Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KVASINKOVÁ INFEKCE A BYLINY



V letním období se daří kvasinkovým infekcím, které mohou mít bolestivé příznaky a nepříjemně narušit letní plány. Vlhké prostředí v kombinaci s teplem vytváří ideální podmínky pro množení kvasinek. Proto se vyplatí vždy věnovat dostatečnou pozornost osušení a z mokrých plavek se co nejrychleji převléct.

Diskomfort v intimních partiích se nejčastěji projevuje svěděním a pálením. Podle údajů ze Studie o ženském zdraví z roku 2022 ji alespoň jednou v životě zažilo až 75 procent žen. U mužů jsou tyto obtíže méně časté, přesto se s nimi v životě setká až čtvrtina mužské populace. K dalším příznakům kvasinkové infekce patří zarudniutí a otok a také bolest při pohlavním styku. Tyto nepříjemné projevy mohou být zdrojem velkého nepohodlí a překazit vaše prázdninové plány. Proto je důležité vědět, jak se těchto potíží vyvarovat.

Jedním z klíčových způsobů prevence je udržování správné hygieny intimní oblasti. Je vhodné používat neparfémované a přírodní produkty, vyhnout se nošení příliš úzkého a nepropustného oblečení, které může zabraňovat přirozenému proudění vzduchu a vytvářet vlhké prostředí, jež kvasinkám vyhovuje. Podle průzkumu Centra pro kontrolu a prevenci nemocí se u téměř 20 procent žen, které nosily úzké oblečení pravidelně, projevil vyšší výskyt kvasinkových infekcí.

Riziko zvyšuje obezita i užívání antibiotik

Nadváha a obezita jsou dalšími faktory, které mohou vznik kvasinkové infekce podpořit. Lidé s nadměrnými tukovými zásobami se více potí a v kožních záhybech se jim drží vlhkost, která je vhodným prostředím pro množení kvasinek. Obezita je také často spojena s inzulínovou rezistencí a diabetem. Kvasinky, jako je Candida, se živí cukrem, a proto může zvýšený krevní cukr, který je pro tyto stavy typický, podporovat jejich růst.

Lidé trpící kvasinkovou infekcí by měli příjem cukru omezit a upřednostňovat vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály, které posilují imunitní systém. Kontrolovat správnou hladinu cukru v krvi pomohou také bylinné prostředky.

„Pro udržení správné hladiny cukru v krvi je nutno podpořit funkci slinivky a jater. Můžeme také využít penízovku sametonohou a gemmoterapeutikum z borůvky. Spojením těchto bylinných prostředků vznikla tinktura Istop, která účinně pomáhá. Činnost jater můžeme zlepšit ostropestřcem, artyčokem či rozmarýnem," radí bylinkářka Jarmila Podhorná.

Dalším rizikovým faktorem pro vznik kvasinkové infekce je užívání antibiotik. Léky mohou narušit přirozenou rovnováhu bakterií v těle, včetně těch, které pomáhají udržovat kvasinky pod kontrolou. Je důležité užívat antibiotika pouze podle pokynů lékaře a doplnit je o probiotika, která pomáhají obnovovat zdravou mikroflóru.

Další z možností je využít bylinné čaje nebo tinktury, které mají antifungální vlastnosti.

„K prostředkům potlačujícím kvasinkovou infekci patří houbička penízovka sametonohá a také česnek. Protikvasinkové působení má také tinktura ze semen grepu," doporučuje bylinkářka.

Důležitým aspektem je také správná strava. Některé potraviny, jako jsou jogurty obsahující probiotika, česnek nebo přírodní jogurt, mají příznivý vliv na rovnováhu mikroorganismů v těle a posilují imunitní systém. Podle studie z roku 2023 publikované v časopisu Nutrition Research může strava bohatá na fermentované potraviny, jako je právě i jogurt, snížit riziko vzniku kvasinkových infekcí až o 40 procent. Důraz na vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály je také cestou k posílení obranyschopnosti organismu, který se tak přemnožení bakterií umí lépe bránit.

Více na nadeje-byliny.eu

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie