Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



NEMOCNÉ SRDCE – NEJVĚTŠÍ ZABIJÁK



Česká populace je stále nejvíce ohrožena nemocemi srdce a cév. Ty mají na svědomí asi 40 % všech úmrtí. Problémy s tímto klíčovým orgánem ročně stojí život téměř 50 000 lidí a podle kardiologů často zcela zbytečně. Až 80 % srdečních příhod lze totiž předem zabránit - především prevencí a včasnou léčbou.

 Lékaři při příležitosti Světovém dni srdce (29. září) apelují na společnost: „Bez toho, aby lidé převzali za svoji „pumpu" zodpovědnost, se tento trend nemá šanci v budoucnu změnit."

 V ČR se s nějakou formou nemocí srdce a cév potýká téměř 3,5 milionu lidí.

„Situace je u nás bohužel alarmující. Ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi je ČR na 10. nejhorším místě v úmrtnosti na nemoci srdce a cév - ty u nás ročně nepřežije přibližně 3× více lidí než například ve Francii. To nás bohužel stále řadí mezi postkomunistické, východní země," říká předseda České kardiologické společnosti prof. MUDr. Petr Ošťádal, Ph.D., FESC.

„Přicházejí nové a nové léky, zlepšují se přístroje a léčebné metody, česká kardiologie je na špici. To vše je nám ale k ničemu, pokud se lidé nezačnou hýbat, pít méně alkoholu a nepřestanou kouřit. Pokud se budou spoléhat na to, že je lékařská věda nakonec zachrání, mohou být bohužel nepříjemně překvapeni," doplňuje prof. MUDr. Aleš Linhart, DrSc., FESC, přednosta II. interní kliniky kardiologie a angiologie VFN v Praze.

Podle kardiologů by situaci zlepšilo už to, kdyby lidé chodili poctivě na preventivní prohlídky k praktickému lékaři.

„Zde se odhalí počínající vyšší krevní tlak, zvýšená hladina cukru v krvi, cholesterol - zkrátka to, co vážným nemocem srdce předchází. A vše lze poměrně snadno upravit ať už pomocí léků nebo změnou životního stylu. Kdo se o sebe stará, předejde vážnějším nemocem, které by se u něj objevily třeba za 10 let," uvádí prof. Ošťádal a připomíná, že k prevenci kardiovaskulárních nemocí vede i očkování proti chřipce. Přestože je chřipka často bagatelizována, její následky mohou být velmi závažné. A riziko se zvyšuje právě u pacientů trpících chronickými onemocněními, jako jsou například kardiovaskulární nemoci nebo cukrovka. Tyto skupiny pacientů, stejně jako například senioři nad 65 let, jsou pak i více ohroženy zdravotními komplikacemi, jako je zápal plic nebo srdeční selhání, a existuje u nich i vyšší pravděpodobnost hospitalizace.

„Chřipka sama může i u zdravých lidí způsobit zánět srdeční svaloviny, tzv. myokarditidu, což může být i život ohrožující stav," upozorňuje kardiolog MUDr. Zorjan Jojko, předseda Sdružení ambulantních specialistů, a dále doplňuje: „U pacientů, kteří se již dříve léčili se srdcem, se může jejich stav zhoršit, a to i do stupně významného srdečního selhání. Pro pacienty nejen s kardiovaskulárním onemocněním tak tato infekce představuje velmi vážnou hrozbu, někdy až s fatálními následky. I proto by u nich mělo být každoroční očkování proti chřipce na podzim naprostou samozřejmostí." Jeho slova potvrzují také odborné studie, podle kterých očkování proti chřipce u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním snižuje riziko závažné kardiovaskulární příhody v následujícím roce po očkování až o přibližně 50 %.1

Čísla stoupají

To, že se situace v ČR nelepší, ukazují i čerstvá data o počtu osob s vysokým tlakem. Nahoru jdou už od roku 2011. Loni žilo v Česku 2 211 635 hypertoniků. O 10 let dříve (2013) to bylo 1 786 325. 

Epidemii nemocí srdce řešili lékaři v září na Evropském kardiologickém kongresu. Zde také poprvé s kolegy z ostatních zemí sdíleli nové doporučené postupy, například při léčbě vysokého tlaku či nových kombinací léků.

Až polovina našich pacientů neužívá léky správně nebo je nebere vůbec. Ve snaze dosáhnout co nejlepší spolupráce už přicházejí na trh trojkombinace někdy i čtyřkombinace léků v jediné tabletě. Aby zkrátka pacient nemusel užívat čtyři pilulky denně ale mohl si vzít jednu. Když pacienti neužijí léky, jak mají, vracejí se do nemocnice v mnohem horším stavu, než původně přišli, a některým se bohužel stane jejich liknavost osudnou," popisuje prof. Linhart.

Podle obou kardiologů se na evropském setkání také mluvilo o přínosu některých stávajících léčiv, například gliflozinů.

Zazněly i možnosti, jak dostat pod kontrolu vlnu obezity, která trápí snad všechny evropské země.

Budeme usilovat o to, aby lidé po infarktu s vysokou nadváhou dostali léky, které jim pomohou zhubnout," říká prof. Linhart.

Kardiologové finišují společně s lékaři dalších specializací Národní kardiovaskulární plán2, který by měl být jízdním řádem, jak v této oblasti postupovat. Jeho hlavním cílem je snížit celkový počet úmrtí na nemoci srdce.

Zdroje:
Tisková zpráva České kardiologické společnosti: Nemocné srdce je největším zabijákem Čechů; MaVe PR
Tisková konference: Očkování proti chřipce by mělo být samozřejmostí nejen pro kardiaky, Insighters

Reference:
1. Velkjovic, V. a kol.: Influenza vaccine as prevention for cardiovascular diseases: Possible molecular mechanism. Volume 32, Issue 48, 12 November 2014, Pages 6569-6575.
2. Linhart A. Národní kardiovaskulární plán 2023-2033. Prezentace z XXXI. výročního sjezdu České kardiologické společnosti, Brno, 13.-16. 5. 2023.

Zpět

PHARMACY EVENT 10. 10. V PRAZE

Healthcomm Professional zve na prezenční kongres, který se uskuteční 10. října v pražském hotelu DUO. Potkejte se osobně s přednášejícími, kolegy i týmem organizátora na dopoledním nebo odpoledním odborném kongresu v hlavním městě. Dopolední a odpolední části akce jsou akreditovány samostatně: ČLnK ohodnotila Pharmacy event 7 body za dopolední blok a 4 body za odpolední blok. Absolvovat můžete také obě části programu. Těšit se můžete například na PharmDr. Josefa Suchopára (Když na lékové formě záleží), na RNDr. Pavla Suchánka (Možné přístupy k podpoře imunity) a další skvělé lektory. Přihlášení je na stránkách www.healthcomm.cz.

DNY OTEVŘENÝCH CENTER PRO MIGRENIKY

Dny otevřených center pro léčbu migrény se letos odehrají v dalších regionech. Již třetí ročník této úspěšné akce letos odstartoval v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, následovat budou centra v Uherskohradišťské nemocnici, nemocnici Havlíčkův Brod a plzeňské nemocnici Privamed. Zdarma budou probíhat individuální konzultace s odborníky, a to bez žádanky a bez předchozí rezervace přímo na místě. Nemocnice Havlíčkův Brod otevře své dveře migrenikům 10. října 2024 v 16.00. Aktuality lze sledovat na www.omigrene.cz

SVĚTOVÝ DEN ARTRITIDY, OSTEOPORÓZY, MYOZITIDY A PSORIÁZY

Na 12. říjen připadá Světový den artritidy. Během osvětových akcí mají pacienti i veřejnost možnost zdarma promluvit si o svých potížích s revmatology, osteology, dermatology nebo fyzioterapeuty aj. Mottem letošního ročníku je „Včasná péče - silnější obrana.“ Osvětový den startuje v pražské Spojce Karlín 6. října v 10 hodin. Jeho součástí bude i křest prvního komiksu pro teenagery s revmatem. Právě možnost osobních konzultací přilákala loni na obdobnou akci stovky pacientů. Odborníci na ní poskytli přibližně 120 konzultací. Organizátorem je pacientská organizace Revma Liga ČR.

ZPRÁVA O ČERNÉM KAŠLI

K poslednímu zářijovému dni bylo letos nahlášeno celkem 32 090 případů pertuse. Naštěstí počty nakažených klesají. Nejvíce případů bylo u nás mezi 14. a 18. týdnem roku, tedy v dubnu a v květnu 2024. V posledních 4 týdnech bylo evidováno průměrně 673 nových případů za týden. Nejvíce případů pertuse v roce 2024 zatím hlásí kraje: Moravskoslezský (3 766x), Středočeský (3 665x), Ústecký (3 353x) a hl. m. Praha (3 011x). Státní zdravotní ústav (SZÚ) připomíná, že po období pandemie COVIDu-19, kdy se vzhledem k opatřením snížil výskyt respiračních infekcí včetně pertuse, byl v ČR od září 2023 postupně registrován nárůst potvrzených onemocnění černého kašle ve všech věkových skupinách. Podle aktuálně dostupných dat a studií SZÚ předpokládá, že se budou vyskytovat epidemie černého kašle v intervalech 3 až 6 let.

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který odstartoval 11. září a potrvá do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres je spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah je akreditován u ČLnK (až 14 bodů), ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete na webu Healthcomm.cz

DOPORUČUJEME