Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KVASINKOVÁ INFEKCE A BYLINY



V letním období se daří kvasinkovým infekcím, které mohou mít bolestivé příznaky a nepříjemně narušit letní plány. Vlhké prostředí v kombinaci s teplem vytváří ideální podmínky pro množení kvasinek. Proto se vyplatí vždy věnovat dostatečnou pozornost osušení a z mokrých plavek se co nejrychleji převléct.

Diskomfort v intimních partiích se nejčastěji projevuje svěděním a pálením. Podle údajů ze Studie o ženském zdraví z roku 2022 ji alespoň jednou v životě zažilo až 75 procent žen. U mužů jsou tyto obtíže méně časté, přesto se s nimi v životě setká až čtvrtina mužské populace. K dalším příznakům kvasinkové infekce patří zarudniutí a otok a také bolest při pohlavním styku. Tyto nepříjemné projevy mohou být zdrojem velkého nepohodlí a překazit vaše prázdninové plány. Proto je důležité vědět, jak se těchto potíží vyvarovat.

Jedním z klíčových způsobů prevence je udržování správné hygieny intimní oblasti. Je vhodné používat neparfémované a přírodní produkty, vyhnout se nošení příliš úzkého a nepropustného oblečení, které může zabraňovat přirozenému proudění vzduchu a vytvářet vlhké prostředí, jež kvasinkám vyhovuje. Podle průzkumu Centra pro kontrolu a prevenci nemocí se u téměř 20 procent žen, které nosily úzké oblečení pravidelně, projevil vyšší výskyt kvasinkových infekcí.

Riziko zvyšuje obezita i užívání antibiotik

Nadváha a obezita jsou dalšími faktory, které mohou vznik kvasinkové infekce podpořit. Lidé s nadměrnými tukovými zásobami se více potí a v kožních záhybech se jim drží vlhkost, která je vhodným prostředím pro množení kvasinek. Obezita je také často spojena s inzulínovou rezistencí a diabetem. Kvasinky, jako je Candida, se živí cukrem, a proto může zvýšený krevní cukr, který je pro tyto stavy typický, podporovat jejich růst.

Lidé trpící kvasinkovou infekcí by měli příjem cukru omezit a upřednostňovat vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály, které posilují imunitní systém. Kontrolovat správnou hladinu cukru v krvi pomohou také bylinné prostředky.

„Pro udržení správné hladiny cukru v krvi je nutno podpořit funkci slinivky a jater. Můžeme také využít penízovku sametonohou a gemmoterapeutikum z borůvky. Spojením těchto bylinných prostředků vznikla tinktura Istop, která účinně pomáhá. Činnost jater můžeme zlepšit ostropestřcem, artyčokem či rozmarýnem," radí bylinkářka Jarmila Podhorná.

Dalším rizikovým faktorem pro vznik kvasinkové infekce je užívání antibiotik. Léky mohou narušit přirozenou rovnováhu bakterií v těle, včetně těch, které pomáhají udržovat kvasinky pod kontrolou. Je důležité užívat antibiotika pouze podle pokynů lékaře a doplnit je o probiotika, která pomáhají obnovovat zdravou mikroflóru.

Další z možností je využít bylinné čaje nebo tinktury, které mají antifungální vlastnosti.

„K prostředkům potlačujícím kvasinkovou infekci patří houbička penízovka sametonohá a také česnek. Protikvasinkové působení má také tinktura ze semen grepu," doporučuje bylinkářka.

Důležitým aspektem je také správná strava. Některé potraviny, jako jsou jogurty obsahující probiotika, česnek nebo přírodní jogurt, mají příznivý vliv na rovnováhu mikroorganismů v těle a posilují imunitní systém. Podle studie z roku 2023 publikované v časopisu Nutrition Research může strava bohatá na fermentované potraviny, jako je právě i jogurt, snížit riziko vzniku kvasinkových infekcí až o 40 procent. Důraz na vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály je také cestou k posílení obranyschopnosti organismu, který se tak přemnožení bakterií umí lépe bránit.

Více na nadeje-byliny.eu

Zpět

PERTUSE (KONEČNĚ) NA ÚSTUPU

Do ISIN bylo v období od ledna do 7. července 2024 nahlášeno celkem 23 127 případů pertuse; poprvé byl v prvním červencovém týdnu zaznamenán výrazný pokles pod tisíc nových hlášených případů. Podobný příznivý vývoj se předpokládá i během prázdnin. Nejvíce případů onemocnění černým kašlem i nejvyšší nemocnost zůstává stále ve věkové skupině 15 až 19 let. U dětí do jednoho roku je od začátku roku hlášeno 344 případů, za poslední týden bylo evidováno dalších 12. Dospívající a dospělí jsou zdrojem infekce pro nejmenší děti, protože v proočkované populaci může mít onemocnění pertusí mírný průběh a často není rozpoznáno a správně diagnostikováno. Z celkového počtu případů hlášených v roce 2024 bylo podle údajů v ISIN 17 256 osob očkováno, 1 737 osob neočkováno a u 4 134 osob informace o očkování chybí. (SZÚ)

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který proběhne od 11. září do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres bude spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah bude akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete již nyní na webu Healthcomm.cz

DERIVÁTY HHC MEZI NÁVYKOVÝMI LÁTKAMI

Ministerstvo zdravotnictví dostalo souhlas od Evropské komise pro zařazení psychoaktivních látek HHCP, HHCH, HHCB, HHC-C8, THCH, THCB a THC-C8 a esterů z nich odvozených na seznam návykových látek. S předmětnými látkami mohou zacházet pouze právnické osoby či podnikající fyzické osoby, kterým Ministerstvo zdravotnictví vystavilo povolení k zacházení nebo mají zákonnou výjimku pro toto zacházení, a to pouze k omezeným výzkumným, vědeckým a velmi omezeným terapeutickým účelům. Výrobci, distributoři a prodejci musí zajistit, aby po nabytí účinnosti nevykonávali činnost s předmětnými látkami nebo výrobky, které by tyto látky obsahovaly. V opačném případě se vystavují riziku trestního stíhání. Látky jsou v současné chvíli zařazeny na seznamu návykových látek s časovým omezením do 1. ledna 2025. Jejich další případná reklasifikace závisí na výsledku hodnocení rizik podle nové právní úpravy, která se nyní nachází ve stadiu schvalování v Parlamentu ČR. (MZ ČR)

DOPORUČUJEME