vína nebo nealkoholické sirupy obsahují extrakt chinovníku lékařského a jeden typ sirupu je díky absenci chininu vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy.

Novinkou jsou bylinné kapsle

MUDr. Smažík si v lékárnách ověřil, že lékárníci při nedostatku železa doporučují především úpravu stravy, tablety, ale i víno a sirupy. Někteří uživatelé tablet s obsahem železa si stěžují na nežádoucí vedlejší účinky, a právě (nejen) jim by mohly pomoci nové bylinné kapsle, které obsahují železo v dobře vstřebatelné formě s vysokou využitelností; vstřebávání iontů tohoto prvku podporují i přidané vitaminy C, E a B. Kapsle jsou vhodné i pro vegetariány, vegany, diabetiky a děti od 3. roku věku. Pomáhají i normální funkci trávení a ke zlepšení stavu pokožky, nehtů a vlasů.

Mgr. Jana Ulíková

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie