Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KUŘÁCI MARIHUANY SI TAKÉ POŠKOZUJÍ PLÍCE



Je běžně přijímáno, že kouření marihuany není škodlivé pro plíce, nebo méně škodlivé než kouření tabáku. Existuje sice mnoho respektovaných výzkumů, které identifikují škody způsobené kouřením cigaret, ale o účincích kouření marihuany známo velmi málo. Ještě méně výzkumů bylo provedeno na kombinovaných účincích kouření marihuany a cigaret.

.................

Kouření tabákových výrobků přímo vystavuje epiteliální tkáň nejméně 60 silným chemickým karcinogenům s potenciálem způsobit poškození DNA buněk hrtanu, průdušek a plicního epitelu.

Nejběžnějšími sloučeninami v tabákovém kouři jsou nikotin, formaldehyd, amoniak, oxid uhelnatý, oxid uhličitý, benzopyreny, dehet, aceton, hydroxychinon, kadmium a oxidy dusíku. 

.................

Výsledky průzkumu, který letos v listopadu prezentovala Radiologická společnost Severní Ameriky (RSNA), poukazují na to, že kouření marihuany v kombinaci s cigaretami může vést ke zvýšenému poškození plicních sklípků. Aby určili účinky kouření marihuany a cigaret, autoři v rámci multicentrické prospektivní studie zkoumali snímky hrudníku CT čtyř skupin pacientů: nekuřáků, kuřáků cigaret, kuřáků marihuany a kombinovaných kuřáků marihuany a cigaret. Konzumenti marihuany zahrnutí ve studii ji kouřili alespoň čtyřikrát měsíčně po dobu dvou let. Pacienti, kteří užívali marihuanu prostřednictvím jedlých produktů nebo orálních kapek, byli ze studie vyloučeni.

Výzkumníci zjistili, že lidé kombinující marihuanu s cigaretami měli 12krát vyšší pravděpodobnost výskytu centrilobulárního emfyzému než nekuřáci. Centrilobulární emfyzém je typ plicního emfyzému, při kterém jsou poškozeny plicní sklípky. To může vést k dýchacím obtížím a dalším vážným respiračním symptomům.

„Průměrný počet let kouření marihuany byl menší ve srovnání s kuřáky cigaret a kombinovanými kuřáky marihuany a cigaret," uvedla Jessie Kang, MD, spoluautorka studie, která působí jako radiolog na Dalhousie University v kanadském Halifaxu. „Nicméně, kouřená marihuana je často nefiltrovaná, což může potenciálně vést k většímu množství škodlivých částic vstupujících do dýchacích cest a plic," doplňuje vědkyně.

Kombinovaní kuřáci marihuany a cigaret byli třikrát až čtyřikrát více náchylní k zesílení stěn dýchacích cest, což může vést k infekcím, jizvení a dalšímu poškození tkání. Souvislost zesílení bronchiálních stěn pouze s marihuanou a pouze s tabákem nebyla tak významná. Podobné výsledky byly pozorovány i u centrilobulárního a paraseptálního emfyzému, což naznačuje, že kombinace kouření cigaret a marihuany může mít násobně devastující účinek na plíce a dýchací cesty.

Kouření jako rizikový faktor

Jsou-li plíce dlouhodobě vystaveny zplodinám hoření obsahujícím karcinogenní látky, může dojít k mutacím buněk, jejich nekontrolovanému množení, a tím ke vzniku plicní rakoviny. Proto je kouření považováno za hlavní rizikový faktor pro vznik nádorového onemocnění plic a na dlouholeté silné kuřáky se v některých zemích zaměřují screeningové programy. Patří mezi ně i Česká republika - tuzemský národní program časného záchytu rakoviny plic je určen dlouholetým silným kuřákům (i bývalým) ve věku 55-74 let, kteří o něj mohou projevit zájem u praktického lékaře. Následné pneumologické vyšetření a CT snímek může odhalit nádor i v počátečním bezpříznakovém stádiu a zvýšit tak šanci pacienta na vyléčení.

.................

Zdravé plíce nekuřáků obsahují alveolární makrofágy (tzv. prašné buňky), k jejichž funkci patří zejména pohlcování vdechnutého cizorodého prašného materiálu.  Když se tabákový kouř dostane do plic, spustí dramatický příliv makrofágů a neutrofilů v průduškách a plicním epitelu. Jejich černé zbarvení dává např. u kuřáků celé plíci tmavý vzhled - tzv. kuřácké plíce.

.................

Zcroj: ADDICTS

Reference:
https://www.news-medical.net/news/20231128/Combined-marijuana-and-cigarette-smoking-may-increase-lung-damage.aspx
https://prevenceproplice.cz/cs/program/pro-koho/

DÉLKA ŽIVOTA PŘI KARCINOMU PLIC SE ZVYŠUJE

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY