Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



LÉTO S LAKTÓZOVOU INTOLERANCÍ



Prázdninové cestování je v plném proudu. A k výletům neodmyslitelně patří také dobré jídlo. Na ty, kteří trpí laktózovou intolerancí, mohou na cestách číhat nepříjemné potíže.

.........

Základní příčinou potíží je nedostatečná tvorba enzymu laktáza v tenkém střevě. Tento enzym štěpí mléčný cukr laktózu)na jednodušší cukry glukózu a galaktózu.

Laktózová intolerance (příp. laktózová nesnášenlivost, laktázová nedostatečnost, laktázová insuficience či deficience a hypolaktázie) je neschopnost organismu trávit a vstřebávat mléčný cukr.

.........

 

Intoleranci na laktózu spojuje řada odborníků s typickými civilizačními obtížemi 21. století. V běžném režimu si lidé, kteří jí trpí, dovedou stravování uzpůsobit. Potíže ale mohou mít právě v létě, kdy častěji vyrážejí na dovolené nebo na výlety spojené s návštěvou restaurací, či se baví na venkovních akcích s občerstvením.

Jak se vyhnout potížím?

1. Zjistěte si, jak se budete v místě dovolené stravovat

Jestliže budete na dovolené ubytováni v hotelu i se stravou, informujte se dopředu o nabídce jídel pro zákazníky s laktózovou intolerancí. Jídlo si můžete na dovolené obstarávat i sami, jen si zjistěte, kde je možné si v okolí vašeho pobytu nakoupit. Vzít si samozřejmě můžete i vlastní jídlo, přičemž výhodnější jsou v tomto ohledu trvanlivé potraviny.

„Na trhu je dnes široká nabídka mléčných výrobků bez laktózy, včetně trvanlivého mléka. Například bezlaktózové mléko Lehké ráno obsahuje jen 0,01% laktózy na 100ml, takže je pro zákazníky s touto intolerancí bezpečnou volbou i na dovolené," říká Petra Farkašová z Mlékárny Kunín.

Při cestách do zahraničí doporučujeme mít také po ruce sestavený „slovníček" s názvy potravin, které vám nedělají dobře v jazyce země, kam se na dovolenou chystáte.

2. Na cestu si přichystejte vlastní jídlo

Pokud do prázdninové destinace cestujete letadlem, připravte si s sebou po dobu letu raději vlastní občerstvení. Myslet byste měli na to, že se vám svačina musí vejít do příručního zavazadla, a že s sebou nesmíte mít tekutiny ve větším balení než 100 ml. O tom, že máte vlastní jídlo, informujte také personál letadla. Pokud pojedete na dovolenou autem či vlakem, pak nemusíte váhové limity řešit a můžete si s sebou vézt zásob, kolik chcete. 

3. Nebojte se v restauracích zeptat

K letnímu cestování patří i gastronomické zážitky a byla by škoda se o ně ochudit. Dávejte si ale pozor na pouliční stánky a opakovaně se ptejte, zda nabízené jídlo neobsahuje látky, které vám způsobují potíže. V restauraci můžete mít ve výběru jídla větší jistotu díky tištěnému menu, i na něj se ale příliš nespoléhejte. Raději o své intoleranci mluvte s personálem a výběr jídla s nimi konzultujte. Zajímat byste se měli i o způsob přípravy, tedy zda vaše jídlo nebylo v kontaktu s potravinami, které byste jíst neměli.

„Vybírejte i podle toho, jak silnou intolerancí trpíte. Pokud vám nevadí tvrdé sýry a kysané mléčné produkty, klidně po nich sáhněte. Vyhněte se ale experimentům s místními typy sýrů a jiných mléčných výrobků, se kterými nemáte zkušenost," říká Andrea Mokrejšová, nutriční terapeutka, absolventka 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

.........

Řekněte si o alternativní druh mléka do kávy.

Angličtina: „I would like a coffee with a plant-based milk alternative, please." (kratší varianta: „Coffee with plant milk, please.")

Specifikujte typ rostlinného mléka:

  • Coffee with almond milk, please. (Káva s mandlovým mlékem)
  • Coffee with oat milk, please. (Káva s ovesným mlékem)
  • Coffee with soy milk, please. (Káva se sójovým mlékem)

Němčina: „Bitte einen Kaffee mit einer pflanzlichen Milchalternative." („Kaffee mit Pflanzenmilch, bitte.")

Španělština: „Un café con una alternativa de leche vegetal, por favor." („Café con leche vegetal, por favor.")

.........

4. Léky mějte vždy po ruce, dítěti pořiďte „náramek záchrany"

Před odjezdem na dovolenou si můžete nakoupit doplněk enzymu laktázy v tabletách, které můžete mít vždy po ruce. Některým lidem mohou s trávením laktózy pomoci také doplňky stravy s obsahem probiotik, které se mohou „naučit" rozkládat malé množství laktózy v tlustém střevě. K těmto přípravkům si pro jistotu vezměte i jejich příbalové letáky, nebo si jejich dávkování nechte předepsat od lékaře. Pokud cestujete do zahraničí, přeložte si tyto informace do jazyka dané země. Zjistěte si také, kde je v místě pobytu nejbližší nemocnice, ve které můžete vyhledat v případě potíží odbornou pomoc. Hodit se vám bude také lékařské potvrzení o vašich potížích. V případě, že je na laktózu intolerantní vaše dítě, vybavte ho identifikačním náramkem či kartičkou, kde budou kromě kontaktu na rodiče uvedeny i informace o jeho zdravotním omezení.

Zdroj: PUBLICIS GROUPE

Zpět

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který proběhne od 11. září do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres bude spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah je akreditován u ČLnK (až 14 bodů), ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete již nyní na webu Healthcomm.cz

DIGITALIZACE ZDRAVOTNICTVÍ

Novela zákona, která vstoupí v platnost od 1. ledna 2026, reaguje na technický a technologický rozvoj a zavádí potřebné funkcionality pro realizaci centrálních projektů elektronizace zdravotnictví. Mezi hlavní novinky patří například rozšíření kmenového registru pacientů o údaje o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel a držení zbraní, a také elektronická objednání na vyšetření, elektronická zdravotní dokumentace, portál pacienta, kde bude každý pacient o sobě mít všechny zdravotní informace na jednom místě. Již od 1. ledna 2025 na SÚKL přejde kompetence vést evidenci limitů započitatelných doplatků ze zdravotních pojišťoven na SÚKL. Pojištěnec po vyčerpání limitu nebude v lékárně platit částku do výše započitatelného doplatku, tyto částky obdrží lékárna od zdravotní pojišťovny v rámci vyúčtování. V aplikaci eRecept pojištěnec uvidí, jaký má limit, kolik již vyčerpal a kolik zbývá do dosažení limitu. (MZCR)

DOPORUČUJEME