Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KNIŽNÍ NOVINKY



Aleš Linhart a kol.
Vyšetřovací postupy u kardiovaskulárních onemocnění
Maxdorf 2021, 692 str., barevné ilustrace, edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-640-5
Cena: 1495 Kč
Formát: 200 × 265 mm, pevná vazba 

Kardiovaskulární choroby jsou dominantní příčinou nemocnosti a úmrtnosti a každý lékař bez ohledu na specializaci s nemocnými s chorobami srdce a cév přichází pravidelně do kontaktu. Kniha nabízí ucelený přehled vyšetřovacích postupů u nemocných s chorobami srdce a cév tak, aby si lékař nejen připomněl základy propedeutiky, ale aby i pochopil indikace, výsledky a úskalí jednotlivých metod, které pravidelně indikuje a používá. Text je bohatě doplněn ilustracemi a obrazovou dokumentací. I po pouhém prolistování knihy by tak i zcela nezkušený lékař či studující medicíny měl mít dobrý přehled o tom, co vše diagnostický proces kardiovaskulárních chorob může představovat. Z publikace byly cíleně vynechány složité patofyziologické úvahy a algoritmy. Důvodem je jednak snaha o maximální jednoduchost předkládaného textu, jednak skutečnost, že terapeutické postupy mají daleko rychlejší vývoj v čase a u mnoha chorob se nutně stávají doménou úzkých specialistů. Publikace chce oslovit všechny ty, kteří dělají dobrou ambulantní či klinickou medicínu bez výjimky.


Dylevský Ivan
Klinická kineziologie a patokineziologie
(1. díl, 2. díl)
Grada 2021, 936 stran, 1999 Kč
ISBN: 978-80-271-0230-3

Publikace představuje úvod do nově budovaného oboru stejného názvu, vytváří a definuje nový koncept klinické kineziologie. Kniha vychází z akceptace pohybu jako důsledku řízených molekulárních změn, které jsou důsledkem evoluce pohybu.

Text prvního i druhého dílu proto obsahuje originální kapitoly zabývající se i anatomií dítěte - nipioanatomií - a jejím možným přesahem do kineziologie. Zvolený přístup umožnil přiblížit fyziologický pohyb k podstatě alespoň některých patologických procesů, které pohyb limitují. Klinická kineziologie se tak přibližuje k zatím nevyhraněnému oboru patokineziologie.

Bohatě ilustrovaná celobarevná publikace obsahuje v obou dílech celkem 845 obrázků.


Miloš Pešek a kol.
Praktická pneumologie, 2. aktualizované a doplněné vydání
Maxdorf 2021, 376 str., barevné ilustrace, edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-710-5
Cena: 795 Kč
Formát: 132×210 mm, brožovaná 

Kompaktní, přitom velmi obsažný průvodce moderní respirační medicínou získal velmi příznivé hodnocení napříč pneumologickou komunitou v ČR i SR. Kniha byla v průběhu jediného roku od vydání zcela vyprodána, autoři proto připravili druhé, doplněné a aktualizované vydání. Velký důraz je kladen na využitelnost informací v reálné pneumologické praxi - ambulantní i nemocniční. Autorský kolektiv v čele s předním českým pneumologem prof. MUDr. Milošem Peškem, CSc., dokázal v záplavě informací z tohoto stále expandujícího oboru vybrat to skutečně podstatné, a to jak z oblasti současných diagnostických metod, tak s ohledem na aktuální možnosti farmakoterapie včetně biologické a cílené léčby.


Ancelin Schützenberge, Anne
Bolest mých předků mě provází
Transgenerační přenos v terapii
Překlad: Bodnárová, Kateřina
Portál, 2021
brož., 216 str., 399 Kč

Mezigenerační vztahy, tajemství v rodině, syndrom výročí, přenos traumatu - to vše jsou způsoby, jimiž do našich životů zasahují nevyřešené konflikty a traumata našich předků. Toto působení je často nevědomé, a proto se jen těžko dobíráme poznání, že to, s čím ve svých životech zápolíme, se táhne naší rodinou po generace. Přerušit bludný kruh v rodině může pomoci terapie využívající metody sociogenogramu, ve kterém jedinec zmapuje linii potíží napříč generacemi. 


Radek Vrba a kol.
Karcinom jícnu
Průvodce pro chirurgickou a gastroenterologickou praxi
Maxdorf 2021, 208 str., barevné ilustrace, edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-695-5
Cena: 495 Kč
Formát: 154×230 mm, pevná 

Karcinom jícnu patří k nejzávažnějším malignitám, jde o onemocnění léčitelné, avšak jen zřídka plně vyléčitelné. Péče o nemocné vyžaduje mezioborovou spolupráci gastroenterologů, onkologů, chirurgů a dalších odborností. Kolektiv autorů, v jehož čele stojí doc. MUDr. Radek Vrba, Ph.D., připravil knižní publikaci věnovanou problematice jícnových malignit v celé šíři - od anatomie, epidemiologie a diagnostických metod až k léčebným postupům, a to jak konzervativních, tak operačních. Součástí knihy jsou kapitoly týkající se přípravy nemocných k rozsáhlým operačním výkonům a zásadám vedení anestezie, ale také pooperační péče či paliativní problematiky. 


Pavlína Marešová
Moderní postupy v gynekologii a porodnictví, 3. přepracované a doplněné vydání
Maxdorf 2021, 768 str., barevné ilustrace, edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-709-9
Cena: 895 Kč
Formát: 110×180 mm, pevná 

Publikace se snaží obsáhnout většinu medicínských témat, s kterými se gynekolog může setkat ve své každodenní praxi nebo nemocniční gynekolog v akutní ambulanci, těhotenské poradně či na porodním sále. Měla by sloužit pro rychlou orientaci v dané problematice co se týká příznaků, diferenciální diagnostiky a konkrétní léčby. Byla zařazena i témata, která se gynekologické problematiky a problematiky těhotenství dotýkají jen vzdáleně, ale terénní gynekolog se s nimi v dnešní době setkává stále častěji. Jedná se o oblasti z dermatovenerologie, urologie, v těhotenství i z oblasti plicních a kardiovaskulárních a gastrointestinálních nemocí nebo chorob autoimunitního systému. Kniha obsahuje také souhrn léčebných postupů a doporučení publikovaných v české odborné literatuře v posledních 15-20 letech, včetně doporučených postupů, které vydala ČGPS ČLS JEP. Všechny informace byly postupně aktualizovány tak, jak se jednotlivé medicínské poznatky k daným tématům vyvíjely. Léčba je rozepsána zcela konkrétně na jednotlivá léčiva, včetně dávkování a doporučované délky léčby pro jednotlivá onemocnění. Seznam léčiv je aktualizován podle databáze SÚKL k 15. 5. 2021, takže jsou uváděny léky, které jsou v této době dostupné na českém trhu. 


Sováriová Soósová Mária
Péče o duchovní potřeby nemocných v ošetřovatelské praxi
Vydavatel: Grada, 2022
ISBN: 978-80-271-3242-3
144 stran, 279 Kč 

Přibývající vědecké důkazy potvrzují, že spiritualita a náboženství mají prospěšný účinek na zdraví člověka. Holistická, na pacienta orientovaná péče, by měla zahrnovat i péči o duchovní dimenzi. Měla by být založena na vědeckých důkazech, na základních znalostech o spiritualitě, religiozitě, jejím kladném i záporném vlivu na zdraví, založená na schopnostech potřebných pro posuzování, klinickém rozhodování a řešení problémů během poskytování každodenní péče. Cílem monografie je komplexní a systematické zpracování problematiky spirituality a religiozity - od vymezení teoretických východisek přes interpretaci výsledků vědeckého výzkumu k implikacím v klinické praxi.

Jsou zde vymezeny pojmy související s náboženstvím a spiritualitou, popsané spirituální a religiózní zážitky, vybrané měřící nástroje používané v klinickém výzkumu, věkové zvláštnosti spirituality a religiozity a zdůvodněné specifické intervence zaměřené na uspokojování spirituálních a religiózních potřeb pacientů v každodenní klinické praxi.
Vědecká monografie je primárně určena odborné komunitě z různých vědních oblastí (ošetřovatelství, medicíny, psychologie zdraví), které se zabývají psycho-sociálními a spirituálními aspekty zdraví a nemoci, včetně poskytování péče. 


Pavel Šlampa a kol.
Radiační onkologie
Pro postgraduální přípravu i každodenní praxi
Maxdorf 2021, 772 str., barevné ilustrace, edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-674-0                                           
Cena: 1995 Kč
Formát: 200 × 265 mm, pevná vazba 

Radiační onkologie je lékařská specializace zabývající se terapeutickou aplikací radiace v léčbě malignit. Jde o vysoce pokročilý obor, jehož úspěchy přispívají k zlepšující se prognóze onkologicky nemocných. Jde ovšem o velmi dynamický obor, který doznal v několika posledních letech pronikavých změn. Znalost nejen základních principů, ale rovněž aktuálních postupů a technik, je v současné onkologii naprosto stěžejním předpokladem úspěšné léčby, i samotné léčby lege artis.

Autorský kolektiv, v jehož čele stojí prof. MUDr. Pavel Šlampa, CSc., přední expert oboru v České republice, připravil rozsáhlou a vysoce aktuální publikaci, která poskytne lékařům-onkologům základní vodítka pro každodenní praxi a rovněž bude sloužit pro přípravu na specializační zkoušky.


Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie