Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



NEJDŮVĚRYHODNĚJŠÍ SPOLEČNOSTI SVĚTA 2023



Důvěra je základní faktor, který ovlivňuje mnohá rozhodnutí, která každodenně děláme. Od nakupování a investování až po místo, kde se rozhodneme pracovat. A právě důvěra byla hlavním kritériem výzkumu, na základě kterého sestavila výzkumná společnost Statista ve spolupráci s americkým magazínem Newsweek žebříček „Nejdůvěryhodnějších společností světa 2023".

Při hodnocení firem byly brány v úvahu tři hlavní veřejné pilíře důvěry: důvěra zákazníků, důvěra investorů a důvěra zaměstnanců.

Magazín Newsweek a globální společnost Statista získaly data pomocí rozsáhlého průzkumu, kterého se zúčastnilo více než 70 000 účastníků, a v rámci kterého bylo shromážděno 269 000 hodnocení společností. Do seznamu žebříčků bylo zařazeno 1 000 společností z 21 zemí a 23 odvětví. Myslíme si, že naše čtenáře bude nejvíce zajímat, jak si vedly společnosti zařazené do kategorie Zdravotnictví a přírodní vědy.

Spotřebitelé hodnotili společnosti na základě výroků jako:

"Věřím, že tato společnost se mnou jako svým zákazníkem jedná férově", "Věřím, že tato společnost je kompetentně vedena" a "Věřím, že tato společnost jedná se svými zaměstnanci férově".

V kategorii Zdravotnictví a přírodní vědy se v první dvacítce objevily i farmaceutické společnosti, které mají své zastoupení V České republice a s jejichž portfoliem se setkáváme na lékárenském trhu: Boiron, GSK nebo Takeda.

Prvenství získala australská společnost Cochlear, což je světový lídr v oblasti implantabilních sluchových zařízení. Pomáhá změnit způsob, jakým lidé chápou a léčí ztrátu sluchu a poskytla za téměř 50 let více jak 700 000 implantovatelných zařízení, která pomáhají lidem všech věkových kategorií vést plnohodnotný a aktivní život. Příběh společnosti začal s profesorem Clarkem, který v roce 1978 jako první na světě zavedl vícekanálový kochleární implantát a vytvořil zcela novou metodu, jak řešit ztrátu sluchu. Dnes Cochlear spolupracuje s předními firmami v oblasti technologií chytrých telefonů Apple a Android. V ČR s výrobky společnosti Cochlear úspěšně pracují lékaři například ve FN Motol, FN Hradec Králové nebo v brněnské FN U sv. Anny.

Mezi předními pozicemi najdeme v žebříčku i japonskou společnost Takeda, což je biofarmaceutická společnost s dlouhou tradicí, založená na výzkumu a vývoji. V roce 1781 Chobei I, zakladatel Takedy, začal prodávat tradiční japonské a čínské bylinné léky v lékařské čtvrti v japonské Ósace. Brzy si získal reputaci pro svou obchodní integritu a kvalitní produkty. Takeda více jak 240 let poskytuje společnosti inovativní léky a její zaměstnanci se řídí hodnotami „Takedaismu" - neměnného souboru klíčových hodnot, který řídí všechny aktivity společnosti. Produkty současné společnosti Takeda jsou na českém trhu dostupné už od roku 1969. Léky společnosti Takeda v České republice pomáhají zejména pacientům s gastroenterologickým a onkologickým onemocněním, dále v oblasti onemocnění srdce a cév, diabetu, osteoporózy, nespavosti, léčby bolesti a komplexní péče o tkáně.

Do průzkumu byla zahrnuta také francouzská společnost Boiron. V kategorii Zdravotnictví a přírodní vědy se stala 12. nejdůvěryhodnější společností světa. V rámci Evropy se umístila na čtvrté příčce.

„Toto skvělé umístění v žebříčku, a také vedoucí postavení francouzské společnosti v oblasti zdravotnictví, je důležitým uznáním od všech lidí na světě, kteří užívají léky a další zdravotnické produkty Boiron. Je to další zdroj motivace pro naši farmaceutickou laboratoř. Budeme pokračovat ve vývoji homeopatie a našich inovací, abychom co nejlépe splnili očekávání pacientů, a kdo ví, třeba se nám podaří získat i místa v dalších žebříčcích," komentuje umístění společnosti Boiron její obchodní ředitel Patrice Varraut.

Společnost Boiron je nezávislá farmaceutická společnost s rodinnou tradicí. Téměř sto let se specializuje na výrobu vysoce kvalitních homeopatických léčivých přípravků. Je zastoupena ve více než 50 zemích a jako největší světový výrobce homeopatických léků důsledně a s nadšením naplňuje své poslání v oblasti veřejného zdraví. V roce 1932 zahájili lékárníci Jean a Henri Boironovi výrobu homeopatických léků s cílem reagovat na poptávku lékařů, kteří se snažili najít kvalitní léky.

„Výroba vysokých ředění homeopatických léků je know-how, které naši lékárníci ovládají již od roku 1932 a stále se v něm zdokonalují. Důsledně a s vysokou odborností systematicky propojují homeopatickou tradici s inovací," říká Jean-Christophe Bayssat, zástupce generálního ředitele.

Zaměstnanci společnosti Boiron sdílí hodnoty zakladatelů i jejich pokračovatelů:

  • lidský přístup a respekt k lékařské vědě, který koresponduje s očekáváním pacientů
  • vědecká důslednost, která spolu s přesným zvládáním výrobních etap umožňuje zajistit nejlepší kvalitu přípravků
  • vzájemná důvěra mezi zástupci společnosti Boiron, lékaři i lékárníky a vzájemné sdílení zkušeností
  • závazek přispět díky neustálému rozvoji k pokroku medicíny

Na český farmaceutický trh vstoupila společnost Boiron v roce 1997. Z průzkumu, realizovaného v roce 2020 společností IQVIA na vzorku 151 lékárníků a 79 pediatrů z celé ČR, vyplynulo, že 68 % českých uživatelů homeopatie považuje tuto metodu za účinnou. 77 procent lékárníků pak podle stejného průzkumu ve své praxi homeopatické léky doporučuje.

-red-

HOMEOPATIE ZA TÁROU: OD ROSTLINY K LÉKU

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY