Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



MÁSLO VERSUS ROSTLINNÉ OLEJE



Během několika posledních desetiletí byly zdravotní účinky mastných kyselin ve stravě rozsáhle studovány. Je dobře známo, že nahrazení nasycených mastných kyselin nenasycenými mastnými kyselinami a vyloučení trans-mastných kyselin přináší podstatné zdravotní výhody, zejména v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Hlavní potravinové zdroje mastných kyselin však obsahují směsi tuků a výběr stravy je obvykle založen spíše na celých potravinách než na jednotlivých mastných kyselinách.

Máslo je produkt živočišného původu a obsahuje zpravidla okolo 25-30g vody a 80-85g tuků, a to zejména nasycených. Máslo obsahuje také vysoké procento cholesterolu.

Rostlinné oleje mají vysoký obsah nenasycených tuků. U nás asi nejrozšířenější je řepkový olej, který má z běžně používaných olejů nejnižší obsah nasycených mastných kyselin. V USA je zase běžnější sójový olej. I česká Společnost pro výživu doporučuje řepkový olej: „Řepkový olej je z hlediska výživového velmi kvalitní - má nízký obsah nasycených mastných kyselin a z běžných rostlinných olejů nejvyšší obsah kyseliny linolenové, která patří k nenasyceným mastným kyselinám řady omega 3 a velmi nízký obsah kyseliny linolové (omega 6), které přijímáme dostatečné množství. Má poměrně dobrou tepelnou stabilitu, a proto lze používat i ke smažení."1

Máslo a rostlinné oleje představují dvě odlišné kategorie s potenciálně odlišnými zdravotními dopady. 

Lidé, kteří preferují konzumaci rostlinných olejů místo másla, jsou v nižším riziku předčasného úmrtí. K tomuto závěru došli výzkumníci z Mass General Brigham, neziskového integrovaného systému zdravotní péče, největšího v USA, který se zabývá lékařským výzkumem, výukou, ale samozřejmě také péčí o pacienty. Z přidružených institucí k Mass General Brigham již vzešlo 22 nositelů Nobelovy ceny.

Vědci zkoumali údaje o stravě a zdraví od 200 000 lidí sledovaných po dobu více než 30 let. Zjistili, že vyšší příjem rostlinných olejů, zejména sójového, řepkového a olivového oleje, byl spojen s nižší celkovou úmrtností, úmrtností na rakovinu a kardiovaskulární onemocnění, zatímco příjem másla byl spojen se zvýšeným rizikem celkové úmrtnosti a úmrtnosti na rakovinu. Výsledky byly publikovány v JAMA Internal Medicinea.2

"Co je překvapivé, je velikost souvislosti, kterou jsme zjistili - viděli jsme o 17 % nižší riziko úmrtí, když jsme modelovali výměnu másla za rostlinné oleje v každodenní stravě. To je docela obrovský vliv na zdraví," řekl hlavní autor studie, Yu Zhang, výzkumný asistent v Channing Division of Network Medicine v Brigham and Women's Hospital.

Klíčovým rozdílem mezi máslem a olejem jsou typy mastných kyselin v nich obsažených. Máslo je bohaté na nasycené mastné kyseliny, zatímco rostlinné oleje mají více nenasycených mastných kyselin. I když bylo provedeno mnoho studií o mastných kyselinách ve stravě, na jejich primární zdroje v potravinách se realizovalo méně studií, navíc řada předchozích studií se zabývala malým vzorkem populace. To omezilo použitelnost studií pro veřejné zdraví. 

Nová studie analyzovala stravovací údaje od 221 054 účastníků studií Nurses' Health Study (NHS), Nurses' Health Study II (NHSII) a Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Každé čtyři roky odpovídali respondenti na otázky, jak často konzumují určité druhy potravin. Vědci použili data k odhadu, kolik másla a rostlinných olejů snědli.

Celkový příjem másla zahrnoval máslo ze směsi másla a margarínu, roztíratelné máslo přidané do jídla a chleba a máslo používané při domácím pečení a smažení. Příjem rostlinných olejů byl odhadnut na základě hlášeného použití při smažení, restování, pečení a v salátovém dresinku.

Vědci zjistili, že účastníci, kteří jedli nejvíce másla, měli o 15 % vyšší riziko úmrtí než ti, kteří ho jedli nejméně. Naproti tomu ti, kteří jedli nejvíce rostlinných olejů, měli o 16 % nižší riziko úmrtí než ti, kteří ho nejméně používali.

"Lidé by měli zvážit, že jednoduchá změna stravy - nahrazení másla sójovým nebo olivovým olejem - může vést k významným dlouhodobým zdravotním přínosům," řekl další z autorů, Daniel Wang, MD, ScD, z Channing Division of Network Medicine v Brigham and Women's Hospital.

Z hlediska veřejného zdraví se jedná o značný počet úmrtí na rakovinu nebo jiná chronická onemocnění, kterým by se dalo zabránit. Již dřívější studie naznačily, že vysoký obsah nasycených tuků v másle může vyvolat zánět tukové tkáně, což je klíčová patogenní cesta ve vývoji různých druhů rakoviny. Naopak rostlinné oleje jsou bohaté na polynenasycené tuky, o kterých je známo, že mají vliv na snižování hladiny cholesterolu a také na snížení zánětu.

Vědci také provedli substituční analýzu, která napodobuje, jak by výměna másla za rostlinné oleje ovlivnila zdraví. Zjistili, že nahrazení 10 gramů másla denně (méně než polévková lžíce) ekvivalentními kaloriemi rostlinných olejů by mohlo snížit počet úmrtí na rakovinu a celkovou úmrtnost o 17 %.

A další zajímavá zjištění? Účastníci s vyšším celkovým příjmem másla měli vyšší BMI a energetický příjem a častěji kouřili, zato méně sportovali. Účastníci s vyšším celkovým příjmem rostlinných olejů měli vyšší celkový příjem energie a byli fyzicky aktivní.

-red-

Reference a literatura:
1. https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-myty-a-realita/repka-a-repkovy-olej/
2. Zhang Y, Chadaideh KS, Li Y, et al. Příjem másla a rostlinných olejů a úmrtnost. JAMA Intern Med. DOI:10.1001/jamainternmed.2025.0205

Zpět

ČESKO ZASÁHLA VLNA ŽLOUTENKY

V ČR přibývá nemocných se žloutenkou typu A i C. Loni testy odhalily hepatitidu C u 1 452 osob – nejvíce za posledních deset let. Do konce srpna letošního roku přibylo dalších 935 případů. Současně se ale navíc objevila plošná epidemie žloutenky A. Od začátku roku bylo hlášeno 1 348 nemocných, což je několikanásobně více než v předchozích letech. „Naše populace je vůči viru hepatitidy A velmi vnímavá, protože od poslední velké epidemie v roce 1979 uplynulo více než 45 let. Většina lidí se tak s virem nikdy nesetkala a nemá protilátky. Proto je ohrožena prakticky celá společnost,“ říká MUDr. Pavel Dlouhý, předseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP. Hepatitida A má akutní průběh s příznaky podobnými chřipce (únava, teplota, nechutenství, nevolnost, bolesti břicha), následně zežloutne kůže a bělmo očí. Žloutenka typu C naopak postupuje nenápadně a roky ničí játra. Řada lidí tak o své infekci vůbec neví, protože onemocnění probíhá bez bolesti a bez výraznějších příznaků. Testování na hepatitidu C provádějí praktičtí lékaři i specialisté. Anonymně a zdarma je možné nechat se otestovat také v checkpointech, které fungují po celé republice. Vyšetřuje se zde HIV, hepatitida C a syfilis. Hepatitida A se zde netestuje – pokud má člověk podezření na infekci virem hepatitidy A, musí se obrátit na svého praktického lékaře.

ZA VŠÍM HLEDEJ IMUNITU

Druhý tematický on-line kongres tohoto roku spustila společnost Healthcomm Professional 3. 9. 2025. Na webu www.healthcomm.cz poběží celých 30 dní. 2D tematický on-line kongres IMUNITA je určen všem lékárníkům, farmaceutickým asistentům a dalším nelékařským zdravotnickým profesionálům z celého Česka i Slovenska. Akreditováno u ČLnK, ČKFA, POUZP a SKMTP. Stále se můžete registrovat. Využijte kód pro přihlášení PHAR25IM a vstup v hodnotě 1000 Kč máte zcela zdarma.

SVĚTOVÝ DEN SEXUÁLNÍHO ZDRAVÍ

S datem 4. září je spojen Světový den sexuálního zdraví (World Sexual Health Day), který od roku 2010 vyhlašuje a celosvětově propaguje World Association for Sexual Health - organizace na podporu sexuálního zdraví jako základního lidského práva. Motto pro rok 2025 zní: „Sexuální spravedlnost: Co pro to můžeme udělat?“ Sexuologický ústav VFN se k letošnímu Světovému dni připojuje zveřejněním edukačních materiálů na webu a sociálních sítích, zahájením kampaně k otevření nízkoprahového Centra psychosexuální pomoci a současně i nabídkou bezplatné anonymní on-line konzultace pro nové zájemce během září 2025. Pro zajištění prvního kontaktu funguje specifická e-mailová adresa: SexPomoc@vfn.cz. Tato možnost slouží jako první vstupní brána pro klienty, kteří se často nacházejí v psychosexuální krizi a potřebují anonymitu.

OČKOVÁNÍ V BENU LÉKÁRNÁCH

Pilotní projekt preventivního očkování proti chřipce proběhne v oddělených konzultačních místnostech Center prevence s poradenstvím v rámci vybraných lékáren BENU v Praze, Brně a Ostravě. Očkování bude provádět vždy praktický lékař, a to během říjnových víkendů od 4. do 26. 10. 2025 v čase 10-18 hodin. Cena za očkovací látku a její aplikaci bude 629 Kč. Pacient bude hradit platbu na místě v lékárně. Očkování proti chřipce mají z veřejného zdravotního pojištění plně hrazeno pouze pojištěnci nad 65 let a zákonem stanovené skupiny. Od 1. září 2025 si mohou dospělí samoplátci ve věku 18–65 let rezervovat termín očkování proti chřipce prostřednictvím webových stránek benuprevence.cz

DOPORUČUJEME