Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



MÝTY A NEJASNOSTI O OZONOVÝCH ČISTIČKÁCH



Investice do Ozon Cleaner může být klíčem k efektivní, bezpečné a ekologické dezinfekci lékáren. Tato Moderní technologie minimalizuje složitost ovládání a náklady spojené s chemickými prostředky, které se běžně k dezinfekci prostor používají.

Ozon Cleaner v lékárnách přináší revoluci v oblasti dezinfekce. S plně ekologickým přístupem využívá ozonu pro bezpečné ničení virů a bakterií. Certifikovaná bezpečnost a možnost nočního provozu zajišťují maximální ochranu pacientů i personálu. Když ráno přicházíte do lékárny, vše je již dezinfikováno. O přínosu a bezpečnosti technologie Ozon Cleaner vědí své již některé nemocnice v Moravskoslezském kraji. Ojedinělý systém dezinfekce ozonem vyvinula ostravská společnost HealthCity ve spolupráci s ČVUT v Praze a Zdravotním ústavem v Ostravě. 

Bojíte se ozonu?

V odhalení mýtů kolem Ozon Cleaneru v ordinacích a lékárnách je klíčem pochopení faktu, že ozon správně používaný není bezpečnostní hrozbou.

S rostoucím důrazem na bezpečnost v lékárnách se objevují nová řešení v oblasti dezinfekce, mezi nimiž vyniká Ozon Cleaner. Přestože nabízí řadu výhod, existují i některé mýty a nejasnosti, které je třeba zkoumat při zvažování jeho nasazení v lékárnách.

1. Je ozon bezpečný?

Jedním z nejčastějších mýtů je obava z bezpečnosti ozonu. Je však důležité zdůraznit, že při správném používání a dodržování norem je ozon bezpečný pro dezinfekci. Neexistuje reálný důvod k přehnaným obavám. Nastavení na noční provoz, kdy nejsou přítomni pracovníci, je ideálním řešení dezinfekce prostor a nástrojů. Vzhledem ke skvělým účinkům a spolehlivosti se čištění pomocí ozonu hojně využívá ve zdravotnictví i potravinářství. V době pandemie Covid-19 se jím dezinfikovaly ordinace a čekárny, ale také dopravní prostředky., protože efektivně likviduje viry a bakterie. Po čištění se ozon brzy rozpadne zpět na vzdušný kyslík.

2. Nižší účinnost než chemické čističky

Ozon Cleaner není jen alternativou k chemickým čističkám; může být dokonce účinnější. Zatímco minimalizuje chemické zátěže, jeho schopnost efektivně dezinfikovat prostor je plně konkurenceschopná v porovnání s některými chemickými metodami.

3. Složitost ovládání

Mýtus o složité ovladatelnosti moderních ozonových čističek nelze brát jako obecnou pravdu. Zařízení Ozon Cleaner jsou navržena s důrazem na jednoduchost ovládání a minimalizaci složitostí, což zajišťuje, že mohou být snadno integrována do běžného provozu lékáren.

4. Vysoké pořizovací náklady

I když pořizovací cena ozonových čističek může být vyšší, je důležité pohlížet na ně jako na investici do budoucnosti. Dlouhodobé úspory spojené s minimalizací nákladů na chemické prostředky a efektivním nočním provozem mohou tuto investici snadno odůvodnit.

Při zvažování nasazení Ozon Cleaner v lékárnách je klíčové brát v úvahu nejen jeho výhody, ale i odhalit pravdivý obraz za závojem mýtů a nejasností. Průběžné výzkumy a sdílení zkušeností mezi lékárníky mohou sehrát klíčovou roli při správném a efektivním využívání této nové technologie v zdravotnickém prostředí.

Pro více informací o Ozon Cleaner a jeho využití v lékárnách navštivte www.health-city.cz nebo pište na info@health-city.cz.

Odborníci z HealthCity jsou připraveni zodpovědět všechny vaše dotazy, nebo poskytnout více informací o unikátním zařízení pro likvidaci nebezpečných bakterií, virů a plísní. 


Od 4. prosince do 5. ledna mohli čtenáři v anketě hodnotit kvalitu hygienických podmínek v lékárně týkajících se čistoty vzduchu. Pojďme se společně podívat na výsledky:

Přes 20 procent respondentů uvedlo, že s nepříjemnými pachy se běžně během své expedice setkávají. Ať jde o „vydýchaný vzduch", pokud je v lékárně větší počet klientů, nebo zápach z ulice či vedlejších prostor. Velkou výhrou nejsou ani pacienti - kuřáci.

Téměř polovina respondentů (45, 8 %) uvedla, že v kvalitě vzduchu v lékárně je co zlepšit. Nadpoloviční většina respondentů by byla ochotna zvážit variantu ozonové čističky vzduchu, která by řešila potíže s nežádoucími pachy a zabezpečovala hygienickou čistotu vzduchu v provozovně. 

Jak v anketě respondenti uváděli, ocenili by pravidelnou desinfekci vzduchu v lékárně, zejména po zkušenostech z předešlých 4 covidových let. Také povrchová dezinfekce, která se běžně používá, má v mnohých případech nepříjemný zápach. Lékárna je zdravotnické zařízení, kam chodí mnoho nemocných a je zde vysoké riziko infekce. Řada lékárníků by moderní řešení desinfekce prostor pro bezpečné ničení virů a bakterií uvítala.

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY