Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



NEEXISTUJE BEZPEČNÉ MNOŽSTVÍ ENERGY DRINKU PRO DĚTI



Každý desátý mladý Čech má sklon k rizikové konzumaci energy drinků, ukázala studie HBSC, která získává každé čtyři roky informace od tisícovek českých školáků prostřednictvím standardizovaného dotazníkového šetření. Studie se soustředí na celou řadu aspektů zdravého životního stylu mládeže. My se v článku seznámíme s výsledky šetření, týkajícího se konzumace energetických nápojů.

Koupí si je bez omezení všude. Na třicet tisíc českých školáků ve věku mezi 13 a 15 lety je ohroženo řadou zdravotních rizik spojených se zvýšenou konzumací tzv. energy drinků. Jedná se obecně o sycené nealkoholické nápoje, které jako hlavní ingredienci obsahují vodu, kofein a cukr nebo sladidla. To je stručná charakteristika energetického nápoje. Většina z nich ale obsahuje stimulační látky jako taurin, rostlinné extrakty, například z guarany a ženšenu a další stimulanty. Podle tiskové zprávy Státního zdravotního ústavu z listopadu 2023 jsou do takových nápojů dále přidány také vitaminy, většinou ze skupiny B. A takové nápoje jsou energetickou bombou nejen z hlediska obsahu cukru...

Problémem z hlediska zdraví dospívajících konzumentů jsou koncentrace kofeinu a dalších stimulantů. Při přílišné konzumaci jejich organismus zažívá jak nadměrný příjem energie, spojený s rizikem rozvoje mnoha nemocí, tak i vysoký obsah kofeinu, na který je právě dětský organismus citlivý. Stimulanty jako kofein mohou přinést narušení zdravého spánku, úzkosti, podrážděnost, celkové změny chování a v krajním případě i poruchy srdečního rytmu.

„Sledujeme, že mezi mladými získávají energetické nápoje na popularitě. Potvrdila nám to  i Mezinárodní výzkumná studie o zdraví a životním stylu dětí a školáků s tím, že více než každý desátý mladý do 18 let má sklon k rizikové konzumaci. Zároveň se na trhu objevují i nápoje se stále vyššími obsahy kofeinu a stimulantů. Cítíme tedy jako nutné varovat, že tyto nápoje nejsou rozhodně prospěšné a v případě překročení limitů pro konzumaci mohou zdraví dětí doslova poškozovat," varuje ředitelka SZÚ, MUDr. Barbora Macková, MHA.

„Výrazně nadměrná konzumace energetických nápojů může u mladých osob způsobovat akutní zdravotní  problémy, například nepravidelný srdeční rytmus, dechové obtíže,  úzkost nebo nevolnost. Množství kofeinu ve dvou běžných plechovkách energetického nápoje překračuje  maximum  doporučené Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) pro děti a  adolescenty. Problémem je i velmi  vysoký obsah cukrů. Energetické nápoje se počítají mezi slazené nápoje a s jejich konzumací jsou tak spojena všechna rizika nadměrného příjmu cukru, " potvrzuje nutriční epidemioložka SZÚ MUDr. Eliška Selinger.

Co vše je špatně v „trendy" nápojích?

  • Nadměrný příjem přidaného cukru v energetických nápojích přispívá ke vzniku zubního kazu. Ale také k rozvoji nadváhy a obezity a s nimi spojenými onemocněními, včetně srdečních chorob, cukrovky nebo některých druhů rakoviny. Podle doporučení WHO je tolerovatelný příjem volného cukru (tedy cukru, který není přirozeně obsažený v potravinách jako ovoce, mléko nebo zelenina) 25 gramů na den. Tato hranice by ale měla být viděna jako "horní tolerovatelná" - cukr přidávaný do potravin a nápojů během výroby není nutnou součástí výživy. Příjem cukrů přidávaných do nápojů a potravin by měl být co nejnižší. V rámci hodnocení je také třeba brát v potaz, že většina tohoto "povoleného cukru" je obsažena v potravinách, které nakupujeme. Přidaný cukr v nápojích je pak viděn jako ještě více problematický, protože v tekuté formě snadno zkonzumujeme velmi vysoké množství, jelikož nejsme limitováni pocitem sytosti.
  • Obvyklý obsah kofeinu v energetických nápojích se pohybuje mezi 80-150 mg ve čtvrtlitrové plechovce. Pro srovnání, hrnek kávy obsahuje zhruba 60-90 mg kofeinu, hrnek černého čaje asi 50 mg.

„Kofein mnozí z nás vyhledávají, protože zvyšuje pozornost a redukuje potřebu spánku. Spánek je ale pro vyvíjející se dětský nebo dospívající organismus důležitý. Narušení zdravého spánku může mít negativní dopady na fyzické i psychické zdraví dětí a dospívajících. K negativním projevům nadměrného příjmu kofeinu tak patří třeba úzkosti, podrážděnost, celkové změny chování, zažívací potíže, ale i bolesti na hrudi, pocitově výrazné bušení srdce, vysoký krevní tlak a v krajním případě i poruchy srdečního rytmu," popisuje dále Barbora Macková.

Zatímco pro zdravého dospělého člověka není konzumace třeba kávy sama o sobě problematická, u těhotných, dětí a dospívajících je situace jiná, protože organismus je na cizorodé látky mnohem citlivější a bezpečná množství jsou tak nižší.  Dle doporučení EFSA pro dospělé netěhotné osoby je obecně bezpečná jednorázová dávka kofeinu asi 200 mg, tedy zhruba 3 mg na kilogram váhy. Od 100 mg jednorázového příjmu ale může docházet k narušení spánku, zejména pokud je kofein konzumován před spaním. Bezpečný celodenní příjem kofeinu je pak stanoven na 400 mg (5,7 mg/kg váhy). V případě těhotenství je ale maximální celodenní bezpečná dávka stanovena na 200 mg. Pro děti je to pak 3mg/kg váhy. Například 13leté dítě vážící 45 kg by tak nemělo zkonzumovat více než 135 mg kofeinu za den. Adolescent vážící 60 kg by neměl vypít více než 180 mg.

  • Do některých nápojů mohou být přidávány i vitamíny a minerální látky. Pro zdravého člověka, který nemá žádné speciální dietní potřeby nebo onemocnění, která by vyžadovala speciální přístup, neexistují vědecké důkazy, že by užívání vysokého množství vitamínů nebo minerálů mělo jakékoliv prokázané pozitivní účinky. Zdrojem vitamínu i minerálů je a má být především pestrá strava. Zejména u některých látek, jako například u vitamínů A nebo D, pak v případě nadměrného příjmu hrozí i předávkování. Problémem může být i vysoký příjem mnohých vitamínů a minerálních látek v případě některých onemocnění, např. při poruše funkce ledvin.

„Mnohé nápoje jsou také marketingově prezentovány jako zdravé varianty, i přestože jejich složení tomu zcela neodpovídá. Zároveň barevné a vizuálně lákavé obaly přitahují dospívající a děti, zejména pokud tyto vídají v reklamách v televizi, ale i na internetu, například skrze své oblíbené influencery. Dopady marketingových aktivit na děti jsou tak výraznější než u dospělých, což potvrzují i odborné studie.  Mnozí mladí se dokonce domnívají, že tyto nápoje jsou bezpečné, protože by se jinak neprodávaly. Zdá se tedy, že dospívající a děti mohou rizika spojená s vyšší konzumací těchto nápojů výrazně podceňovat," doplňuje možný vliv reklamy doktorka Eliška Selinger.

„Každému spotřebiteli je na etiketě výrobku dostupná informace kolik kofeinu, cukru či sladidel a dalších stimulantů obsahuje. Děti a dospívající by rozhodně neměli překračovat maximální dávky 3mg/kg váhy u kofeinu a příjem přidaného cukru by měl být co nejnižší. K tomu připočtěme účinky jiných přidaných stimulantů, jejichž dlouhodobé dopady na dětský organismus jsou často neznámé. Apelujeme zejména na rodiče, aby s dětmi o rizicích konzumace energetických nápojů promluvili a pokud možno jim zdůraznili, že ideální je se těmto nápojům vyhnout," uzavírá ředitelka SZÚ.

Ze studie O zdraví a životním stylu dětí a školáků:

Za pomyslnou hranici, kdy mají mladí lidé s konzumací energetických nápojů problém, se standardně považuje vypití jednoho nápoje týdně. Každý desátý mladý Čech (10,9 %) vypije podle posledního výzkumu z roku 2022 minimálně dva nápoje do týdne. Každý den pak popíjí energetické nápoje 3,3 % školáků. Naopak téměř 60 % českých dětí energetické nápoje nepije vůbec. Pravidelné pití energetických nápojů je typičtější pro chlapce. Ti po nich sáhnou dvaapůlkrát častěji než dívky. Nejrizikověji se chovají děti v Ústeckém, Libereckém a Karlovarském kraji, kteří mají největší spotřebu energetických nápojů.

Studie poukazuje také na silný vztah mezi častým pitím energetických nápojů (a sladkých limonád) a výskytem depresí, častých bolestí hlavy nebo stavů nervozity či podrážděnosti. Konzumenti těchto nápojů také tráví podstatně více času u obrazovky počítače a mají horší vztah k učení a ke škole.

Poslanci uvažují o zákazu prodeje energetických nápojů dětem. Veřejnou debatu rozvířila narůstající popularita energetického nápoje Prime mezi dětmi, jehož základní varianta v půllitrové lahvi obsahuje 200 miligramů kofeinu! Prime se stal díky masivnímu marketingu na sociálních sítích v řadě zemí naprostým hitem u mladé generace. 

„Nic jako doporučené či bezpečné množství energetického nápoje pro děti neexistuje!" To vzkazují výrobcům, členům sněmovního výboru pro zdravotnictví, influencerům, rodičům i dětem odborníci ze SZÚ.

Zdroje: SZÚ, www.zdravagenerace.cz, www.institutmodernivyzivy.cz

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY