Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



NATRIUM SULFURICUM PODPORUJE ČINNOST JATER A DETOXIKAČNÍ PROCESY



PharmDr. Jana Strieglerová

Schűsslerova sůl č. 10 Natrium sulfuricum D6 (chemický název síran sodný Na2SO4, sodná sůl kyseliny sírové neboli Glauberova sůl)

Natrium sulfuricum působí při detoxikačních procesech v organismu tím, že podporuje činnost jater, žlučníku, slinivky, tlustého střeva a ledvin. Podporuje vylučování nadměrného množství tekutin a odpadních látek z buňky i mezibuněčného prostoru přirozenými vylučovacími cestami (přes ledviny a močové cesty). Reguluje metabolismu cukrů.

Jak se nejčastěji projevuje chronický nedostatek soli č. 10?

Deficit soli Natrium sulfuricum lze vidět i v obličejových znacích. Mezi typické známky patří zelenožlutý odstín pokožky obličeje hlavně v oblasti spánků, na čele, nose, pod spodním rtem a v oblasti zevních očních koutků. Zánětlivě zarudlá kůže s modrým nádechem na nose, tzv. pijácký nos. Oteklé váčky pod očima a ikterické skléry (nažloutlé oční bělmo).

Pacienti mohou popisovat nepříjemně hořký nebo kovový pocit v ústech a tvorbu zelenožlutého povlaku na jazyku.

DALŠÍ PŘÍZNAKY A SIGNÁLY NEDOSTATKU SOLI Č. 10: 

Psychické projevy nedostatku soli Natrium sulfuricum

Nedostatek této soli se projevuje i na psychické úrovni. Typické jsou projevy podrážděnosti, skleslosti a sklony k depresivním náladám a smutku.

Příznaky psychické i fyzické se obvykle zhoršují při změně počasí ze suchého na vlhké a mlhavé (např. za deště, vlhký vzduch a mlhy).

Užívání soli Natrium sulfuricum D6 

Schűsslerovu sůl č. 10 lze užívat dlouhodobě na podporu metabolismu, detoxikačních procesů a podporu činnosti jater. V těchto případech je vhodné užívat po dobu 4 - 8 týdnů, kdy dospělí užívají 3x denně 2 tablety, děti mladší 12 let 3x denně 1 tabletu. Tento dávkovací režim je možno v průběhu roku i několikrát opakovat. Tablety se nechají volně rozpustit v ústech nebo ve 2 dcl neperlivé vody a popíjejí se.

V akutních situacích (např. zvracení, nevolnost po jídle, trávicí potíže po nevhodném jídle nebo po alkoholu) se užívá po dobu několika dnů  3 - 6x denně 2 tablety dospělí, děti mladší 12 let 1 tabletu.

Kombinace s jinými solemi

Při dlouhodobém užívání Natria sulfurica je vhodné zvolit i kombinaci s jinými solemi, které navzájem podpoří své účinky a podílí se na podpoře metabolismu a efektivním vylučování odpadních látek z těla.

Je to např. sůl č. 9 Natrium phosphoricum D6, která reguluje acidobazickou rovnováhu a pomáhá při příznacích překyselení organismu.

Sůl č. 6 Kalium sulfuricum D6, která má vliv na hojení zánětlivých slizničních procesů a řešení chronických zánětlivých stavů.

Sůl č. 12 Calcium sulfuricum D6 podporuje buněčný růst a podílí se na léčení slizničních zánětů.

 

Další opatření

Léčbu obtíží spojenou s trávicími potížemi, zadržováním tekutin v těle a detoxikaci organismu je vhodné zkombinovat se změnou stravovacích návyků (odlehčit stravu, zvýšit množství vlákniny a pitný režim s obsahem čisté vody) i dalších režimových opatření jako např. pravidelný a dostatečně dlouhý spánek, pohyb a pobyt venku na čerstvém vzduchu a snížení stresových faktorů ve svém soukromém i pracovním životě.

Pohled na Natrium sulfuricum v širších souvislostech

Pokud je zdraví vnímáno jako rovnováha mezi bio-psycho-socio-spirituálně-energetickými aspekty života, lze i v deficitu jednotlivých minerálních solí vidět hlubší souvislosti. Zadržování tekutin, toxických látek v těle a poruchy metabolické přeměny látek mohou být na duševní úrovni vnímány jako zadržování starých problémů, zlosti a negativních emocí, neschopnost postavit se čelem k jejich řešení a hledání dalších možností.

Užívání soli č. 10 může zlepšením fyzických projevů dát prostor i pro vznik nových myšlenek, inspirací a pomoci při vykročení ze starých myšlenkových stereotypů.


Firemní prezentace

Název léčivého přípravku: Natrium sulfuricum DHU D5-D30, tablety. Složení: 1 tableta obsahuje Natrium sulfuricum, monohydrát laktózy, bramborový škrob, magnesium-stearát. Dávkování: 3x2 tablety. Perorální podání. Upozornění: Uchovávejte mimo dohled a dosah dětí. Homeopatický léčivý přípravek bez schválených léčebných indikací. Biochemické tablety podle Dr. Schüsslera No. 7/No. 5. Nepoužívejte po uplynutí doby použitelnosti. Používejte podle rady odborníka na homeopatii. Pokud si nejste jistý(á), poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem. Držitel rozhodnutí o registraci: Deutsche Homöopathie-Union DHU -Arzneimittel GmbH & Co. KG, Ottostraße 24, 76227 Karlsruhe, Německo.Výrobce: Schwabe Austria GmbH, Richard Strauss-Straße 13, 1230 Vídeň, Rakousko. Datum revize textu: 29.8.2019.

K tematice by vás mohlo zajímat:

ZNÁTE SŮL "PRVNÍ POMOCI"?

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie