Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



NÁRAMEK POMŮŽE LIDEM S BIPOLÁRNÍ AFEKTIVNÍ PORUCHOU LÉPE POCHOPIT A ZVLÁDAT JEJICH NEMOC



Bipolární afektivní porucha postihuje kolem jednoho procenta populace, tedy asi 30 milionů lidí v Evropě. V České republice se týká více než sta tisíc lidí, což je více než pacientů s cukrovkou I. typu. Ve spolupráci Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ), společnosti MINDPAX a ČVUT probíhal od roku 2017 dlouholetý klinický výzkum AKTIBIPO400, jehož cílem bylo vyvinout digitální systém, který by pomáhal pacientům i lékařům v efektivním a personalizovaném zvládání bipolární afektivní poruchy. Nový systém nyní bude pilotně testován v praxi a vědci nabízejí účast na jeho testování dobrovolníkům.

Aplikace poradí, jak upravit režim 

Bipolární afektivní porucha (BAP) se řadí mezi poruchy nálady a významně postihuje denní i spánkovou aktivitu člověka. „Projevuje se střídáním fází mánie, deprese a stabilního období. Manické epizody jsou charakteristické zvýšenou aktivitou, zlepšenou až euforickou náladou a pocitem přílivu energie. U depresivní fáze naopak přetrvávají pocity nedostatku energie a únavy, snižuje se aktivita a zhoršuje se nálada. Oba tyto stavy mohou výrazně zasahovat do pracovního i sociální života a mohou být i život ohrožující," popisuje Ing. Eduard Bakštein Ph.D. z NUDZ. 

......

Digitální terapie není hudbou budoucnosti. 
Toto jsou jen některé z oblastí medicíny, kde již byla digitální terapeutika úspěšně implementována: diabetologie, neurologie (Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba apod.), obezitologie, kardiologie(hypertenze, srdeční selhání apod.) aj.

......

Nový MINDPAX systém se skládá z náramku, mobilní aplikace a lékařského portálu. Systém monitoruje aktivitu, náladu a spánek uživatelů, kterým jsou také pravidelně každý týden zasílány krátké informativní psychoedukační zprávy. „Tyto zprávy obsahují informace o bipolární afektivní poruše, možnosti terapie, medikaci, životním stylu a well-beingu. Kromě těchto obecných zpráv jsou pacientům zasílány také zprávy personalizované, v nichž účastníci získávají informace o možnostech úpravy svého režimu, relaxačních technik či povzbuzujících aktivit.  Systém tak pomáhá lidem s bipolární afektivní poruchou lépe pochopit jejich onemocnění a upozorní na možné blížící se zhoršení stavu ještě předtím, než daný člověk pociťuje nějaké příznaky," vysvětluje MUDr. Filip Španiel, Ph.D. z NUDZ.

Důležité odchylky v cirkadiánních rytmech pacienti zpravidla sami nezaznamenají - a právě zde nastupují moderní technologie. Drobné odchylky v aktivitě upozorní na riziko relapsu „Nejnovější poznatky ukazují, že na projevy onemocnění a znovu vzplanutí manických nebo depresivních epizod (tzv. relaps) mají vliv procesy, které se v těle člověka opakují jednou za 24 hodin, tzv. cirkadiánní rytmy, které můžeme na venek pozorovat jako střídání fáze bdění a spánku. Sledováním těchto rytmů a identifikací obecných i individuálních odchylek by bylo možné v budoucnu včas předpovědět blížící se zhoršení stavu, které může u některých pacientů skončit i hospitalizací v psychiatrické nemocnici až na dobu několika měsíců," popisuje dále MUDr. Španiel. 

......

AKTIGRAFICKÝ NÁRAMEK
Senzor zaznamenávající pohybovou aktivitu se nachází v malém náramku s baterií, která vydrží až 6 měsíců bez jakéhokoliv nabíjení.
Data z náramku se odesílají skrze bluetooth do mobilní aplikace.

......

První výsledky naznačují pokles problémů 

První, velmi předběžné výsledky již ukazují pokles manických symptomů, zvýšení pravidelnosti spánkového režimu a zvýšení kvality života, což potvrzuje i zpětná vazba od těch, kteří se studie dosud účastnili. „Systém využívám více než 2-3 roky a vnímám jako pozitivní, že si můžu hlídat data sama, dokážu si zpětně uvědomit, kdy byla jednoznačná euforie a kdy deprese," popisuje uživatelka, jež se s BAP léčí 5 let. Přehledně vizualizovaná data ze systému MINDPAX a spolupráce s jejím ošetřujícím psychiatrem jí pomohla lépe pochopit, jak u ní probíhají jednotlivé fáze. Uživatelka také za dobu používání systému zaznamenala zkrácení periody deprese i mánie. 

Do studie, která potrvá jeden rok, se mohou přihlásit dospělí lidé ve věkovém rozmezí 18-60 let, kteří se aktuálně léčí s bipolární afektivní poruchou. Účast ve studii je zdarma. Více informací naleznete na bipo.nudz.cz.


Zdroj: Tisková zpráva NUDZ, prosinec 2021

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie