Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KONOPNÁ KOSMETIKA SPOLEČNĚ S DUBOVOU KŮROU?



Dubová kůra; Qercus Robur je známá a používá se již po staletí. Kůra z dubu obsahuje četné živiny včetně vitaminu B12, železa a draslíku. Obsahuje také tanin - od 10 do 20 %. Tyto třísloviny jsou považovány za velmi přínosné pro naše zdraví. Již domorodí Američané používali dubovou kůru pro její antiseptické, adstringentní a protizánětlivé vlastnosti. Kůra je považována za nejefektivnější část tohoto majestátního stromu.

ASTRINGENTNÍ VLASTNOSTI

Jak již bylo uvedeno, dubová kůra obsahuje ve vysokých hladinách rostlinný polyfenol tanin, který má adstringentní vlastnosti. Přírodní adstringenty, jako je dubová kůra, mají celou řadu terapeutických účinků a vynikající stahující vlastnosti. Řadí se také mezi účinné antioxidanty. Vykazují některé užitečné externí funkce a mohou omezit potíže s pokožkou, jako jsou popáleniny, modřiny, vrásky, hemoroidy či ekzém. Jeho protizánětlivé a antiseptické vlastnosti mají také blahodárný vliv na pokožku. Vnitřně mohou pomoci léčit krvácení, křečové žíly nebo redukovat průjem.

ANTISEPTICKÉ VLASTNOSTI

Obsah taninu v bílé dubové kůře je také zodpovědný za své antiseptické vlastnosti, které mohou pomoci při prevenci a léčbě jak vnitřních, tak vnějších infekcí. Taniny se váží s bílkovinami přítomnými v tkáních, které pomáhají odvrátit škodlivé patogeny a bakterie. Bílá dubová kůra může být také použita externě k ochraně proti infekcím kůže a k léčbě řady kožních problémů. Je také úspěšně používána při kontaktu s Jedovatcem kořenujícím (Poison Ivy) a uklidňuje bolest a zánět z včelího bodnutí a kousnutí. Při aplikaci na kůži může rovněž urychlit proces hojení při drobných zraněních, u škrábanců a popálenin.

Z nabídky na trhu můžeme doporučit produkty od české firmy Annabis

Jedním ze skvělých produktů obsahující extrakt z dubové kůry je BALCANN DUBOVÁ KŮRA GEL.

Blahodárně působí na pokožku při hemoroidech a jeho účinky urychlují regeneraci postižené pokožky, například při prasklinách.

Tento gel oceníte i při aplikaci na štípance od hmyzu nebo na zklidnění podrážděné pokožky od sluníčka.

Je také vhodný pro citlivou pokožku a nezanechává pocit mastnoty. 

 

Další variantou je BALCANN DUBOVÁ KŮRA BIO KONOPNÁ MAST s obsahem 43 % konopných složek. 

Pečlivě vybrané účinné látky a nenasycené mastné kyseliny Omega-3,6 jsou známy jako osvědčený regenerační prostředek při aplikaci na kůži se sklonem k prasklinám pokožky a na kůži při hemoroidech.

Vysoký obsah dubové kůry zajistí ideální péči o suchou, popraskanou a svědící pokožku. Konopná mast je díky svému složení vhodná i pro citlivou pokožku se sklonem k ekzémům a kožním projevům lupénky. Mast je vhodná pro použití i na ty nejcitlivější tělesné partie. 

 

Oba tyto produkty jsou vhodné i pro děti do 3 let, tak i pro vegany.

Více informací o konopných produktech na: www.annabis.cz

Zdroje:

6 Proven Benefits of White Oak Bark - Healthy Focus. Healthy Focus - A Focus on your Health [online]. Available at: https://healthyfocus.org/benefits-white-oak-bark/
Academic Journals - Home [online]. Copyright © [cit. 29.05.2018]. Available at: http://www.academicjournals.org/article/article1380551198_Paaver%20et%20al.pdf

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie