Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



LESK A BÍDA KOFEINU



PharmDr. Jan Martin, Ph.D.

Rostliny obsahující kofein byly našim předkům dobře známy a využívaly se jako povzbuzující a tonizující prostředky již před mnoha tisíci lety. Znalosti o kávě, čaji a jiných kofeinových drogách se z oblasti výskytu začaly významně šířit až s rozvojem mořeplavby a nástupem kolonializmu. Do Evropy se tak kofein ve své přírodní podobě dostal až v průběhu 16. století.

S kávou na válečné pole 

Kofeinové drogy měli vždy obrovské uplatnění ve válečnictví. Jihoameričtí indiáni před očekávaným bojem pili rituální nápoj z guarany, jehož síla odpovídala asi sedmi šálkům kávy. Po takovém stimulu byli čilejší, agilnější, nespali a jejich pozornost byla silně nabuzena.

Kofein byl součástí válek i během středověku a novověku a je jím i v současnosti. Například během americké občanské války bylo v armádě unie distribuováno 36 liber kávy na vojáka a rok, což odpovídá asi šesti kávám každý den. Ostatně, americká občanská válka je zodpovědná za vynález instantní kávy, která byla vyvinuta pro lepší logistiku a rychlejší způsob přípravy na válečném poli. Vysoké příděly kávy v armádách byly běžné i v 1. a 2. světové válce a káva (případně čaj) je součástí menáže dodnes.

Kofein jako léčivo 

Kofein byl z přírodních materiálů poprvé izolován v roce 1819, a tím v podstatě začalo i jeho vědecké zkoumání. Již v polovině 19. století se stal běžně užívaným léčivem s dostatkem informací o jeho účincích a dávkování. Stimulační efekt, zejména vliv na odstranění únavy a posílení pozornosti, byl později potvrzen v mnoha klinických studiích a je dobře poznán i jeho mechanizmus. Kofein přestupuje hematoencefalickou bariéru a v mozku blokuje receptory pro adenosin (A1 a A2A receptory). Adenosin, který navozuje útlum a spánek, tak nemůže přes receptory působit a nastává opačný efekt. Z tohoto důvodu kofein příliš nepůsobí na čerstvě vyspaného a odpočinutého člověka - ten totiž v mozku téměř žádný adenosin neprodukuje.

Kofein také zesiluje účinky analgetik a používá se v kombinovaných přípravcích při migrénách a jiných bolestech hlavy i těla. Dříve se též používal i jako lék na astma.

Zajímavé jsou účinky kofeinu na sílu svalových stahů. Kofein mírně posiluje výkon svalů, a to zejména těch v horní části těla. Srovnáním dat ze 40 klinických studií také vyplývá, že kofein zvyšuje dlouhodobou výdrž při fyzické zátěži. Jedním z mechanismů je podpora srdeční činnosti, kofein totiž zvyšuje sílu srdečního svalu a zrychluje jeho rytmus.

Dlouho byl sporný efekt na snížení hmotnosti při obezitě. Z klinických testů provedených na Universitě v Lausanne ve Švýcarsku vyplývá, že kofein připravuje tělo na fyzický výkon zvýšením metabolismu tuků, jejich odbouráváním v tukové tkáni a přesunem mastných kyselin do krve. Pokud však tyto mastné kyseliny nejsou použity pro získání energie, jsou opět uloženy do tukových tkání. Obsah kofeinu v přípravcích na zhubnutí tak má svoje opodstatnění, nicméně bez současné pohybové aktivity se efekt neprojeví.

Kofein jako droga

Kofein má i svá negativa. Vlastní toxicita není nijak dramatická - letální dávka pro průměrného člověka je cca 10 g, přičemž obsah kofeinu v šálku kávy je zhruba okolo 100 mg. To, co je na kofeinu velmi problematické, je vznik tolerance a závislosti. To znamená, že k požadovanému účinku je třeba stále více kofeinu, které když nebude organizmu dodáno, tak nastoupí intenzivní abstinenční příznaky. Hlavním takovým příznakem je silná bolest hlavy, která svou intenzitou připomíná migrénu, a která přetrvává i několik dní. Objevují se i poruchy spánku, třesy, nevolnosti a podobně.

Na rozdíl od jiných alkaloidních látek se kofein v přírodě vyskytuje hned v několika rostlinách, které jsou si navzájem velmi vzdálené, a to nejen geograficky a botanicky, ale hlavně chutí a vůní poskytovaných stimulačních nápojů.

Společný jmenovatel = kofein 

A právě jednotlivým kofeinovým drogám se budeme věnovat v několika následujících článcích. Protože káva, čaj a kakao jsou již notoricky známé, zaměříme se na guaranu, kolu, maté a wayusu. Podíváme se nejen na jejich zpracování a účinky, ale seznámíme se i s dávkováním a kvalitou těchto rostlinných produktů jejichž společným jmenovatelem je kofein.

Farmaceut se specializací na přírodní léčiva, PharmDr. Jan Martin, Ph.D., působí jako vedoucí fytoterapeutické ordinace České fytoterapeutické akademie, z.s. -  společnosti fytoterapeutů a jejich pacientů, která má za cíl poskytovat poradenství svým členům i veřejnosti v oblasti fytoterapie a přírodní medicíny, popularizovat fytoterapii jako vědeckou disciplínu a vytvořit a propagovat etický kodex fytoterapeutů a bylinkářů. Pro II. 2D Online Long Konferenci (15. 5. - 15. 6. 2021) si připravil poutavou (a podle ohlasů i přínosnou) přednášku „Rostlinné náhrady antibiotik".

Pro Magazín HealthComm zpracoval problematiku kofeinových drog, na kterou se můžete ve formě seriálu v následujících měsících těšit. 

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie