Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



LÉTO VÍTÁ ZDRAVÍ MOČOVÉHO TRAKTU



Přes 60 % žen je postiženo alespoň jednou v životě zánětem močových cest. Téměř 50 % žen je postiženo opakujícími se potížemi do jednoho roku od prvního ataku. U mužů je toto onemocnění častější jen ve věku do dvou let a pak po padesátém roce věku, a to především v důsledku zvýšeného výskytu onemocnění prostaty.


DYSKOMFORT V OBLASTI MOČOVÉHO ÚSTROJÍ SI ŽÁDÁ RYCHLÉ ŘEŠENÍ A ÚLEVU!


Záněty močových cest

Zánět močových cest se týká celého močového ústrojí, tedy močové trubice (uretritida), močového měchýře (cystitida) a ledvin (pyelonefritida). Nejčastějším problémem, který trápí hlavně ženy, je právě zánět močového měchýře. Infekce vzniká nejčastěji ascendentně - z tlustého střeva přes hráz do močové trubice. Zánět močových cest začíná u žen kolonizací vaginálního vestibula. Následně se infikuje močová trubice, močový měchýř a vzácně i horní močové cesty. Příčinou vzniku akutních zánětů je až v 85 % tyčinková bakterie Escherichia Coli. Tato bakterie dráždí stěny močového měchýře a vyvolává zánět sliznice.

Příznaky zánětů močových cest jsou dostatečně známé. Pálení při močení, bolesti v podbřišku nebo úniky moči. Problém nastává, pokud se infekce opakují. Časté používání antibiotik může vést ke ztrátě jejich účinnosti, ke zhoršení zdravotního stavu nebo k různým chronickým komplikacím. Proto dnes i praktičtí lékaři často pro profylaxi a komplementární léčbu doporučují užívání extraktů z brusinek s ověřeným obsahem PAC (proanthokyanidy) a také D-Manózu, monosacharid, který se v těle nemetabolizuje.

Prověřené Brusinky

Hlavním mechanismem účinku brusinek je vyplavení bakterií E. Coli, kterým zároveň zabraňují přichytit se na buněčnou výstelku močových cest. Díky tomu jsou brusinky velmi dobrou alternativou terapie. Ať už v kombinaci s antibiotiky nebo samostatně. Velké množství studií prokázalo, že užívání brusinek významně urychluje léčbu a snižuje i četnost opakovaných infekcí.

 

Rychlý účinek D-Manózy 

Monosacharid D-Manóza není v těle prakticky metabolizován, a tak na něj není významná inzulínová odpověď. Na druhé straně je masivně vylučován do moči. Tam na sebe „váže" bakterie, které pak ztrácejí svoji schopnost uchycení ke sliznici močového měchýře. Pokud je D-Manóza přijímána ve vyšších dávkách, přechází z horní části trávicího traktu přímo do krevního řečiště a odtud je transportována do močového měchýře. Zde se váže na povrch bakterií Escherichia Coli, které jsou následně přirozeným způsobem odplaveny proudem moči. Klinické studie prokázaly schopnost D-Manózy zabránit nositeli infekcí, bakteriím E. Coli, přilnout k vnitřní stěně ledvin, močového měchýře, močové trubice a prostaty, a tím znemožnily její nežádoucí působení. Nástup efektu D-Manózy je u běžných zánětů rychlý. Za několik dní mohou být nežádoucí bakterie vyplaveny a následuje výrazná úleva od bolestí a potíží. 

Efektivní řešení 

Novinkou na našem trhu je doplněk stravy Brusinky forte Akut + D-Manóza od společnosti Salutem Pharma. Originální likvidní forma produktu nabízí extra silnou kombinaci Extraktu z brusinek (1500 mg) a D-Manózy (2000 mg) v denní dávce prostřednictvím 1 ampulky (shotu). Navíc obsahuje i vitamin D3 a extrakt ze zlatobýlu pro zdraví močových cest.


  • Extra vysoká dávka 1500 mg extraktu z brusinek (75 mg PAC) a 2000 mg D-Manózy pro akutní použití 
  • Moderní forma likvidního přípravku pro rychlejší vstřebávání a snadnější zažívání 
  • Dostatečně silná dávka v 1 ampulce, není třeba užívat 2 a více tablet
  • Výborná chuť lesních plodů

NA VLASTNÍ KŮŽI S ČERVNOVÝM MAGAZÍNEM

V rámci naší rubriky Na vlastní kůži můžete udělat vlastní zkušenost se snadným užíváním, výbornou chutí, a především rychlým účinkem novinky - doplňku stravy Brusinky forte Akut + D-Manóza. Zapojte se v červnu do naší rubriky, pokud potřebujete udělat něco pro dobrou kondici vašeho močového ústrojí. Správnou odpovědí na položenou otázku, kterou čekáme do 29. 6. 2021 na emailové adrese magazin@hcom.cz, získáte šanci stát se jedním ze 7 Statečných, kteří v průběhu července otestují na základě hodnotících kritérií přípravek. V srpnu se pak podělí s ostatními čtenáři, jak jim testování „chutnalo".


Soutěžní otázka: Jak se jmenuje bakterie, která je ve většině případů příčinou zánětu močových cest?

a) Lactobacillus

b) Escherichia coli

c) Campylobacter jejuni

......

 

Reference:
1. Valentova K. et al. Biosafety, antioxidant status and metabolites in urine after consumption of dried cranberry juice in healthy women: A pilot double-blind placebo controlled trial. J Agric Food Chem 2007, Apr 18;55(8):3217-24.
2. Sobota AE. Inhibition of bacterial adherence by cranberry juice: Potential use for the treatment of urinary tract infections. J Urol 1984;131:1013-6.
3. Zafriri D, Ofek I, Adar R, et al. Inhibitory activity of cranberry juice on adherence of type 1 and type P fimbriated Escherichia coli to eucaryotic cells. Antimicrob Agents Chemother 1989;33:92-8.
4. Howell AB, Vorsa N, Der Maderosian A. Inhibition of the adherence of P-fimbriated Escherichia coli to uroepithelial-all surfaces by proanthocyanidin extracts from cranberries. New Engl J Med 1998;339:1005-6.
5. Avorn J, Monane M, Gurwitz JH, et al. Reduction of bacteriuria and pyruria after ingestion of cranberry juice. JAMA 1994;271:751-4.
6. Walker EB, Barney DP, Mickelsen JN, et al. Cranberry concentrate: UTI prophylaxis. J Family Pract 1997;45:167-8 [letter].
7. Francouzský úřad pro nezávadnost potravin (AFSSA) vydal tvrzení, že claim "pomáhá redukovat přilnavost bakterií E. Coli na stěnách močového ústrojí". Tvrzení je akceptovatelné pouze pro 36 mg proantokianidinů (PAC)  z rostliny Vaccinium Macrocarpon (Approval of Agence Française de Sécurité Sanitaire des Aliments - AFSSA, avis relative à l'évaluation des justificatifs concernant l'allégation « contribue à diminuer la fixation de certaines bactéries E.coli sur les parois urinaires » pour un nectar/cocktail de jus de cranberry,), December 3 2004, Afssa - Saisine n° 2003-SA - 0214.
8. Michaels E, Chmiel J, Plotkin B, Schaeffer A. Effect of D- -mannose and D-glucose on Escherichia coli bacteriuria in rats. Urol Res. 1983; 11(2): 97-102.
9. Kranjčec B, Papeš D, Altarac S. D-mannose powder for prophylaxis of recurrent urinary tract infections in women. World J Urol. 2014; 32(1): 79-84.
10. Gouin S, Wellens A, Bouckaert J, Kovensky J. Synthetic multimeric heptyl mannosides as potent antiadhesives of uropathogenic Escherichia coli. Chem Med. 2009; 4(5): 749-755

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie